2020 yılında pandeminin hayatımıza girmesiyle diğer pek çok şey gibi spor alışkanlıklarımız da değişti. Evlerimizden çıkamadığımız için gündelik hareketimizi dahi yapamadığımız bu süreçte egzersizlere olan ihtiyacımız arttı. Hiç spor yapmayan bir çok kişi kendine uygun bir rutin (düzen) oluşturdu. Düzenli spor yapan kişiler ise olan rutinlerini değiştirmek zorunda kaldı. Bireysel sporlarla daha çok ilgilenmeye başladık. Biz de pandeminin etkisiyle değişen spor alışkanlıkları ve ilgi duyulan spor akımlarını sizler için derledik.

Evde spor alanı yaratmak

Evimiz, pandemi sürecinde ister istemez en çok vakit geçirdiğimiz yer haline geldi. Ülkemizde spor salonlarının sınırlı hizmet vermesi ve bu gibi yerlerde maske, mesafe, hijyen kurallarına uyulması zor olduğu için birçok kişi sporunu evde yapmaya başladı. Tabi ki bu durumu olumsuz bir olay olarak yorumlamamak gerekir. Amerika’da OnePoll tarafından 2000 kişiye yapılan bir ankete göre insanların %75’i evde yapılan spor ile fit kalmanın daha kolay olduğunu söylemiştir. Yine aynı ankete katılanların %64’ü pandeminin başından bu yana egzersiz yapmaya ilgilerinin arttığını söylemiştir. Evinizde az bir bütçe ile dambıl (el halteri), direnç bandı, barfiks çubuğu, spor matı gibi malzemeleri alarak verimli bir spor alanı oluşturabilirsiniz.

Az malzeme ile spor yaptıran mobil uygulamalar

Eğer direnç bandı, dambıl gibi aletleri edinmek istemiyorsanız, spor için masrafa gerek yok diyorsanız mobil uygulamalar sizler için en güzel seçenek olacaktır. Birçok mobil uygulamadan birini kullanarak ve internetten videolar izleyerek antrenörler ile ücretsiz bir şekilde antrenman yapmak mümkün. Bu egzersizlerin çoğu ya çok az ekipman içeriyor ya da tamamen vücut ağırlığını kullanıyor.

Evde konforlu bir spor alanı oluşturmak

Evinde alan sıkıntısı olmayan aynı zamanda maddi olarak spora yatırım yapmak isteyenler için koşu bandı, ağırlıklar ve bisiklet edinerek evde küçük bir spor alanı yaratılabilir. Koşu bandı ve bisiklet üreten bir şirket olan Peloton’un son verilerine göre 2020’nin ilk çeyreğinde bu aletlerin satışında %232’lik bir artış yaşanmıştır. (1)

Egzersiz sonrası toparlanma

Spor dışında geçen zamanlarda da belirli araçlar kullanarak vücudun dinlenmesine ve gelişimine katkı sağlanabilir. Aynı zamanda bu araçlar ile performans da arttırılabilir. Uykuyu ve antrenmanı izleyen akıllı cihazlar, dolaşımı iyileştirip kas ve tendon gerginliğini azaltan bantlar, uykunun daha iyi olması için kullanılan yatak çeşitleri bunlara örnektir. Birçok kişi bu şekilde hem spordan aldıkları verimi arttırmayı hem de spor dışındaki zamanlarda daha iyi hissetmeyi amaçlamaktadır.

Giyilebilir cihazlar

Son yıllarda saat, yüzük ve kemer gibi giyilebilir teknolojik cihazlara olan ilgi oldukça artmıştır. Bu cihazlar sayesinde uykunuzun düzenini ve kalitesini, kondisyonunuz, yaktığınız kalori gibi değerleri ölçülebiliyor. 2022 yılında 900 milyondan fazla insanın bu cihazları kullanıyor olacağı tahmin ediliyor. (3)

Zihin-beden ilişkisi

Aynı anda hem zihinsel hem de fiziksel aktivite yapmak istiyorsanız yoga, pilates gibi aktiviteler tam size göre. Bu tarz postür (ideal duruş) ve kas sıkılığını arttırmaya yönelik egzersizlerin zamanla antrenman kalitesini arttırdığı ve zihni tamamen egzersize odakladığı söyleniyor. (4) Siz de hem günlük hayatın stresinden uzaklaşmak hem de vücudunuzu çalıştırmak istiyorsanız mobil uygulamalardan, internetteki videolardan yararlanarak ya da yoga ve pilates stüdyolarının online derslerini satın alarak yoga ve pilates egzersizlerinizi yapabilirsiniz.

Sanal spor etkinlikleri

Toplu derslere online olarak katılıp hem sosyalleşip hem de gelişmelerinizi arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz. Aynı anda birçok kişiyle spor yapmak hem rekabet gücünüzü geliştirir hem de size motivasyon sağlar. Sosyal mesafe kuralları bir süre daha devam edeceği için bu sektörün 2026 yılına kadar 30 milyar dolarlık piyasa hacmine ulaşacağı tahmin edilmektedir. (5)

Hareket ettiren video oyunları

Vücuda takılan sensörler ile hareketinizi algılayan video oyunları oynamayı deneyebilirsiniz. Böylece hem eğlenebilir hem de eğlenirken hareket etmiş olursunuz. Dans ve spor dallarını içeren bir sürü oyundan birini zevkinize göre deneyebilirsiniz. Bu oyunları çevrimiçi bir şekilde dünyanın her yerinden insanlarla aynı anda veya tek başınıza oynayabilirsiniz.

Tek başına açık havada yapılabilecek sporlar

Eğer açık hava olmadan spor yapamam diyorsanız evinizin bulunduğu çevreye de bağlı olarak dışarıda spor yapmayı tercih edebilirsiniz. Tabi ki bu sporları yaparken mesafeli olmak çok önemli. Golf, bisiklet, sörf sosyal mesafeli olarak yapılabilecek sporlardan bazılarıdır. Amerika’da elde edilen verilere göre açık havada bisiklet kullanma oranı son zamanlarda artış göstererek, bisiklet satışları %121 artmıştır. Pandemi olsun veya olmasın, sporun sağlıklı yaşam açısından yeri tartışılmaz. Bu özel süreçte evde durmaktan bunalanlar için bu mesafeli sporları alışkanlık haline getirmek size fiziksel ve ruhsal açıdan katkıda bulunacaktır. (6)