CRISPR ile Deri Hücreleri, Kök Hücrelere Dönüştürüldü

CRISPR ile Deri Hücreleri, Kök Hücrelere Dönüştürüldü

Yüzyılın en önemli keşiflerinden biri olarak gösterilen CRISPR-Cas9 heyecan verici gelişmeler sunmaya devam ediyor. Temmuz 2018’de Nature’da yayımlanan çalışmaya göre CRISPR gen düzenleme tekniği ile deri hücreleri pluripotent kök hücrelere başarıyla dönüştürüldü.

Japon bilim insanı Shinya Yamanaka, yetişkin kök hücrelerin yeniden programlanarak induklenmiş pluripotent kök hücrelere dönüştürülebileceğini keşfetmişti. Bu keşfiyle 2012 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü’ne layık görülmüştü. Pluripotent kök hücreler, vücuttaki her hücre tipine dönüşme yeteneğine sahiptir. Ancak yetişkin hücrelerin pluripotent kök hücrelere dönüşebilmesi için Yamanaka faktörlerine ihtiyaç vardı (yani dışarıdan özel faktörlerle uyarma). Bu faktörlerin özel tekniklerle yetişkin deri hücrelerine yerleştirilmesi gerekiyordu.

Bu durumun genetik mutasyonlar ve kanserleşmeye neden olma riski vardı.

Araştırmacılar, CRISPR tekniğiyle DNA’ya müdahalede bulunmadan genleri aktifleştirerek hücrelerin kök hücrelere dönüşmesini sağladı.

Bilindiği üzere CRISPR sisteminde bulunan Cas9 enzimi, DNA’yı belirli bölgelerden kesme yeteneğine sahiptir. Bu çalışmada Cas9’un kesme yeteneği modifiye edildi ve DNA’yı kesmesi engellendi. Böylelikle, hedef geni herhangi bir mutasyon yaratmadan aktifleştirmesi sağlandı. Bu yönteme CRISPRa adı verildi.

Peki bu Çalışma Bize ne İfade Ediyor?

  • DNA’da mutasyon yaratmadan deri hücrelerinin pluripotent hücrelerine çevrilmesini sağlayan CRISPR tekniği geliştirildi.
  • Bu teknik pek çok bilim otoritesi tarafından hücre farklılaşması için güvenli bir yol olarak tanımlanıyor.
  • Araştırmanın, yeniden hücre programlama, biobanklar, ilaç keşifleri ve embriyoloji gibi konularda büyük kolaylıklar sunması bekleniyor.

Jere Weltner, Diego Balboa, Shintaro Katayama ve ark.

Human pluripotent reprogramming with CRISPR activators.

Nature Communications, 2018.

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Gen Düzenleme Çağı Resmen Başladı – Tıpta Yeni Dönem

Gen Düzenleme Çağı Resmen Başladı – Tıpta Yeni Dönem

Son zamanlarda ABD ve Birleşik Krallık'ta, exagamglogene autotemcel (exa-cel [Casgevy, Vertex Pharmaceuticals/CRISPR Therapeutics]) adlı tedavinin orak...

RNA Düzenlemesi Yükselişte – CRISPR Gen Düzenlemesinin Sınırlamalarını Aşabilir mi?

RNA Düzenlemesi Yükselişte – CRISPR Gen Düzenlemesinin Sınırlamalarını Aşabilir mi?

Son zamanlarda, RNA düzenlemesi, gen düzenlemeye kıyasla bir dizi genetik hastalığın tedavisinde daha güvenli bir alternatif...

CRISPR Teknolojisinde Devrim – Yeni Enzimle Her Geni Kesin Bir Şekilde Hedefleme

CRISPR Teknolojisinde Devrim – Yeni Enzimle Her Geni Kesin Bir Şekilde Hedefleme

Duke Üniversitesi'ndeki mühendisler tarafından geliştirilen yeni bir yöntemle, orijinal CRISPR gen düzenleme teknolojisinin insan genomunun yalnızca...

Kanserde CRISPR Tedavisine Dair Sonunda Umut Verici Bilgiler Geliyor

Kanserde CRISPR Tedavisine Dair Sonunda Umut Verici Bilgiler Geliyor

Genetik mühendisleri, "şimdiye kadarki en karmaşık tedaviyi" genetik makas tekniği CRISPR ile tasarlıyor: tümörlere saldırmak için...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında