Yeni Bir Bağışıklık Sistemi Hücresi Keşfedildi: Fosfolipid Reaktif T Hücre
Bağışıklık sistemimizi en önemli hücrelerinden biri T hücreleridir. T hücreleri, vücudumuzun patojenlere ve kanser oluşumlarına karşı savunulmasında görev alır. Özellikle son yıllarda T hücreleri kanser Immunoterapisinde önem kazanmaktadır. Aralık 2018'de European Journal of Immunology dergisinde yayımlanan çalışmada, hücre zarında bulunan fosfolipidleri tanıyan yeni bir T hücre tipi keşfedildi. Bu tip T hücrelerinin otoimmun hastalıklarda ve kanserde önemli rol oynayabileceği belirtiliyor.
Araştırma Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan UCLA Jonsson Kanser merkezi ve La Jolla İmmunoloji Enstitüsü'nde gerçekleştirildi.
Bilindiği üzere vücudumuzun temel yapı taşı hücrelerdir. Hücrelerde ise en kritik olaylar hücre zarında gerçekleşmektedir. Hücrelerin zarları fosfolipid ve glikolipid olmak üzere iki çeşit lipid (yağ) molekülünden oluşur. Hücre içinde bu lipidler CD1d molekülüne bağlıdır. CD1d molekülü, lipidleri hücre yüzeyine taşır.
Araştırmada;
- Fosfolipidlerin, farklı bir T hücre tipini aktif hale getirdiği keşfedildi ve buna fosfolipid reaktif T hücre denildi. Glikolipidler ise iNKT (innate Natural Killer T-cells) hücreleri aktifleştirmektedir. Bu hücreler özellikle kansere ve otoimmun hastalıklara karşı vücudu korur. Ancak iNKT hücreler aşırı aktif olduğunda hepatit gibi karaciğer hastalıkları ortaya çıkar. Fosfolipitlerin varlığı bu hücrelerin aşırı aktivasyonunu önler. Bu sebeple, fosfolipid reaktif hücrelerin bağışıklık sisteminde dengeyi sağladığı düşünülmektedir.
- Aynı zamanda, vücuttaki fosfolipid reaktif T hücrelerinin sayısının, oldukça az olduğu tespit edildi (tüm lenfositlerin %2'si). Peki bu çalışma bize ne ifade ediyor?
- Keşfedilen fosfolipid reaktif T hücreleri alkol ilişkili hepatit, dislipidemi, kanser ve otoimmun rahatsızlıklarda rol oynadığı düşünülmektedir.
- Kanserde, T hücrelerin önemi her geçen gün artmaktadır. Bu gelişmeler, etkili kanser immunoterapilerinin geliştirilmesine ışık tutmaktadır. -
Aşağıda, makalenin grafik özeti görülebilir:
Açıklama:
Gliserofosfolipidler (GPL), lipid antijenini sunan CD1d molekülünü bağlar ve fosfolipid-reaktif T hücrelerini (PLT) aktive eder. GPL'ler, hücre içinden ve dışından gelen gliserosfingolipidlerle (GSL) CD1d'ye baglanmak icin yarışır ve bu durum, iNKT hücrelerini inaktif halde tutar.
Ramesh Chandra Halder ve ark.
Self‐glycerophospholipids activate murine phospholipid‐reactive T cells and inhibit iNKT cell activation by competing with ligands for CD1d loading.
European Journal of Immunology, 03 December 2018.