Germe-Esnetme Hareketlerinin Meme Kanseri Tümörlerini Küçülttüğü Gözlendi
Düzenli egzersizlerin kanser oluşma riskini azaltmada ve kansere yakalanmış kişilerde ise kanser hastalarının yaşam sürelerini artırmada önemli bir etkiye sahip olduğu bilinmektedir. Mayıs 2018'de Scientific Reports'ta yayımlanan çalışmaya göre düzenli germe egzersizleri, meme kanseri fare modellerinde tümör büyümesini yüzde 50'den fazla azalttı. Aynı zamanda, bağışıklık sisteminin aktif hale gelmesini ve inflamasyonu düşürmeyi sağladı.
Fiziksel aktivivitenin, kanser hastalarında faydalı olduğuna dair pek çok çalışma bulunmaktadır. Ancak bu durumun nedeni henüz aydınlatılamamıştır. Daha önceki araştırmalarda, fare modellerinde günlük 10 dakika germe-esnetme hareketlerinin doku inflamasyonunu azalttığı görülmüştür. Aynı zamanda, mekanik faktörlerin tümör mikrocevresini etkilediğine dair güçlü veriler bulunmaktadır. Harvard Tıp okulu ve Dana Farber Kanser Enstitüsü'nden araştırmacılar, bu çalışma ile fare modellerinde düzenli germe hareketlerinin etkisini araştırdılar.
4 hafta boyunca farelere günlük 10 dakika germe hareketleri yapılmış ve daha sonra meme kanseri hücreleri enjekte edilmiştir. Esneme hareketlerinin tümör küçülmesindeki rolü incelenmiştir.
Araştırma Sonuçlarına Göre;
- Germe-esnetme hareketi yapılan farelerde tümör büyümesi azalmış ve tümör hacmi yüzde 52 küçülmüştür. Bunun yanı sıra, germe hareketleri yapılan farelerde bağışıklık sistemi ilişkili genlerde artış gözlenmiştir. Savaşçı T hücrelerinin sayısında da artış gözlenmiştir.
- Germe hareketi yapılan farelerde INF-γ (iterferon-gama) molekülünün seviyesi artmıştır. INF-γ, kansere karşı bağışıklık tepkisi oluşmasını sağlayan en önemli sitokinlerden biridir. Bu sebeple, bu molekülün artması, T hücrelerinin aktivasyonunu sağlamıştır.
- Aynı zamanda, germe sonrası inflamasyonun azaldığı görülmüştür. Germe-esnetme hareketleri, inflamasyonu azaltan proteinlerin aktif hale gelmesini sağlamıştır.
Peki bu Çalışma Bize Neyi İfade Ediyor?
- Kasların ve dokuların gerilmesi-esnetilmesinin kanserle ilişkisinin biyolojik alt yapısını açıklayan ilk çalışmalardan biridir.
- İnflamasyon ve bağışıklık sisteminde gizlenme, kanserin gelişmesine yardım eden iki önemli faktördür. Germe hareketlerinin, bu iki olayı önleyerek, tümör küçülmesini sağladığı görülmüştür. Bu açıdan bakıldığında, yoga gibi, kasların ve diğer dokuların gerilmesini sağlayan hareketlerin, kanser üzerine potansiyel olumlu bir etkisi olabilir. Önemle vurgulamak gerekir ki, çalışma, laboratuvar ortamında fare modellerinde gerçekleştirilmiştir ve bu iddiayı doğrulayacak herhangi bir klinik çalışma yoktur. İleri analizlerle, germe-esneme hareketlerinin insanlarda kanser riski üzerine etkili olup olmadığını gösterecek çalışmalar gerekmektedir. Bu, araştırılmaya değer bir alan olabilir.
L. Berrueta, J. Bergholz, D. Munoz, I. Muskaj, G. J. Badger, A. Shukla, H. J. Kim, J. J. Zhao & H. M. Langevin.
Stretching Reduces Tumor Growth in a Mouse Breast Cancer Model.
Scientific Reports - May 2018.