Gençler Neden Elektronik Sigara Kullanmamalı?

Gençler Neden Elektronik Sigara Kullanmamalı?

Pediatrics adlı dergide yayımlanan çalışma e-sigaraların gençlere zararlı olduğunu doğrulamakta ve ergenlerin sağlığını korumaya yönelik çağrıda bulunmaktadır.

E-sigaralar (elektronik sigara), normal sigaralara göre daha sağlıklı olma sloganıyla piyasaya sürülmüş, pil, kartuş ve püskürteçten oluşan elektronik cihazlardır. Nikotin içeren modelleri olmakla birlikte kullanıcılar nikotin içermeyen modellerini de tercih edebilmektedirler. Kullanıcılar cihazı normal sigara içiminde olduğu gibi kullanabilmekte ve cihazın yapay şekilde oluşturduğu buhar klasik sigara içimini taklit etmektedir. E-sigaralar üzerine pek çok endişe mevcuttur; bunlardan birisi daha önce yazılarımızda bahsettiğimiz, gençlerin e-sigara kullanımına bağlı olarak normal tütün ürünlerinin bağımlılıklarına da kapı aralanması durumudur.

Kaliforniya Üniversitesi’nde yapılan son çalışmalar ise gençler konusunda, yeni bağımlılıklara geçiş olasılığının ötesinde endişe etmemiz gerektiğini söylemektedir. Araştırmacı ekip e-sigara kullanımı sonucunda gençlerin, karsinojen (kanser yapıcı) bazı tehlikeli kimyasallara maruz kaldıklarını keşfetti.

Çalışmada yaş ortalamaları 16.4 olan 104 ergenden alınan idrar örnekleri analiz edildi. 104 ergenin 67’si e-sigara kullanıcısı, 17’si hem e-sigara hem normal sigara kullanıcısı iken 20’si e-sigara ve normal sigara kullanmamıştı.

Analiz sonuçlarına göre, e-sigara kullanan gençlerin vücutlarında, e-sigara kullanmayan yaşıtlarına kıyasla üç kat daha fazla zararlı kimyasallar tespit edildi.

Bu çalışma aynı zamanda, genç e-sigara kullanıcıların vücutlarında karsinojen maddelerin varlığının araştırıldığı ilk çalışmadır. Tespit edilen zararlı kimyasallardan bazıları şunlardır:

  • Akrilonitril (Acrylonitrile),
  • Akrolein (Acrolein),
  • Propilen Oksit (Propylene Oxide),
  • Akrilamid (Acrylamide) ve
  • Krotonaldehit (Crotonaldehyde)’tir.

Test edilen bazı maddeler aromalı, nikotinsiz e-sigara sıvılarını kullanan ergenlerin vücutlarında tespit edildi. Bunlar, FDA tarafından onaylanmış olmalarına rağmen, ısıtıldıklarında karsinojen bileşikler oluşturabilen propilen glikol ve gliserol içermektedir.

Buharlaşma için gerekli olan yüksek sıcaklıklara ısıtıldıklarında, potansitel olarak karsinojen olan zehirli maddeler ortaya çıkabilmektedir.

Sonuç olarak unutulmamalıdır ki, e-sigaralar tarafından üretilen buhar zararsız bir buhar değildir. E-sigara, normal sigaraların dumanında bulunan zararlı kimyasalların bazılarını içermekte ve bununla birlikte bazı ağır metalleri de ihtiva etmektedir.

Mark L. Rubinstein, Kevin Delucchi, Neal L. Benowitz, Danielle E. Ramo.

Adolescent Exposure to Toxic Volatile Organic Chemicals From E-Cigarettes.

Pediatrics, March 2018.

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


E-sigaraların hırıltılı solunuma ve nefes darlığına neden olduğu gösterildi

E-sigaraların hırıltılı solunuma ve nefes darlığına neden olduğu gösterildi

Bir online ankete göre, e-sigara kullanımı, ergenlerde ve genç yetişkinlerde daha yüksek bir sıklıkta bildirilen hırıltılı...

FDA'nın IQOS isimli e-sigara (düşük ısı ile yanan tütün ürünü) satışına izin vermesi hakkında

FDA'nın IQOS isimli e-sigara (düşük ısı ile yanan tütün ürünü) satışına izin vermesi hakkında

07 Temmuz 2020'da ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) IQOS isimli e-sigara markasının satışına "izin verdiklerini"...

E-sigara kullanan KANSER HASTALARININ karşı karşıya oldukları risk!

E-sigara kullanan KANSER HASTALARININ karşı karşıya oldukları risk!

Uluslararası Akciğer Kanseri Araştırmaları Derneği (IASLC), dünyanın en büyük multidisipliner akciğer kanseri organizasyonudur. Tütün kullanımı ile...

Elektronik sigara, gençler, gizemli akciğer hastalığı ve esrar

Elektronik sigara, gençler, gizemli akciğer hastalığı ve esrar

E-sigaranın 2007’de ABD pazarına girmesinden bu yana, ayrı bir solunabilir ürün kategorisi meydana geldi. Üretilen ilk...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında