Kanser hastalarının Coronavirus hakkında bilmesi gerekenler

Kanser hastalarının Coronavirus hakkında bilmesi gerekenler

Kanser tedavisi gören ve kanserden kurtulan kişilerin, özellikle bağışıklık sistemi zayıf olanların, muhtemelen koronavirüsün sağlıkları üzerindeki potansiyel etkisi konusunda endişeli olduklarının farkındayız. Hastalar, kendilerini enfeksiyondan koruma seçeneklerini tartışmak için onkologları ve sağlık ekipleriyle konuşmalıdır.

kanser hasta ve yakinlarina covid 19 hakkinda onerilerimiz 998165koronavirus 483073kanser tanisi olan hastalarimizin dikkatine 1 335469kanser tanisi olan hastalarimizin dikkatine 2 969135kanser tanisi olan hastalarimizin dikkatine 3 389290kanser tanisi olan hastalarimizin dikkatine 4 864079kanser tanisi olan hastalarimizin dikkatine 5 764686kanser tanisi olan hastalarimizin dikkatine 6 527316kanser tanisi olan hastalarimizin dikkatine 7 73547kanser tanisi olan hastalarimizin dikkatine 8 546780kanser tanisi olan hastalarimizin dikkatine 9 383445kanser tanisi olan hastalarimizin dikkatine 10 443437kanser tanisi olan hastalarimizin dikkatine 11 571880kanser tanisi olan hastalarimizin dikkatine 12 776452

Yeni koronavirüs salgını nedir?

Coronavirus hastalığı 2019 (veya COVID-19), Aralık 2019'da Çin'in Wuhan kentinde bir salgında ilk kez tanımlanan yeni bir koronavirüsün neden olduğu solunum yolu hastalığıdır.

Koronavirüsler, çoğunlukla nezle ve soğuk algınlığı gibi hafif hastalıklara, nadir olarak ise Şiddetli Akut Solunum Sendromu (SARS) ve Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS) gibi daha ciddi hastalıklara neden olabilecek büyük bir virüs ailesidir.

Yeni koronavirüs, SARS'a neden olan koronavirüse (SARS-CoV) genetik olarak %80 benzediği bulunduğu için SARS-CoV-2 olarak adlandırılmıştır.

Hastalık, bir kişi öksürdüğünde veya hapşırdığında yayılabilecek burun veya ağızdan küçük solunum damlacıkları yoluyla kişiden kişiye yayılabilir. Başka bir kişi bu damlacıkları soluyarak veya damlacıkların üzerine indiği bir yüzeye dokunup gözlerine, burnuna veya ağzına dokunarak COVID-19'a yakalanabilir. COVID-19 ile ilgili araştırmalar hala devam ederken, hastalığın esas olarak, solunum damlacıklarına temas yoluyla yayıldığını düşünmekteyiz.

- İlgili konu: Koronavirüs hakkında son dakika haberleri – Dünya ve Türkiye’de durum

COVID-19 belirtileri hafif ila şiddetli olabilir ve ateş, öksürük ve nefes darlığı içerebilir. En sık belirti ateştir. Diğer belirti ve bulgular arasında ağrı, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, boğaz ağrısı veya ishal sayılabilir. Bununla birlikte, enfekte olan bazı kişiler herhangi bir belirti göstermeyebilir.

Koronavirüs enfeksiyonu kapmamak için ne yapabilirim?

  • Şu anda COVID-19'u önlemek için bir aşı bulunmamaktadır.
  • Kendinizi korumanın en önemli yolu, mümkün olduğunda COVID-19 olduğu bilinen bir vakadan kaçınmaktır.
  • Kendinizi korumanın bir diğer kritik yolu, en iyi 20 saniye boyunca ellerini sık sık sabun ve suyla yıkamaktır. Sabun ve su yoksa, en az% 60 alkol içeren el dezenfektanı kullanın. Ellerinizi temizlemenin en iyi yolu sabun ve su kullanmaktır.

Ellerinizi sık sık yıkamanın yanı sıra:

  • Gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmaktan kaçının.
  • Öksürmeniz veya hapşırmanız gerekiyorsa, bir peçete / mendil kullanın. Sonra onu atın. Ya da elinizden ziyade dirseğinize öksürün veya hapşırın.
  • Hasta olan insanlarla yakın temastan kaçının.
  • Sık dokunulan nesneleri ve yüzeyleri ev temizleme spreyi veya mendil ile temizleyin. Bu yüzeyler ve nesneler kapı tokmağı, tezgahlar, tuvaletler, klavyeler, tabletler, telefonlar ve daha fazlasını içerir.

Not: Yüz maskeleri COVID-19'u önlemenin bir yolu olarak önerilmez. Bununla birlikte, grip veya COVID-19 gibi bir solunum yolu hastalığınız varsa, yüz maskesi takmak hastalığın etrafınızdakilere yayılmasını önleyebilir.

Kanserli kişilerin alması gereken özel önlemler var mı?

Kanserli kişiler ve diğer kronik tıbbi durumlar, daha şiddetli COVID-19 formu için daha yüksek risk altında olabilir. Bununla birlikte, kanserli kişilerin kendilerini korumak için atmaları gereken özel bir adım yoktur. Ellerinizi iyice yıkadığınızdan emin olun ve sık sık yıkayın. Yüzünüze dokunmaktan kaçının ve hasta olan insanlarla yakın temastan kaçının.

Grip riskinizi azaltmaya yardımcı olmak için her yıl grip aşınızı yaptırdığınızdan emin olun. Unutmayın, hala grip mevsimindeyiz.

Bu koronavirüse sahip olabileceğinizi düşünüyorsanız ne yapmalısınız?

Ateş, öksürük ve nefes darlığı gibi solunum rahatsızlığı belirtileri varsa, özellikle bu 2 durumdan herhangi biri sizin için geçerliyse, doktorunuza danışın:

  • COVID-19 olduğu bilinen veya şüphesi taşıyan biriyle yakın temas kurdu iseniz,
  • Hastalığın salgını olduğu bilinen bir bölgede yaşıyor veya yakın zamanda seyahat etti iseniz,

Sağlık uzmanınızı veya acil servisinizi ziyaret etmeden önce arayın ve COVID-19 olabileceğinizi düşündüğünüzü bildirin. Sağlık uzmanınız, SARS-CoV-2 için test edilip edilmeyeceğinizi öğrenmek için bölgesel sağlık birimleri ve yerel sağlık yetkilileri ile birlikte çalışacaktır.

Hasta olduğunuzda evde kalmak, yeni koronavirüs ve grip gibi diğer solunum virüslerinin diğer insanlara bulaşmasını önlemenin en iyi yoludur.

Bağışıklık sistemini baskılayan kanser tedavisi alıyorsanız ve ateş ve solunum belirtileri geliştirirseniz, tedavi sırasında ateş geliştirirseniz onkoloji ekibinizi bilgilendirin. Ne zaman hastaneye gelip ne zaman evde kalmanın daha güvenli olduğuna dair rehberliklerini takip ettiğinizden emin olun.

Ve tekrar, sık sık ellerinizi yıkadığınızdan emin olun.

COVID-19 ile ilgili en son bilgileri almak için aşağıdaki infgorafilerimizi takip edebilirsiniz:

Merry Jennifer Markham, MD, FACP

Coronavirus 2019: What People With Cancer Need to Know.

cancer.net 3 March 2020

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


217 Kez COVID Aşısı Yapıldığı Halde Yan Etki Yaşamayan Bir Adam Bildirildi

217 Kez COVID Aşısı Yapıldığı Halde Yan Etki Yaşamayan Bir Adam Bildirildi

Almanya'dan 62 yaşındaki bir adam, araştırmacılara göre "özel nedenlerle" büyük sayıda aşı yaptırdığını söyledi. The Lancet Infectious...

Çin'de İlk H3N8 Kuş Gribi İnsan Ölümü – DSÖ İnsanlarda Kolay Yayılmadığını Belirtiyor

Çin'de İlk H3N8 Kuş Gribi İnsan Ölümü – DSÖ İnsanlarda Kolay Yayılmadığını Belirtiyor

Çin'de H3N8 kuş gribinden kaynaklanan ilk insan ölümünün gerçekleştiği bildirildi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yapılan...

Yeni Covid Varyantı XBB.1.5 Nedir? Hakkında Ne Biliyoruz?

Yeni Covid Varyantı XBB.1.5 Nedir? Hakkında Ne Biliyoruz?

Covid-19 hastalığına neden olan SARS-CoV-2 adlı koronavirüsün yeni bir alt varyantı olan XBB.1.5 giderek yayılmaya ve...

Bazı Covid-19 Hastaları, Kalıcı Tat ve Koku Kaybı Yaşıyor

Bazı Covid-19 Hastaları, Kalıcı Tat ve Koku Kaybı Yaşıyor

26 Temmuz 2022'de The BMJ'de adlı dergide online yayımlanan bir araştırmaya göre, COVID-19'lu hastaların bir kısmı,...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında