Kronik Ağrı Tedavisinde Opioid Ağrı Kesicilerin Yerine Kanser İlaçları

Kronik Ağrı Tedavisinde Opioid Ağrı Kesicilerin Yerine Kanser İlaçları

Ağrı tedavisinde sık tercih ettiğimiz, opioid veya narkotik olarak adlandırılan güçlü ağrı kesici ilaçlar vardır. Yeşil ve kırmızı reçete ile alınabilen bu ağrı kesici ilaçlar, oldukça etkili ve modern teknolojik yöntemlerle birçok yan etkileri ıslah edilmiş olmalarına karşın, düşük de olsa bağımlılık yapma riskinin yanında, kabızlık ve bulantı gibi yan etkilere de sahiptir. Ağustos 2017’de yayımlanan yazımızın konusu olan çalışmada, bazı kanser ilaçlarının kronik ağrı tedavisinde opioid ağrı kesicilerin yerini alabileceği keşfedildi.

Araştırmada EGFR reseptörünün ağrı duyusunda herhangi bir rolü olup olmadığı tespit edilmeye çalışılmıştır.

Araştırma Sonuçlarına Göre;

  • EGFR’nin ağrıda önemli bir rolü olduğu keşfedilmiştir. Fareler üzerinde yapılan deneylerde, Epiregulin proteini ile EGF reseptörü arasında ilişkinin ağrıda önemli rol oynadığı gözlendi.
  • Özellikle EGFR mutasyonu pozitif akciğer kanseri tedavisinde kullanılan EGFR reseptör baskılayıcı ilaçların fare modellerine uygulandığında, kronik ağrı ve enflamasyon tedavisinde etkili olduğu tespit edilmiştir.

Peki Bu Çalışma Klinik Açıdan Ne İfade Ediyor?

  • EGFR kanserdeki rolü sebebiyle, kanser araştırmalarında en çok araştırılan ve ilaç geliştirilen moleküllerden biridir. Bu çalışma EGFR ve ağrı ilişkisini açıklayan ilk çalışma olma özelliğini taşıyor.
  • Önemle vurgulamak gerekir ki, bu çalışma sadece ağrıda rol oynayan bir reseptörün keşfidir. Laboratuvar çalışmaları, EGFR’yi hedef alan kanser ilaçlarının ağrı tedavisinde etkili olabileceğini göstermiştir. Gelecekteki çalışmalar, insandaki kronik ağrıda gerçekten etkili olup olmadığına cevap verecektir. Aynı zamanda, bu ilaçlar tekrar tasarlanarak daha etkili ağrı tedavileri geliştirilebilir.

İlginizi Çekebilir:

Loren J. Martin, Shad B. Smith, Arkady Khoutorsky ve ark.

Epiregulin and EGFR interactions are involved in pain processing.

Journal of Clinical Investigation, 2017

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


İnsan Genomu Nedir? Genetik Kodun Sırrı ve Sağlıkla İlişkisi

İnsan Genomu Nedir? Genetik Kodun Sırrı ve Sağlıkla İlişkisi

İnsan Genomu Nedir? İnsan genomu, her hücremizde bulunan ve yaşamın temel şifresini oluşturan DNA dizilerinin tamamıdır. Bu diziler,...

Embriyoda Genetik Mozaiklik: Görünmeyen Kanser Tehdidi Mi?

Embriyoda Genetik Mozaiklik: Görünmeyen Kanser Tehdidi Mi?

Genetik Kodumuz Sandığımız Kadar Bütüncül Değil Geleneksel genetik anlayış, vücudumuzdaki tüm hücrelerin aynı DNA dizilimine sahip olduğu...

Satürasyon Genom Düzenleme Nedir? Genetik Varyantların Fonksiyonel Analizi

Satürasyon Genom Düzenleme Nedir? Genetik Varyantların Fonksiyonel Analizi

Satürasyon genom düzenleme (SGD), genetik varyantların işlevsel etkilerini detaylı bir şekilde incelemek için geliştirilmiş, yüksek verimli...

Germline Varyant Analizinde En İyi Uygulamalar – İkinci ve Üçüncü Nesil Sekanslama

Germline Varyant Analizinde En İyi Uygulamalar – İkinci ve Üçüncü Nesil Sekanslama

Son 20 yılda, genetik analizde kullanılan sekanslama teknolojileri, Sanger yöntemini aşarak "ikinci nesil sekanslama" (second generation...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında