Gazeteci David Von Drehle, robotik cerrahiye yönelik gözlemlerini etkili bir şekilde şöyle anlatıyor:

“Büyük bir ameliyat devam ediyor… ama bir hasta veya cerrah göremiyorsunuz. Burada bir yerlerde bir neşter kullanıcısı olmalı ama görebildiğiniz tek şey neredeyse karanlıkta makinelerin başında oturan insanlar. Makinelerin en büyüğü, odanın ortasında, örümceğe benzeyen, plastik kılıflarla örtülü tuhaf bir dev.”

Robotik cerrahinin en popüler biçimlerinden biri, küçük kesilerden gerçekleştirilen, anahtar deliği ameliyatı veya minimal invaziv cerrahi olarak da adlandırılan laparoskopik cerrahiye benzer. Ancak, cerrahın hastanın üstünde süzülüp doğrudan hastanın karın boşluğuna yerleştirilen tüp benzeri cihazları manipüle etmesi yerine robotik cerrahi, cerrahın rahatça bir konsolun başında oturmasına ve hastanın vücudundan gelen üç boyutlu görüntüleri izlerken birkaç robot kolu ile bağlı aletleri manipüle etmesine izin verir.

Robotik cerrahi, kan kaybını ve ağrıyı en aza indirirken hasta iyileşme süresini hızlandıran laparoskopik cerrahinin de ötesinde avantajlara sahiptir. Örneğin, robotik cerrahi, cerrahın el titremelerini bastırabilir. Büyük el hareketleri, küçük hareketler ve manipülasyonlar üzerinde daha fazla doğruluk sağlamak için ölçeklendirilebilir. "Telecerrahi" başlığında da belirtildiği gibi robotik cerrahi, cerrahın yüksek hızlı iletişim ağlarını kullanarak farklı bir yerdeki hastayı ameliyat etmesine de olanak tanımaktadır.

2000 yılında Amerikalı Cerrah Mani Menon, Amerika Birleşik Devletleri'nde kanserli prostat bezini robot yardımı ile çıkaran ilk cerrah olmuş ve aynı yıl ülkenin ilk robotik prostatektomi merkezini kurmuştur. Günümüzde robot yardımı ile yapılan laparoskopi, histerektomi, kalp mitral kapak onarımı, fıtık onarımı, safra kesesi alınması ve çok daha fazlası için kullanılmaktadır. Von Drehle, bu yaklaşımları kullanarak cerrahi alanı görselleştirmenin ne kadar kolay olduğunu belirtiyor:

"Karın bölgesi, cerrahların karbondioksit kullanarak bölgeyi bir balon gibi şişirebilecekleri ve ardından alanı bir film stüdyosu gibi aydınlatabilecekleri güzel bir yerdir."

Yazıda Geçen Tarihi Kişi: Mani Menon (d. 1948)