
Kadın Tıp Öğrencileri 1812 – Yok Sayılan Yetenekler
1957'de, ABD'deki erkek doktorlar arasında yapılan bir ankette, "Üçüncü sınıf bir erkek doktoru birinci sınıf bir kadın doktora tercih ederim" ve "Kadınlar kocalarına eş olmak için yaratıldı" gibi çarpıcı yanıtlar alındı. Oysa antik çağda, kadınların tıp pratiğine katılımı daha geniş kabul görmekteydi. Antik Mısır'da kadın hekimlerin varlığı dikkate değerken, zamanla bu uygulama Batı'da azaldı ve Orta Çağ'a gelindiğinde kadın doktor sayısı neredeyse sıfıra düştü.
1812 yılında Edinburgh Üniversitesi'nden mezun olan James Barry, 40 yıl boyunca İngiliz Ordusu'nda görev yaptığı garnizonlarda askeri cerrah olarak hizmet etti. Barry, askerlerin ve sivillerin sağlığını geliştirmeye yönelik tutkulu bir reformcu olarak tanındı ve Afrika'da hem annenin hem de çocuğun hayatını kurtaran ilk İngiliz cerrahı oldu. Ancak 1865'te hayatını kaybeden Barry'nin cenaze işlemleri sırasında, görevli bir kişi tarafından aslında kadın olduğu keşfedildi. Çoğu tarihçi, Barry'nin gerçek kimliğinin Margaret Ann Bulkley olduğunu ve tıbbi kariyerini sürdürebilmek adına erkek gibi yaşamayı seçtiğini düşünüyor. Bu durum, Bulkley/Barry'yi İngiltere'de tıp alanında eğitim almış ilk kadın doktor yapıyor.
Modern zamanlarda, Elizabeth Blackwell, kendisini erkek olarak takdim etmeksizin tıp okuluna kabul edilen ve mezun olan ilk kadın oldu. Ayrıca, Amerika Birleşik Devletleri'nde tıp doktoru unvanını alan ilk kadındı.
Blackwell, New York'taki Geneva Üniversitesi'nde tıp eğitimi almak için başvurduğunda, öğretim üyeleri öğrencilere Blackwell'in kabul edilip edilmemesi konusunda oy kullandırdı. Öğrencilerin çoğu, Blackwell'in başvurusunun bir şaka olduğunu düşündü ve onun kabul edilmesi yönünde oy kullandılar. Ancak Blackwell gerçekten okula kaydolduğunda, öğrenciler büyük bir şok yaşadılar. 1849'da mezun olduktan sonra çoğu hastanede çalışması yasaklanan Blackwell, pratik bilgisini geliştirmek üzere Paris'e gitti. 1857'de, Blackwell, New York'ta muhtaç kadınlar ve çocuklar için bir hastane kurdu.
Yazı Görselinin Açıklaması: Elizabeth Blackwell ABD’de tıp doktoru ünvanı alan ilk kadındır. 1849 yılında New York’taki Geneva Üniversitesin’den mezun olmuştur.
Yazıda Geçen Tarihi Kişiler: Dorothea Christiane Erxleben (née Leporin; 1715–1762), James Barry (1792–1865), Elizabeth Blackwell (1821–1910)
- Önceki konu: Kar Anestezisi 1812 – Ağrıyı Hafifletmek
- Sonraki konu: Histerektomi 1813 – Uterusun Alınması
Women Medical Students 1812. Page 164. The Medical Book: From Witch Doctors to Robot Surgeons, 250 Milestones in the History of Medicine. 2012