Ehrlich’in Sihirli Kurşunları 1910 – Hedef: Kimyasal Reseptörler

Ehrlich’in Sihirli Kurşunları 1910 – Hedef: Kimyasal Reseptörler

1900 yılında, enfeksiyon hastalıklarına karşı mücadele etmek için çok az ilaç vardı. Meşhur bir örnek Avrupa’nın sivrisinekler tarafından taşınan bir protozoan parazitin neden olduğu sıtma tedavisi için 1630'dan itibaren kullandığı kinindir. 

Cıva ise cinsel yolla bulaşan bir bakteriyel hastalık olan frengi tedavisi için 1495'ten itibaren kullanılmıştır. Ancak, cıva tedavileri insanlar için oldukça toksik olabiliyordu. Bu nedenle hastalığın nedenleri karşısında hastayı korurken, enfeksiyonun nedenlerine karşı seçici toksisite sergileyen kimyasal ajanlar arayışı devam ediyordu. Modern kemoterapinin ünlü kurucularından biri olan Alman Bilim İnsanı Paul Ehrlich'in çalışmaları ise bu arayışa öncülük etmiştir. Tabii ki, Ehrlich'in bu tür faydalı kimyasallar için çok sistemli arayışı, hastalıkla ilgili mikroorganizmaların tanımlanması ve hastalık teorisinin 1800'lerin sonlarında ortaya konulmasından önce uygulanamazdı.

Ehrlich, frengiye neden olan Treponema pallidum'u seçici olarak yok etmek için kullanılabilecek arsenik bileşikleri konusunda özellikle ilgiliydi. Ehrlich, araştırmacı ordusunu günlük olarak sayısız arsenik bileşiği test etmeye yönlendirirdi. 

1909'da Ehrlich'in laboratuvarında çalışan ve frengili tavşanları test etme konusunda uzman olan Japon Bakteriyolog Sahachiro Hata, arsenik bileşiği no:606'yı test ettiğinde, frengiye karşı etkili olduğunu keşfetti. 1910'da Ehrlich, 606'nın keşfini dünyaya duyurdu. Ticari adı Salvarsan olan 606, Ehrlich’in sihirli kurşunlar olarak adlandırdığı, kemoterapötik ajanlar için yaptığı arayışın ilk pratik başarısıydı. 

Sihirli kurşun benzetmesi, Ehrlich’in konak hücrelerine zarar vermeyen bu tür ilaçların parazit üzerinde var olan belirli kimyasal reseptörlere hedeflenen seçici silahlar olarak işlev gördüğüne inanması gerçeğine atıfta bulunur.

Bilim Yazarı John Simmons'a göre, "Louis Pasteur ve Robert Koch hastalık teorisini geliştirirken, Paul Ehrlich hastalığın temel olarak kimyasal olduğu genellemesinden sorumludur.”

İlginç bir şekilde, bazı kilise yetkilileri, cinsel yolla bulaşan hastalıkların ahlaksızlıklar için Tanrı tarafından verilen bir ceza olduğu gerekçesiyle Ehrlich’in sihirli kurşununa karşı çıktılar. 1940'larda, frengi tedavisinde penisilin kullanılmaya başlandı.

Yazı Görselinin Açıklaması: Frengi,Treponema pallidum bakterisinin sebep olduğu cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır.

Yazıda Geçen Tarihi Kişiler: Paul Ehrlich (1854–1915), Sahachiro Hata (1873–1938)

Ehrlich’s Magic Bullets 1910. Page 322. The Medical Book: From Witch Doctors to Robot Surgeons, 250 Milestones in the History of Medicine. 2012

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


İnsan Klonlama 2008 – Bilim ve Etik Kaygılar

İnsan Klonlama 2008 – Bilim ve Etik Kaygılar

Bilim eğitimcisi Regina Bailey şöyle yazıyor: "Bir dünya hayal edin, hücreler belirli hastalıkların terapötik tedavisi için yaratılabilir...

Yeni Organların Üretilmesi 2006 – Yapay Organ Mühendisliği

Yeni Organların Üretilmesi 2006 – Yapay Organ Mühendisliği

CBS Haber muhabiri Wyatt Andrews şöyle yazıyor:  "Hayal edin... Laboratuvarda üretilebilecek ve reddedilme riski olmadan bir hastaya...

Yüz Nakli 2005 – Hayatın Değişen Yüzü

Yüz Nakli 2005 – Hayatın Değişen Yüzü

Mayıs 2005'te, Isabelle Dinoire, sakinleştirici aldıktan sonra yere düşmüştü, o sırada köpeği, Dinoi’e'nin yüzünü parçaladı.   “Uyandığımda bir...

İnsan Genom Projesi 2003 – Yaşamın Temel Kodu

İnsan Genom Projesi 2003 – Yaşamın Temel Kodu

İnsan Genom Projesi (Human Genom Project – HGP), DNA'mızdaki yaklaşık üç milyar kimyasal baz çiftinin genetik dizisini belirlemeye...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında