Nargile, bir sigaradan 125 kat fazla tütün dumanı veriyor!
Sigara içmenin sağlığa zararlıları herkes tarafından çok iyi bilinmekte. Peki nargile içmek? Bazı insanlar nargilenin yandıktan sonra sudan süzülerek gelen dumanının zararsız olduğuna inanıyorlar, fakat araştırmalar tam tersini gösteriyor.
Sanki sağlıklıymış imajı vermek ve farklı tatlar için elma, nane, çikolata ve kavun ile özel olarak yapılan bu bir çeşit tütün mamülünün zararlarına yeni bilimsel çalışmalar perspektifinde gelin beraber bakalım.
Nargile kullanımı yüz yıllar önce İran ve Hindistan'da başlamıştır. Genellikle gruplar halinde kullanıldığı bilinmektedir. Son yıllarda dünyadaki nargile kafeler, İngiltere, Fransa, ABD ve Rusya gibi ülkelerde giderek daha popüler hale gelmekte. Ülkemizde de nargile kafeler oldukça sık karşımıza çıkmakta.
Sigarayı azaltmaya çalışırken nargile tüketimini artıran kişiler var. Ancak, Pittsburgh Tıp Okulu Üniversitesi araştırmacıları tarafından yapılan çalışmada, nargile içenlerin nargile tüketimine doğru orantılı olarak yüklü miktarda toksinleri vücutlarına alıkları göstermekte.
Bir Nargile, bir sigaradan 10 kat daha fazla karbonmonoksit üretir
Konuyla ilgili araştırma ekibi, araştırmalarını yürütmek için önceden yayınlanmış verilerin bir meta-analizini gerçekleştirdi. Bir meta-analizin faydası, mevcut verilerle daha kesin tahminler üretmesidir.
Araştırmacılar toplamda sigara ve nargile tüketimiyle ile ilgili 542 bilimsel makaleyi incelemişler. Araştırma sonucunda bir nargile içimi seansı ile alınan madde miktarının bir sigaranın yaklaşık 125 katına denk olarak; 25 katı katran, 2.5 katı nikotin ve 10 katı karbonmonoksit çıkardığı ortaya kondu.
Hem ileri yaşlarda hem de gençler arasında oldukça yaygın kullanılan hatta yaş ortalamalarının oldukça düştüğü bu alışkanlık genel halk sağlığı açısından endişe verici.
Araştırmalara göre nargile içimi, baş-boyun kanserleri (ağız, gırtlak gibi), akciğer kanseri, mide kanseri riskini artırmakta ve doğurganlığı azaltmaktadır. Ayrıca sigara içenlerin karşılaştığı hastalıkların birçoğuyla aynı risk altında olabilirler.
İlgili Konu
Brian Primack, M.D., Ph.D., et al.
Systematic Review and Meta-Analysis of Inhaled Toxicants from Waterpipe and Cigarette Smoking.
Public Health Reports, January/February 2016