Genetik Test Sonuçlarını Beklemek Akciğer Kanserinde Sağkalımı Artırabilir

Genetik Test Sonuçlarını Beklemek Akciğer Kanserinde Sağkalımı Artırabilir

Akciğer kanseri, dünya genelinde en yaygın kanser türlerinden biridir. Yeni nesil hedefe yönelik akıllı ilaçlara ve immünoterapilere uygunluğun belirlenmesinde genetik testlerin kullanılması, hastaların tedaviye nasıl yanıt vereceğini daha iyi anlamamıza yardımcı oluyor. Bu çalışma, genetik test sonuçlarını beklemenin tedavi sonuçlarını nasıl etkileyebileceğini araştırmaktadır.

Genomik Test Sonuçlarını Beklemek Hastalar İçin Daha İyi

İleri evre küçük hücreli dışı akciğer kanseri (KHDAK) tedavisi için genomik test sonuçlarını almadan önce tedaviye başlamak, hastaların sonuçlarını olumsuz etkileyebilir.

9 Ağustos 2023'te  JCO Oncology Practice dergisinde yayımlanan çalışmada araştırmacılar, genel sağkalım ve sonraki tedavi veya yaşam kaybına kadar geçen sürenin, genomik testin herhangi bir eyleme geçirilebilir onkojenik tetikleyiciyi (genetik mutasyonlar) belirledikten sonra tedaviye başlayan hastalar arasında daha iyi olduğunu buldu.

Çalışma Detayları

calismanin tasarimi genomik test beklenmeli mi kucuk hucreli disi akciger kanseri 102847

  1. Veri Kaynağı: Araştırmacılar, 510 hastanın gerçek dünya verilerini Integra Connect Veritabanı'ndan kullanmıştır. Hastaların yeni teşhis edilmiş, dördüncü evre KHDAK hastalığı vardı ve EGFR, ALK, ROS1, BRAF, MET, RET, ERBB2 veya NTRK'da mutasyonlar bulunuyordu.
    • Hastaların %88.8'i yassı hücreli-dışı iken, %6.5'i yassı hücreli akciğer kanserine sahipti.
    • En sık gözlenen onkojenik mutasyonlar EGFR (%56), BRAF (%15), MET (%8), HER2 (%8), ALK (%6), RET (%2), ROS1 (%1) ve NTRK (%1) idi.
    • Hastaların %60'ı kadındı.
    • Hiç sigara içmeyen hasta oranı %43 idi.
  2. Hasta Grupları: Hastalar üç gruba ayrıldı:
    • Grup 1 (379 hasta): Genomik test sonuçları alındıktan ve eyleme geçirilebilir onkogenik tetikleyiciler belirlendikten sonra tedaviye başlayanlar.
    • Grup 2 (47 hasta): Genomik test sonuçları alınmadan tedaviye başlayıp, 35 gün içinde uygun hedeflenmiş tedaviye geçenler.
    • Grup 3 (84 hasta): Test sonuçları alınmadan tedaviye başlayıp, 35 gün içinde tedavi değiştirmeyenler.
  3. Genel Sağkalım Sonuçları:
    • Test sonuçlarını aldıktan sonra tedaviye başlayanlar için ortanca genel sağkalım 28.8 ay.
    • 35 gün içinde tedavi değiştirenler için 21.7 ay (HR, 1.12; P=.59).
    • 35 gün içinde tedavi değiştirmeyenler için: 15.3 ay (HR, 1.62; P=.003).
    • Test sonuçlarını aldıktan sonra tedaviye başlayan hastalar için genel sağkalım, diğer gruplara göre önemli ölçüde daha uzundu.
  4. Sonraki Tedavi veya Yaşam Kaybına Kadar Geçen Süre Sonuçları:
    • Test sonuçlarını aldıktan sonra tedaviye başlayanlar için ortanca süre 13 ay.
    • 35 gün içinde tedavi değiştirenler için: 5.5 ay (HR, 1.73; P=.002).
    • 35 gün içinde tedavi değiştirmeyenler için: 6.4 ay (HR, 1.71; P=.0002).
    • Test sonuçlarını aldıktan sonra tedaviye başlayan hastalar için sonraki tedavi veya yaşam kaybına kadar geçen süre, diğer iki hasta grubundan önemli ölçüde daha uzundu.

akciger kanserinde genetik test sonucu beklemenin sagkalim avantajini gosteren calisma kaplan meier

Sonuç ve Öneriler

Bu sonuçlar, test sonuçlarını beklerken ilk kemoterapi uygulamasının bile hastalık sonuçlarını olumsuz etkileyebileceğini göstermektedir. Araştırmacılar, doktorların hastalara uygun tedaviyi mümkün olan en erken zamanda sağlamak ve etkisiz veya uygun olmayan tedavilere maruz kalmayı azaltmak amacıyla tedavi kararlarını vermeden önce test sonuçlarını beklemeleri gerektiğini belirtmektedir.

Bu çalışma, tedavi kararlarının daha etkili bir şekilde alınmasına yardımcı olabilir ve ileri evre küçük hücreli dışı akciğer kanseri hastalarının tedavisinde önemli bir adım olabilir.

Scott JA, Lennerz J, Johnson ML, Gordan LN, Dumanois RH, Quagliata L, Ritterhouse LL, Cappuzzo F, Wang B, Xue M, Vasudevan A, Varughese P, Vaidya V, Gart M, Dorrow N, Gierman HJ, Choksi RJ. Compromised Outcomes in Stage IV Non-Small-Cell Lung Cancer With Actionable Mutations Initially Treated Without Tyrosine Kinase Inhibitors: A Retrospective Analysis of Real-World Data. JCO Oncol Pract. 2023 Aug 9:OP2200611. doi: 10.1200/OP.22.00611. Epub ahead of print. PMID: 37556776.

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Erken Evre Akciğer Kanserinde İmmünoterapinin Zamanlaması Nasıl Olmalı?

Erken Evre Akciğer Kanserinde İmmünoterapinin Zamanlaması Nasıl Olmalı?

Erken evre küçük hücreli dışı akciğer kanseri (KHDAK) hastaları, cerrahi sonrası immünoterapiye devam etmekten fayda sağlıyor...

Kanser Teşhisinden Sonra Sigara Bırakma Yaşam Süresini Uzatıyor

Kanser Teşhisinden Sonra Sigara Bırakma Yaşam Süresini Uzatıyor

Kanser teşhisi konduktan sonra sigara içmeye devam eden hastaların hayatta kalma oranları, bu hastaların sigarayı bırakma...

STK11 ve KEAP1 Mutant Akciğer Kanserinde Çifte Etkili İmmünoterapi ile Şaşırtıcı Sonuç

STK11 ve KEAP1 Mutant Akciğer Kanserinde Çifte Etkili İmmünoterapi ile Şaşırtıcı Sonuç

2010 sonrası immünoterapiler, akciğer kanseri tedavisinde devrim yaratarak tüm evrelerde hastalara yeni umutlar sunmuştur. Ancak, tüm...

Sigara İçmeyenlerde Akciğer Kanseri Sıklığının Artışının Nedeni İklim Değişikliği mi?

Sigara İçmeyenlerde Akciğer Kanseri Sıklığının Artışının Nedeni İklim Değişikliği mi?

İklim Değişikliğinin Kansere Etkisi Neden Önemli? Hiç sigara içmeyenlerde akciğer kanseri sıklığı hızla artmakta ve uzmanlar, bu...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında