0
CAR T Hücre İmmünoterapisinin Organ Kanserlerinde Kullanımında Önemli Gelişmeler

CAR T Hücre İmmünoterapisinin Organ Kanserlerinde Kullanımında Önemli Gelişmeler

Kimerik antijen reseptörü (CAR) T hücreleri, hematolojik (kan ve kemik iliği kaynaklı) kanserlerin tedavisinde çarpıcı bir şekilde başarılı olmuştur, ancak şimdiye kadar solid (katı, organ) tümörlere karşı etkili olmamıştır. Bunun iki ana sebebi, hematolojik kanserlere dolaşım sistemi içinde kanserli hücrelere ulaşmanın çok daha kolay olması ve organ kanserlerinin daha kompleks bir tümör mikroçevresine sahip olmasıdır.

Aşağıdaki videoda, canlı kanser ilacı CAR-T hücre tedavisinin nasıl hazırlandığı ve uygulandığı görülebilir (Türkçe altyazılıdır).

Bununla birlikte CAR T hücresel immünoterapilerin solid kanserlerde kullanılmasına dair yoğun çalışmalar bulunmaktadır. Samaha ve meslektaşları tarafından yakın zamanda yayınlanan bir çalışma, beyin tümörü glioblastom için CAR T hücre tedavisinin klinik öncesi bir versiyonunu sunmaktadır. Bu araştırmacılar, bir glioblastoma fare modelinde, CAR T hücreleri, önce damar iç çeperine yapışmasını, oradan da damar dışında bulunan tümör bölgesine sızmasını sağlayacak şekilde genetik mühendisliği yöntemleri ile modifiye ettiler.

car t hucresinin ekstravazasyonu Honing a Homing System 964660

Şekil 1 ve 2 Açıklaması: Aktive edilmiş lökosit hücre yapışma molekülü (ALCAM), T-hücrelerinin üzerindeki CD6 adlı bir reseptöre bağlanır. CD6'nın ALCAM ile daha güçlü bağlanması, 5HS'lerin (Homing Sistem) CAR-T hücrelerine eklenmesi ile sağlandı ve böylece, kan-beyin bariyeri boyunca merkezi sinir sistemi (beyin) içine T-hücrelerin geçişi kolaylaştırıldı. CAR T hücresi yüzeyindeki HER2 ise, kanserli hücreleri moleküler olarak hedeflemek için kullanılmakta. Yani CAR T hücreler, 5HS'leri damar dışına çıkmak, HER2'leri ise kanser hücrelerini bulmak için kullanmakta. Bu hücresel immünoterapiye, şimdiye kadar kurgulanmış en akıllı kanser tedavisi desek yanlış olmaz.

car t solid kanser alcam 5hs her2 dual nejm glioblastom 178813

Bu hedef arama sisteminin tasarımı, hücre yüzeyi reseptörlerinin bağışıklık sistemini moleküler düzeyde nasıl düzenlediğini anlamak için yapılan temel araştırmalara dayanıyor. CAR T hücrelerinin solid/katı tümörlerde işlevinin birçok potansiyel zorluğu vardır, ancak benzer mantıklı yaklaşımlar gelecekte, hedef moleküler özelliklere yönelik kombinasyon halinde uygulanabilecek modifiye CAR T hücrelerinin farklı katı tümörlerde etkili olmasını sağlayabilir.

İlginizi Çekebilir:

Marion H. Brown, Ph.D., and Michael L. Dustin, Ph.D.

Steering CAR T Cells into Solid Tumors.

NEJM, 17 January 2019

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Biological Clock Disruption: The Overlooked Risk Factor for Cancer?

Biological Clock Disruption: The Overlooked Risk Factor for Cancer?

Circadian rhythm not only regulates our sleep but also controls hormones, metabolism, immune responses, and even...

Sirkadiyen-Biyolojik Ritim Bozukluğu: Görünmeyen Bir Kanser Riski mi?

Sirkadiyen-Biyolojik Ritim Bozukluğu: Görünmeyen Bir Kanser Riski mi?

Sirkadiyen ritim, sadece uykumuzu değil; hormonlarımızı, metabolizmamızı, bağışıklık sistemimizi, hatta hücresel DNA onarım süreçlerimizi bile yönlendirir. Ancak...

Melanomda İmmünoterapi Direncini Kırmada Önemli Adım: Onkolitik Virüs Aşısı RP1

Melanomda İmmünoterapi Direncini Kırmada Önemli Adım: Onkolitik Virüs Aşısı RP1

İleri Evre Melanomun Önemi Melanom, tüm cilt kanserlerinin %5 kadarını oluşturan agresif alt türüdür.  Erken tanıyla kurtulma şansı...

Ameliyatsız Kanser Tedavisi Mümkün! dMMR Tümörlerde İmmünoterapi ile Organ Koruma Başarısı

Ameliyatsız Kanser Tedavisi Mümkün! dMMR Tümörlerde İmmünoterapi ile Organ Koruma Başarısı

Kanser tedavisinin temel taşlarından biri olan cerrahi, erken evre solid (organ kaynaklı) tümörlerde hâlâ en etkili...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında