Güneş Işığından Yeterince Yararlanmamak Pankreas Kanseri Riskini Arttırır Mı?

Güneş Işığından Yeterince Yararlanmamak Pankreas Kanseri Riskini Arttırır Mı?

Geçtiğimiz nisan ayında ABD'nin Kaliforniya Üniversitesi’ne bağlı San Diego Tıp Okulu’nda güneşlenme süresinin pankreas kanseri üzerindeki etkisi araştırılmıştır.

Yapılan çalışmada; Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı tarafınca yayınlanan veriler kullanılarak 172 ülkedeki pankreas kanseri görülme oranları incelenmiştir. Uluslararası Gıda ve Tarım Örgütü’nden elde edilen hayvansal protein tüketimi oranları; Dünya Sağlık Örgütü’nden elde edilen sigara kullanımı, obezite oranları ve Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nden elde edilen güneş Ultraviyole B ışıması, bulutluluk oranı bilgileriyle ülkelerde görülen pankreas kanseri sıklığı karşılaştırılmıştır. Ve sonuçta; Ultraviyole B ışınlarına maruziyetin düşük olduğu ülkelerde, yüksek olduğu ülkelere göre pankreas kanserinin anlamlı derecede fazla görüldüğü belirlenmiştir. Araştırma, pankreas kanseri riskini artırdığı bilinen; hayvansal protein tüketimi, alkol kullanımı, sigara kullanımı ve obezitenin yanı sıra yetersiz güneşlenme süresinin de önemli bir risk faktörü olduğuna dikkat çekmektedir.

Güneş ışığında bulunan ve derimizi geçebilen Ultraviyole B ışınları, vücudumuzdaki birçok sistemde etkili olan D vitaminin sentezinde, ilk basamakta görev almaktadır. Bu nedenle alınan UVB ışınları yetersiz kalırsa, vücudumuzda D vitamini seviyesi düşmektedir. Henüz net olarak ortaya konulmuş olmasa da bu düşüşün pankreas kanseri riskini artırdığı, dolayısıyla D vitamininin artırılmasının pankreas kanserinin önlenmesinde etkili olabileceği düşünülmektedir.

Sonuç olarak; bu çalışmada, düşük miktarda güneş ışını alan ülkelerdeki pankreas kanseri riskinin yüksek bulunması, güneşlenme süresinin önemini göstermektedir. Bulunduğu coğrafi konumu dolayısıyla, ülkemiz güneş ışınlarını gayet yeterli miktarda almaktadır. Fakat bir noktaya dikkat edilmelidir: UVB ışınları camdan geçmediği için camın arkasından alınan güneş ışınları D vitamini sentezini sağlamayacaktır. Bu sebeple güneş ışınlarını açık havada almak vücudumuz için daha yararlı olacaktır. Ancak D vitamini sentezlemek için çok uzun süre güneşlenmek (özellikle 10.00- 16.00 saatleri arasında) güneş yanığı, cilt kanseri gibi durumları tetikleyeceği için doğru değildir. Günde 15 dakika ve bahsettiğimiz saatler dışında güneş ışığından yararlanmak D vitamini sentezi için yeterlidir.

Anahtar kelimeler: pankreas kanseri, güneşlenmek, kanser riski, D vitamini, ultraviyole B

Garland CF. et al. Cloud cover-adjusted ultraviolet B irradiance and pancreatic cancer incidence in 172 countries. J Steroid Biochem Mol Biol. 2015 Apr 9. pii: S0960-0760(15)00101-6.

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0960076015001016

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Pankreas Kanserinde Farklı KRAS Mutasyonlarının Tedavi Sonuçlarına Etkisi

Pankreas Kanserinde Farklı KRAS Mutasyonlarının Tedavi Sonuçlarına Etkisi

Pankreas adenokarsinomu, pankreasın en sık görülen, çoğunlukla ileri evrede teşhis edilen ve etkili tedavi seçeneklerinin sınırlı...

Pankreas Kanseri Geliştirme Olasılığı Kimlerde Daha Yüksek?

Pankreas Kanseri Geliştirme Olasılığı Kimlerde Daha Yüksek?

Yaş, cinsiyet ve aile geçmişi gibi faktörler, kişilerin pankreas kanserine yakalanma riskini artırabilir. Genellikle ileri yaşlarda...

Mitazalimab ile Pankreas Kanserinde Daha Önce Görülmemiş Tedavi Yanıtları

Mitazalimab ile Pankreas Kanserinde Daha Önce Görülmemiş Tedavi Yanıtları

Pankreas kanseri, erken teşhisin zorluğu ve tedavilere dirençli doğası nedeniyle tıbbi araştırmalarda öncelikli hedeflerden biri olmuştur....

Pankreas Kanseri ve Sarılık Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Pankreas Kanseri ve Sarılık Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Pankreas kanseri ve sarılık arasında belirli bir bağlantı bulunmaktadır. Kanserli büyümenin, karaciğerden ince bağırsağa safra taşıyan...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında