
9 Soruda ne Kadar Sağlıklı Olduğunuzu Görün
Günümüzde insanlar kalorilerden adımlarına kadar her şeyi sayıyorlar. Sağlık, yaygın ve basit bir şekilde ne kadar kilolu olduğumuzla ölçülmektedir, ancak bu tek belirteç değildir.
Aşağıdaki belirteçleri takip etmek beslenme ve sağlık hedeflerinize ulaşıp ulaşmadığınızı belirlemede size yardımcı olabilir.
Sağlığınızı daha iyi ölçmek için sadece kiloya bakmak yerine yaşamınızın diğer yönlerine bakabilirsiniz. işte bilmeniz gereken 9 şey:
1. Bel Çevresi
Birinin genel sağlık tablosuna bakmak için bel çevresini ölçebilirsiniz. Bel çevresi ölçümü inme (beyin felci), uyku apnesi ve kalp-damar hastalıkları riskini değerlendirmede yardımcı olabilir. Bu ölçüm ayrıca hastalık riski değerlendirme açısından kilodan daha fazla şey söyleyebilir.
Bel çevresi yağlanması iç organları saran visseral yağın bir göstergesidir. Visseral yağ, obeziteye bağlı hastalık riskinin genel vücut yağından çok daha doğru bir belirleyicisidir.
2. Ne Kadar Su İçiyorsunuz?
Uzmanlar insanların, vücutlarının suya ne kadar ihtiyacı olduğunu bilmemesinden endişe ediyor. Herkesin günlük 8 bardak su içmesi gerektiği gibi genel bir bilgi vardır.
Ancak su ihtiyacı kişiden kişiye değişir. Kişinin yaşına, yaşadığı bölgeye, iklime, mevsime ve aktivite seviyesine göre değişebilir. Bu yüzden içtiğiniz suyun yeterliliğini görmek için idrarınızı kontrol edebilirsiniz. Kokusu ve rengi size doğru ipucu verir. İdrar renginin koyu olması yeterli su içmediğiniz anlamına gelir.
3. Kan Basıncı
Kan basıncı, dikkat etmemiz ve genel sağlığımızı korumak için kontrol etmemiz gereken bir belirteçtir. En doğru olarak bir sağlık çalışanı tarafından ölçülür.
Hipertansiyon kontrol altına alınmadığında ateroskleroz (atar damarda darlık/tıkanıklık) gibi ciddi bir komplikasyon oluşturabilir. Temel olarak yüksek tansiyon vücudunuzdaki önemli damarların zarar görmesine katkıda bulunabilir. Aynı zamanda inme veya kalp krizi riskini artırabilir. Amerikan Kalp Derneği (AHA) 20 yaş üstü normal tansiyona sahip kişilerin bile her iki yılda bir kontrol edilmesini önerir.
4. Yediğiniz Sebze
Diyet söz konusu olduğunda, bir kişinin her gün yediği meyve ve sebzelerin sayısı, işlenmiş yiyecek miktarı ve yüksek glisemik indeksli yiyeceklerin ortalama porsiyon sayısına bakılmalıdır. Bazı araştırmalar, yüksek glisemik indeksli diyetlerin diyabet riskini arttırdırdığını ve düşük glisemik indeksli diyetlerin zayıflamada yardımcı olabileceğini göstermektedir.
Daha çeşitli beslenerek aynı zamanda maliyet etkin bir şekilde beslenmiş olursunuz. Ayrıca meyve ve sebzeler kaloriye kıyasla daha bol vitamin ve mineral gibi sağlıklı mikro-öğeler içerir. Amerikan Diyet Yönergesi, tabağınızın yarısını sebze ve meyve ile doldurmanızı tavsiye eder.
5. Kolesterol Seviyesi
İyi (HDL) ve kötü (LDL) kolesterol seviyelerini bilmenin klinik önemi var. 20 yaş üzeri bireylerde kolesterol seviyelerin 5 yılda bir kontrol edilmelidir. Başka sağlık riskleri varsa daha sık kontrol edilmelidir. Kolesterol seviyeleri kalp hastalığı için yüksek risk taşır.
6. Kan Şekeri Seviyesi
Açlık kan glukoz testi, sekiz saat aç kaldıktan sonra ölçülen testtir. Normalde yemek yedikten sonra kan şekeri yükselir. Hücreleriniz pankreas tarafından üretilen bir hormon olan insulin yardımıyla o şekeri dolaşımdan alır ve enerji harcamak için kullanır. Diyabette, vücut yeterince insulin yapamaz veya etkili bir şekilde kullanamaz. Kan şekeri yüksekliği zamanla gözlere, böbreklere, sinirlere ve kalbe zarar verebilir. AHA’ya göre normal kan şekerine sahip kişilier 3 yılda bir kan şekerini kontrol ettirmelidir. Bununla birlikte fazla kilolu veya risk taşıyan kişiler daha sık kontrol edilmelidir.
7. Harekete Ayrılan Zaman
Spor yapmak, ter atmak fiziksel ve zihinsel sağlığa yardımcı olur. Fiziksel hareket diyabet riskini azaltır, güçlü kemikleri korur ve ruh halinizi iyileştirir. Adımları saymak sizi spor salonuna gitmekten daha fazla motive edebilir. Yaptığınız her egzersizden zevk almalısınız ve bunu günlük yaşantınızın bir parçası haline getirmelisiniz.
Çalışmalar günlük 30 dakika egzersiz ile erken ölüm riskinin azalması arasında bir ilişki buldu. Kaç adım atmanız gerektiğine gelecek olursak, adım sayısı, fiziksel aktivite seviyesine göre değişir. Attığınız adımın terlemenize izin vermesi iyi bir belirteçtir.
8. Alkollü İçecek Tüketimi
Alkol almak sağlığa zarar verir. Peki ne kadar alkol çok fazladır? ABD’de aşırı içme şu şekilde tanımlanmaktadır:
- Kadınlar için tek seferde dört veya daha fazla içecek
- Erkekler için tek seferde beş veya daha fazla içecek
- Kadınlar için haftada 8 veya daha fazla içecek
- Erkekler için haftada 15 veya daha fazla içecek
ABD’de standart bir kadeh alkol; bira için 350 ml, likör için 236 ml, şarap için 147 ml ve sert likör için 45 ml’dir.
Bununla birlikte, söz konusu kanser olduğunda, ılımlı / az alkol alımının bile kanser riskini arttırdığı yakın tarihli çalışmalarla gösterilmiştir.
Çoğu insan aşırı içmenin yaralanma, alkol zehirlenmesi ve riskli cinsel davranış gibi sorunlara neden olabileceğini biliyor. Ancak zamanla bazı kanserlere, kalp hastalıklarına, yüksek tansiyona, karaciğer hastalığına, hafıza ve biliş problemlere, zihinsel sağlık sorunları ve alkol bağımlılığına yol açabileceği de keşfedildi.
Alkol alıyorsanız dozu oldukça azaltmalısınız (haftada 1-2 kadeh), içmiyorsanız başlamak için de hiç bir sebep yok.
9. Uyumak İçin Harcanan Zaman
Kaliteli uyku sağlıklı olmak için çok önemlidir. Birçok araştırma, 18 yaş üzeri yetişkinler için günde 7-8 saat uykuyu tavsiye eder. Yeni araştırmalar uykusuzluğu kalp sorunlarıyla ilişkilendirmeye devam ediyor. Bir çalışmada uykusuzluk kalp krizi ve felç riskini, sigara ile aynı miktarda artırdı.
Sağlık uzmanları, birinin genel sağlığı hakkında daha fazla bilgi edinmek için biyobelirteçlerin kombinasyonuna bakar.
Sayılacak çok fazla şey var. Bununla birlikte, başka bir özel biyolojik belirleç olan stresi doğal olarak azaltacak davranışlar benimsemektir (hobi, olumlu sosyal ortam, sanatsal faaliyetler vb). Hepsinin daha sağlıklı bir yaşam biçimine giden yolda size yardım edebileceğini bilin.
Emily DiNuzzo and Caroline Praderio.
These 9 numbers tell you how healthy you are — and they have nothing to do with your weight.
insider.com - 28 Aug 2018