0
Crispr-cas9 Teknolojisi ile Kanserde Yeni Bir İmmünoterapi Hedefi Keşfedildi

Crispr-cas9 Teknolojisi ile Kanserde Yeni Bir İmmünoterapi Hedefi Keşfedildi

21. yüzyılın en önemli keşiflerinden biri olan CRISPR/CAS9 genetik teknolojisi, kansere karşı etkili tedaviler sunmasının yanında, kanserde biyobelirteç ve ilaç hedefi araştırmalarına da yardımcı olmaktadır. Bu amaçla yapılan araştırmada, TPN2 adlı proteininin bağışıklık sistemi kontrol noktası inhibitörlerinin yani yeni nesil immünoterapilerin etkinliğini belirlediği keşfedildi.

Bağışıklık sistemi kontrol noktası baskılayıcısı immünoterapiler, kanser hücrelerini direk öldürmek yerine, bağışıklık sistemini kansere saldırması için aktive eden 2011 yılı sonrası kullanıma giren kanser tedavileridir.

Temmuz 2017 de Nature’da yayımlanan dikkat çekici araştırmada, binlerce tümör geni cripsr ile eklenip çıkartılarak görevleri laboratuvar ortamında incelenmiştir. Farelerde yapılan çalışmada; deri kanseri melanom hücrelerindeki 2.368 gen sistemli bir şekilde crispr ile susturulmuş, hangi genin immunoterapi ilaçlarının etkinliğini azalttığı anlaşılmaya çalışılmıştır.

Araştırma Sonuçlarına Göre;

  • PTPN2 (protein tyrosine fosfataz) geninin aktivitesi engellendiğinde, immunoterapi ilaçlarının etkisinin arttığı gözlemlenmiştir.
  • PTPN2, kanser hücrelerinin immunoterapilere direnç göstermesini sağlamaktadır.
  • PTPN2, hücre büyüme yolaklarında aktif rol oynayan bir proteindir. Hücre büyümesi, farklılaşması ve hücrenin kanserleşmesine neden olan yolaklarda görev almaktadır.

Peki Bu Çalışma Klinik Açıdan Neyi İfade Ediyor?

  • CRISPR ile genler hızlı bir şekilde taranarak, görevleri belirlenebilir ve böylelikle yeni ilaç hedefleri keşfedilebilir.
  • Hastaların bir kısmında immunoterapinin fayda sağlamamasının nedenlerinden biri daha belirlenmiş oldu. PTPN2 hedef alınarak, immunoterapinin etkinliği artırılabilir.
  • Yeni nesil PTPN2 inhibitörleri geliştirilerek, daha etkili bir kanser tedavisi sunulabilir.
  • Geliştirilen bu teknikle, diğer kanser türlerindeki tüm genom hızlıca taranarak, tedaviye gösterilen farklılıkların nedenleri tespit edilebilir.

Robert T. Manguso, Hans W. Pope, Margaret D. Zimmer et. al.

In vivo CRISPR screening identifies Ptpn2 as a cancer immunotherapy target.

Nature, July 2017

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


100 Milyar Dolarlık Genomik Devrim: Torunlarınız CRISPR'ı Vitamin Gibi Tüketebilir!

100 Milyar Dolarlık Genomik Devrim: Torunlarınız CRISPR'ı Vitamin Gibi Tüketebilir!

Sessiz Devrim Geleceği şekillendiren teknolojiler çoğu zaman tek başlarına değil, birbiriyle birleşerek evrim geçirir. Genom bilimi de...

CRISPR ile Güçlenen TİL Hücreleriyle İmmünoterapiye Dirençli Kolorektal Kanser Tedavisi

CRISPR ile Güçlenen TİL Hücreleriyle İmmünoterapiye Dirençli Kolorektal Kanser Tedavisi

Bağışıklık Sisteminin İçsel Frenlerine Karşı Yeni Bir Saldırı İmmünoterapiler, son yıllarda kanser tedavisinde çığır açtı. Ancak pek...

Gen Düzenleme Çağı Resmen Başladı – Tıpta Yeni Dönem

Gen Düzenleme Çağı Resmen Başladı – Tıpta Yeni Dönem

Son zamanlarda ABD ve Birleşik Krallık'ta, exagamglogene autotemcel (exa-cel [Casgevy, Vertex Pharmaceuticals/CRISPR Therapeutics]) adlı tedavinin orak...

RNA Düzenlemesi Yükselişte – CRISPR Gen Düzenlemesinin Sınırlamalarını Aşabilir mi?

RNA Düzenlemesi Yükselişte – CRISPR Gen Düzenlemesinin Sınırlamalarını Aşabilir mi?

Son zamanlarda, RNA düzenlemesi, gen düzenlemeye kıyasla bir dizi genetik hastalığın tedavisinde daha güvenli bir alternatif...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında