Tüm Kanser Hastalarına Egzersiz REÇETE Edilmeli! Neden mi?

Tüm Kanser Hastalarına Egzersiz REÇETE Edilmeli! Neden mi?

Yapılan çok sayıda araştırmaya göre egzersiz, kanser hastalarının tedavilerinde kesin bir rutin olmalı, bu çalışmaların en güncellerinden biri Avustralya’dan. Onkologlar ve diğer kanser uzmanları, kanser tedavi sürecinde egzersizi ek bir tedavi olarak düşünmeli ve hastaları egzersiz uzmanlarına yönlendirmelidir.

Egzersiz, Kanser Tedavisinin Neredeyse Bir Parçası Haline Gelmektedir

Avusturyalı araştırmacıların bu ek tedavi konusu, medya tarafından yoğun ilgi görmüş ve artık hem Avustralya hem İngiltere’de, kanserin yarattığı yorgunluk, depresyon gibi yan etkiler ve diğer olumsuz sonuçlarla mücadele etmek için, hastalara ek olarak egzersiz yapmaları için teşvikte bulunmaktalar.

Egzersizin, kanser hastalarına faydası uzun zamandır bilinmekle birlikte, rutin kanser tedavisinin bir parçası haline gelmesi birçok batılı ülke için bile yeni bir konudur.

Avustralya'nın Kanser Hastaları İçin Egzersiz Rehberine Göre Hastalar;

  • Haftada en az 150 dakika orta tempo veya 75 dakika ağır tempo aerobik egzersiz yapmalı.
  • Her hafta temel kas kütlelerini hedef alan hafif, orta tempolu veya ağır tempo olarak uygun dirençte egzersizler yapılmalı.
  • Egzersiz kişinin yapabileceklerine, tedavi kaynaklı yan etkilere, hastalık gidişatına ve sağlık durumuna göre belirlenmeli.

Bazı araştırmacılara göre hastalara karşı aşırı korumacılık ve dinlenme tavsiyesi eski bir düşüncedir ve bu araştırma tarafından desteklenmemektedir.

Bir diğer araştırmaya göre de elde edilen bulgular doğrultusunda hastaları fiziksel egzersizden mahrum etmek yarardan çok zarara sebep olmaktadır.

Avustralya rehberine göre en önemli bulgular fiziksel aktivitenin vücudun birçok işlevini geliştirerek (örneğin kan dolaşımı), kansere bağlı halsizlik ve yorgunluğu, piskolojik sorunları azaltmakta, ve yaşam kalitesini artırmaktadır.

Yeni bulgular doğrultusunda kanser tedavisinden önce, tedavi boyunca, ve/veya sonrasında yapılan egzersiz, yan etkilerin şiddetini azaltmakta ve aynı zamanda nüks (hastalık tekrarı) riskini azaltmaktadır.

Toplum gözlemine dayalı çalışmalara göre de fiziksel aktivite, kanserin tekrarlama ve bazı kanserlere ilgili tüm nedenlere bağlı ölüm riskini azaltmaktadır. Bu araştırmaların çoğu meme kanseri, kolorektal (kalın bağırsak) kanseri, ve prostat kanserli hastaları gözlemiştir.

Halen sürmekte olan çok sayıda klinik çalışma, egzersizin kanser sağ kalımına yönelik etkilerini incelemeye devam etmektedir. 

Prue Cormie, Morgan Atkinson, Lucy Bucci ve ark.

Clinical Oncology Society of Australia position statement on exercise in cancer care.

Med J Aust - 7 May 2018.

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Meme Kanserinde Tanı Sonrası Fakat Tedavi Öncesi Egzersizin Faydaları

Meme Kanserinde Tanı Sonrası Fakat Tedavi Öncesi Egzersizin Faydaları

Son yıllarda yapılan araştırmalar, egzersizin kanser tedavisi süresince ve sonrasında hastalar üzerindeki olumlu etkilerini ortaya koymuştur....

Kısa-Yoğun Fiziksel Aktivite: Egzersiz Yapmayanlar İçin Kanser Riskini Azaltmada Yeni Yol

Kısa-Yoğun Fiziksel Aktivite: Egzersiz Yapmayanlar İçin Kanser Riskini Azaltmada Yeni Yol

Teknolojinin hızla ilerlemesi ve robotların birçok insan gücünün yerini alması, günümüzde birçok insanın oturarak iş yapmasına...

Düzenli Egzersizin, Ağrıya Dayanma Gücünü Artırdığı Bulundu

Düzenli Egzersizin, Ağrıya Dayanma Gücünü Artırdığı Bulundu

Egzersizin sağlığımız üzerindeki olumlu etkileri tartışılmaz. Ancak, son zamanlarda yapılan bir çalışma, düzenli egzersizin sadece sağlıklı...

Uzun Süre Oturmanın Bedene Etkileri – Kanser Riskinden Fiziksel Aktiviteye

Uzun Süre Oturmanın Bedene Etkileri – Kanser Riskinden Fiziksel Aktiviteye

Bilim dünyası ve sağlık çalışanları uzun süre boyunca oturmanın bedene olan etkilerini yıllardır araştırıyor. Her ne...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında