0
Kolonoskopinin Ne Oranda Yaşam Kurtarıcı Olduğu Bulundu

Kolonoskopinin Ne Oranda Yaşam Kurtarıcı Olduğu Bulundu

Kolonoskopinin, kolon ve rektum kanserinde erken tanı sağlayarak bu kanserlere bağlı yaşam kaybı oranlarını (mortalite) önemli ölçüde azaltabileceği biliniyordu. Fakat yeni ve bu konuda yapılmış en büyük çaplı vaka-kontrol çalışmasının sonuçları kolonoskopinin kalın bağırsak kanserlerine bağlı mortaliteyi “ne kadar” azalttığını da göstermektedir.

Birçok doktor kolonoskopinin çoğu zaman hayat kurtarıcı rol üstendiği konusunda hemfikirdir. Sadece ABD’de yılda yaklaşık 14 milyon kişinin kolonoskopi yaptırdığı tahmin ediliyor. ABD’de bir kanser tarama yöntemi olarak kolonoskopi kullanan hastalar 2001’de % 8 iken, 2007'den sonra bu oran % 32’yi geçmiştir.

Not: Kalın bağırsak kanseri erken tanısı için tarama amacıyla kolonoskopi hem kadın hem erkekler için 50 yaşından itibaren başlamak üzere her 10 yılda bir önerilmektedir.

Ayrıca, kolonoskopinin, dışkı testleri gibi diğer kolorektal kanser tarama testlerinden daha etkili bir tarama aracı olup olmadığı konusunda hala soru işaretleri vardır.

Sağlık hizmetine daha geniş bir pencereden bakacak olursak, bu konu yalnız kolonoskopinin etkinlik karşılaştırılmasından ibaret değildir; maliyet, maliyet etkinliği, kaynakların kullanılabilirliği ile tahsis konularını düşünmek gerekmektedir.

Dışkıda kalın bağırsak kanserine ait biyolojik belirteçlerin taranması prensibine dayanan uygulamalarla kolonoskopi tabanlı taramaları karşılaştıran dört randomize kontrollü çalışma da devam etmektedir.

Yazımızın Konusu Olan Çalışmanın Detayları

Çalışmada, 1 Ocak 2002 ve 31 Aralık 2008 tarihleri arasında, kolorektal kanser yaşamış 4964 hasta tespit edildi. Çalışmaya kontrol kolu olarak yaklaşık 4 katı (19856) sağlıklı kişi alındı. Çalışmaya katılan kişilerin ortanca yaşı 71.7 idi.

Çalışmanın Sonuçları:

  • Kanser hastaları, kontrol grubuna göre daha az kolonoskopi yaptırmıştı (%13.5’e karşı %26.4).
  • Kanserli hastalarda kolonoskopi ile kanser tanısı arasındaki ortanca zaman 43.5 aydı.
  • Çalışmanın en önemli sonucu olarak kolonoskopinin sol kolon kanserine bağlı yaşam kaybı oranını %72, sağ kolon kanserine bağlı yaşam kaybı oranını %46 azalttığı bulundu.

Önemli Derecede Bir Risk Azaltma

Bu veriler, kolonoskopinin kalın bağırsak kanseri riski azaltmadaki önemini tekrar ortaya koyuyor. Bununla birlikte araştırmacılar yüksek düzeyde bir adenom (polip) tespiti ile tanımlanan kaliteli endoskopistin önemini belirtiyorlar.

ABD kaynaklı başka bir çalışmada, adenom tespitinde her % 1'lik artış için, kolorektal kanser sıklığının %3 oranında azaldığını göstermiştir.

Sonuç olarak bir kanser tarama yöntemi olarak kolonoskopi yaygınlaştıkça, en sık görülen kanserlerden biri olarak kolorektal kanserlerin hem sıklığı hem de bu kanserlere bağlı yaşam kaybı oranları azalmaktadır.

Charles J. Kahi, Heiko Pohl, Laura J. Myers ve ark.

Colonoscopy and Colorectal Cancer Mortality in the Veterans Affairs Health Care System: A Case–Control Study.

Annals of Internal Medicine, 13 March 2018

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Kolorektal Kanserde 40 Yaş Taraması: Yaşam Kaybı Riskini Yüzde 40 Azaltıyor

Kolorektal Kanserde 40 Yaş Taraması: Yaşam Kaybı Riskini Yüzde 40 Azaltıyor

Genç Yaşta Artan Kolon Kanseri Vakaları ve Yeni Bir Zorunluluk Kolorektal kanser (KRK), dünya genelinde üçüncü en...

İlk Kanser mi, Sonraki mi? Kolorektal Kanserde Sıralamanın Sağkalıma Etkisi

İlk Kanser mi, Sonraki mi? Kolorektal Kanserde Sıralamanın Sağkalıma Etkisi

Aynı Tümör, Farklı Sonuçlar – Kanserin Sırası Neden Önemli? Kolorektal kanser (KRK), dünya genelinde üçüncü en sık...

Rektum Kanserinde Ameliyat Öncesi Radyoterapi: Kime Fayda Sağlıyor, Kime Zarar Veriyor?

Rektum Kanserinde Ameliyat Öncesi Radyoterapi: Kime Fayda Sağlıyor, Kime Zarar Veriyor?

Alt mı, Üst mü? Tümör Yüksekliği Rektum Kanseri Tedavisinde Kararları Nasıl Etkiliyor? Rektum kanseri, kalın bağırsağın son...

Rektum Kanserinde Kalıcı Kolostomi Kader Değil mi?

Rektum Kanserinde Kalıcı Kolostomi Kader Değil mi?

Kalıcı Kolostomi Torbası Endişesi Yeni bir araştırma, kemoterapi sonrası "lokal eksizyon" adı verilen bir cerrahi uygulamanın, bazı...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında