Yapay Zekanın Kanser Teşhisinde Kullanımına Dair Son Gelişmeler

Yapay Zekanın Kanser Teşhisinde Kullanımına Dair Son Gelişmeler

Yapay zeka, yakın gelecek doktorların en önemli yardımcılarından biri olabilir. Gelin, yapay zekanın kanserde hangi alanlarda kullanılabileceğini ve son gelişmeleri inceleyelim.

  • Almanya, Fransa ve Amerika Birleşik Devletleri’nden araştırmacılarla geliştirilen yapay zeka sistemi, deri kanserini dermatologlardan daha iyi başarı oranları ile tanımayı başardı. Çalışmada, çok katmalı yapay sinir ağları adı verilen yapay zeka sistemi, cilt lezyonlarının fotoğrafları üzerinden, deri kanserini yüzde 95 başarıyla teşhis etti. 58 dermatoloğun başarı oranı ise yüzde 87'de kaldı.
  • İlginizi Çekebilir:  B3 vitamini ve cilt kanseri
  • Teksas Üniversitesi'nden araştırmacılar baş ve boyun tümörlerinin doğru bir şekilde tespit edilen yazılım geliştirdi. Bu yazılım, radyoterapi uzmanlarına tümör hacmi hakkında doğru bilgiler vererek, daha doğru ve güvenli tedavi yapılmasını sağlıyor.
  • Kalın bağırsak kanserinin erken teşhis edilmesi tedavide başarıyı artıran önemli bir etkendir. Japonya'da bulunan Yokohama Üniversitesi'nden araştırmacılar, kalın bağırsak kanserini erken evrelerde yüzde 86 kesinlikte teşhis edebilen bir yazılım geliştirdi.
  • İlginizi Çekebilir: Kolon ve rektum kanseri tarama yaşı, neden 45'e çekilmeli?
  • Londra'dan araştırmacılar DeepMind Health şirketiyle ortak çalışarak yapay zeka tabanlı teknikler geliştirerek meme kanseri taramalarının doğruluğunu artırmaya çalışıyor. Yaklaşık 7500 mamografı verisi kullanılararak yapılan çalışmada hatalı teşhisin önüne geçilmesi planlanıyor.
  • İlginizi Çekebilir: İlk mamografi öncesi her kadının bilmesi gereken 12 şey

Bununla birlikte yapay zeka ve uygulamaları birçok alanda hayatımıza çokta girdi bile. Sosyal medya yüz tanıma sistemleri, bankaların çağrı merkezlerinde sık kullanılan ses tanıma sistemleri, otonom araçlar, Siri veya Cotrana gibi kişisel dijital asistanlar gibi. Örneğin gelecekte, tıbbi kayıtları hekimler veya sekreterleri tutmayacak, sağlık için geliştirilmiş bir dijital asistan, hastanın muayene sırasında aktardığı bilgileri bilgisayara kaydedecektir. Bu noktada tıbbi verilerin güvenliği ve oluşan çok büyük verinin işlenmesi için de farklı önlemler ve yaklaşımlar gerekecektir. Şu an için e-ticaret ve sosyal sanal dünya için kullanılan bu yapay zeka araçları, öncelikle tanısal araçlar ve sonra nesnelerin interneti ile tıbbın da kullanımına girecektir.

1. Carlos E. Cardenas, Rachel E. McCarroll, BS, Laurence E. Court ve ark.

Deep Learning Algorithm for Auto-Delineation of High-Risk Oropharyngeal Clinical Target Volumes With Built-In Dice Similarity Coefficient Parameter Optimization Function.

Int J Radiat Oncol Biol Phys - June 1, 2018.

2. by Ryan O'Hare

Research collaboration aims to improve breast cancer diagnosis using AI

imperial.ac.uk - 24 November 2017

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Tümör Organoidleriyle Kişiselleştirilmiş Tedavi Seçiminde Büyük Adım

Tümör Organoidleriyle Kişiselleştirilmiş Tedavi Seçiminde Büyük Adım

Son yıllarda tümör organoidleri (tümöroidler), kişiselleştirilmiş kanser tedavisinde dikkat çeken ve umut vadeden bir yöntem haline...

Kanserin Genetik Haritasını Çözmek: Yeni Nesil Uzun Okuma Dizileme Teknolojileri

Kanserin Genetik Haritasını Çözmek: Yeni Nesil Uzun Okuma Dizileme Teknolojileri

Neden Yeni Dizileme Teknolojilerine İhtiyacımız Var? Kanser, genetik mutasyonların karmaşık bir bileşkesinden doğan ve hücresel evrim yasalarına...

ChatGPT’yi Kanserle İlgili Bilgi Almak İçin Kullandınız mı? Görüşünüzü Bizimle Paylaşın

ChatGPT’yi Kanserle İlgili Bilgi Almak İçin Kullandınız mı? Görüşünüzü Bizimle Paylaşın

ChatGPT Kullanımı ve Hekim Güveni İlişkisi ChatGPT ve benzeri yapay zekâ tabanlı sohbet robotları, sağlık alanında yeni...

Radyologlar mı Yapay Zekâ mı? Görmezden Gelinemeyecek Kadar Büyük Bir Goril

Radyologlar mı Yapay Zekâ mı? Görmezden Gelinemeyecek Kadar Büyük Bir Goril

Beklemediğimiz Şeyleri Çoğu Zaman Gerçekten Görmüyoruz 2013 yılında tıp dünyasını sarsan oldukça çarpıcı bir deney yapıldı. Akciğer...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında