Kimerik antijen reseptörü (CAR) T hücreleri, hematolojik (kan ve kemik iliği kaynaklı) kanserlerin tedavisinde çarpıcı bir şekilde başarılı olmuştur, ancak şimdiye kadar solid (katı, organ) tümörlere karşı etkili olmamıştır. Bunun iki ana sebebi, hematolojik kanserlere dolaşım sistemi içinde kanserli hücrelere ulaşmanın çok daha kolay olması ve organ kanserlerinin daha kompleks bir tümör mikroçevresine sahip olmasıdır.

Aşağıdaki videoda, canlı kanser ilacı CAR-T hücre tedavisinin nasıl hazırlandığı ve uygulandığı görülebilir (Türkçe altyazılıdır).

Bununla birlikte CAR T hücresel immünoterapilerin solid kanserlerde kullanılmasına dair yoğun çalışmalar bulunmaktadır. Samaha ve meslektaşları tarafından yakın zamanda yayınlanan bir çalışma, beyin tümörü glioblastom için CAR T hücre tedavisinin klinik öncesi bir versiyonunu sunmaktadır. Bu araştırmacılar, bir glioblastoma fare modelinde, CAR T hücreleri, önce damar iç çeperine yapışmasını, oradan da damar dışında bulunan tümör bölgesine sızmasını sağlayacak şekilde genetik mühendisliği yöntemleri ile modifiye ettiler.

car t hücresinin ekstravazasyonu Honing a Homing System

Şekil 1 ve 2 Açıklaması: Aktive edilmiş lökosit hücre yapışma molekülü (ALCAM), T-hücrelerinin üzerindeki CD6 adlı bir reseptöre bağlanır. CD6'nın ALCAM ile daha güçlü bağlanması, 5HS'lerin (Homing Sistem) CAR-T hücrelerine eklenmesi ile sağlandı ve böylece, kan-beyin bariyeri boyunca merkezi sinir sistemi (beyin) içine T-hücrelerin geçişi kolaylaştırıldı. CAR T hücresi yüzeyindeki HER2 ise, kanserli hücreleri moleküler olarak hedeflemek için kullanılmakta. Yani CAR T hücreler, 5HS'leri damar dışına çıkmak, HER2'leri ise kanser hücrelerini bulmak için kullanmakta. Bu hücresel immünoterapiye, şimdiye kadar kurgulanmış en akıllı kanser tedavisi desek yanlış olmaz.

car t solid kanser alcam 5hs her2 dual nejm glioblastom

Bu hedef arama sisteminin tasarımı, hücre yüzeyi reseptörlerinin bağışıklık sistemini moleküler düzeyde nasıl düzenlediğini anlamak için yapılan temel araştırmalara dayanıyor. CAR T hücrelerinin solid/katı tümörlerde işlevinin birçok potansiyel zorluğu vardır, ancak benzer mantıklı yaklaşımlar gelecekte, hedef moleküler özelliklere yönelik kombinasyon halinde uygulanabilecek modifiye CAR T hücrelerinin farklı katı tümörlerde etkili olmasını sağlayabilir.

İlginizi Çekebilir: