0
Ağızdaki Belirli Bakteriler Pankreas Kanseri Riski ile İlişkilendirildi

Ağızdaki Belirli Bakteriler Pankreas Kanseri Riski ile İlişkilendirildi

Diş eti hastalığı olarak da bilinen periodontit, oldukça yaygın gözüken diş etinin ve daha derin diş eti dokuların inflamasyonu ile giden bir durumdur. Tıp dilinde periodontitis olarak adlandırılan bu hastalığın, pankreas kanserinin riskini artırdığı bulundu. British Journal of Cancer adlı dergide yayımlanan çalışmaya göre, diş çevresindeki dokuları etkileyen bir hastalık olan periodontite neden olan bakteriler pankreas kanseri başlangıcında rol oynayabilir.

Çalışmada ağız kanserleri ve diğer bazı kanserlerin gelişmesinde periodontite neden olan bakterilerle, kansere bağlı yaşam kaybı arasındaki bağlantısı araştırıldı.

Periodontit Birden Fazla Faktör Nedeniyle Oluşan Enfeksiyona Bağlı Kronik Bir İnflamasyondur. Kronik inflamasyonlar Karsinogenezis (Kanser Oluşumu) Sürecini Etkileyebilir.

İlk kez olarak, periodontitle bağlantılı olan bakterilerden Treponema denticolanın (Td), moleküler seviyede kanserin başlamasını etkileyebilecek bir mekanizmayı tetikleyebildiği kanıtladı. Bu bakterinin sahip olduğu Td-CTLP adlı bir enzim, mide-bağırsak sistemi kanserlerinde de bulundu, örneğin pankreas kanseri. CTLP enziminin kanser hücrelerinin sağlıklı dokuları istila etmek için kullandığı enzimleri (pro-MMP-8 ve -9) aktive edebildiği görülmüştür. Aynı zamanda CTLP, bağışıklık sisteminin etkililiğini azaltmıştır.

Periodontitin, kansere bağlı yaşam kaybı için bir risk faktörü olup olmadığını belirlemek için yapılan başka bir çalışmada 68.273 yetişkin 10 yıl takip edildi. Çalışmada yaş, cinsiyet, sosyo-ekonomik durum, ağız sağlığı, diş tedavileri ve şeker hastalığının etkileri değerlendirmeye alındı. Sigara veya alkol tüketimi ile ilgili veriler kullanılmadı. Bu çalışmanın en dikkat çekici sonucu olarak periodontit ile pankreas kanserine bağlı yaşam kaybı arasında güçlü bir ilişki bulundu.

Bu Çalışmalar Bizim İçin ne İfade Ediyor?

  • İlk kez diş eti hastalığının altındaki patojen bakterilerin ağızdan vücudun diğer bölgelerine yayılabildiğini ve kansere bağlı doku tahribatının merkezi olan mekanizmalara dahil olabildiğini gösterdi.
  • Düşük dereceli sistematik inflamasyonun, ağız bakterilerinin toksinlerini (virülans faktörleri) vücudun diğer bölgelerine yayılmasının kolaylaştırdığı keşfedildi.
  • Periodontitin önlenmesi ve erken teşhis edilmesinin, hem ağız sağlığı hem de genel sağlık durumu için oldukça büyük önem taşıdığı ortaya çıktı.
  • Kanser ve diş tedavisi! Kemik koruyucu ilaç kullananlar nelere dikkat etmeli?

1. Mikko T Nieminen, Dyah Listyarifah, Jaana Hagström ve ark.

Treponema denticola chymotrypsin-like proteinase may contribute to orodigestive carcinogenesis through immunomodulation.

British Journal of Cancer, 2017

2. Pia Heikkilä, Anna But, Timo Sorsa, Jari Haukka.

Periodontitis and Cancer Mortality: Register-based Cohort Study of 68 273 Adults in 10-year Follow-up.

International Journal of Cancer, 2018

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Nabız (İstirahat Kalp Hızı) ve Kanser Arasındaki Şaşırtıcı İlişki

Nabız (İstirahat Kalp Hızı) ve Kanser Arasındaki Şaşırtıcı İlişki

Kalp atış hızı (nabız), kalbin bir dakika içinde kaç kez attığının ölçüsüdür. Kalp atış hızımız, sağlığımızla...

Kanserlerin Ne Kadarı Önlenebilir ve Önlenebilir Kanser Nedenleri Nelerdir?

Kanserlerin Ne Kadarı Önlenebilir ve Önlenebilir Kanser Nedenleri Nelerdir?

Yeni bir araştırma, kanser tanılarının %40'ının ve kansere bağlı yaşam kayıplarının %44'ünün önlenebilir risk faktörlerine bağlı...

Gece Geç Saatlerde Yemek Yiyenlerde Kolon-Rektum Kanseri Riski Daha Fazla Olabilir

Gece Geç Saatlerde Yemek Yiyenlerde Kolon-Rektum Kanseri Riski Daha Fazla Olabilir

Uzun zamandır gece geç saatlerde, özellikle yağ ve şeker açısından zengin büyük öğünlerden kaçınılması gerektiğini biliyoruz....

Genç Yaşta Kanser Vakaları Artıyor – Hızlı Yaşlanma Önemli Bir Neden Olabilir mi?

Genç Yaşta Kanser Vakaları Artıyor – Hızlı Yaşlanma Önemli Bir Neden Olabilir mi?

Son çalışmalara göre, 50 yaşın altındaki bireylerde kanser teşhisi, yalnızca ABD değil, küresel olarak da artmaktadır....

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında