Gençken fiziksel egzersiz ve sağlıklı diyet alışkanlığı olan bireylerin ileri yaşlarda yüksek tansiyon, kolesterol ve kalp-damar tıkanıklığı gibi hastalıklardan korunduğu bilinmektedir. Yeni yapılan bir çalışmada bu alışkanlıkların ileri yaşlarda kalp-damar sağlığını korumasının yanında beynimizi de genç tuttuğu görülmüştür. Neurology dergisinde yayımlanan bu çalışmada, gençken kalp sağlığına dikkat eden bireylerin orta yaşlarda kalp sağlığına dikkat etmeyen bireylere göre daha büyük beyne ve daha iyi beyin fonksiyonuna sahip olduğu söylenmektedir.
7 Adımda Önce Kalp Sonra Beyin Sağlığı
Amerikan Kalp Birliği’nce tüm bireylerin kalp sağlığını koruması için uygulaması gereken 7 adım belirlenmiştir. Bu 7 adım:
- yüksek tansiyonu kontrol altında tutmak,
- kolesterolü kontrol etmek,
- kan şekerini düşürmek,
- fiziksel olarak aktif olmak,
- sağlıklı beslenmek,
- kilo vermek ve
- sigarayı bırakmaktır.
Çalışmada ortalama yaşı 51 olan 518 birey 30 yıl boyunca takip edilmiştir. Bireylerin boy, kilo, kan basıncı, kolesterol, kan şekeri, diyet ve egzersiz durumları düzenli olarak kayıt altına alınmış, 2 ila 5 yılda bir eMaR yöntemiyle beyin görüntülemesi yapılmıştır. Ayrıca çalışma boyunca Amerikan Kalp Birliği’nin belirlemiş olduğu 7 adıma ne kadar uydukları da skorlanmıştır. Bu skorlamada 0-7 arasında olan bireyler zayıf uyum gösterenler, 8-11 arasında ortalama uyum gösterenler, 12-14 arasında ise ideal uyum gösteren bireyler olarak belirlenmiştir.
Çalışmanın başlangıcında katılımcıların %5’i zayıf uyum, %62’si ortalama uyum, %33’ü ise ideal uyum göstermektedir. Çalışma sonucuna göre ilk başta ideal uyum gösteren bireylerin ileri yaşlarda beyinin boyut olarak daha büyük olduğu görülmüştür. Ayrıca ortalama uyum gösterenlerin beyin büyüklüğü zayıf uyum gösterenlere göre de daha büyük olduğu saptanmıştır.
Çalışmayı yürüten Dr. Bancks, 7 adıma dayalı skorlamada her bir fazla puan yaklaşık olarak beynin bir yıl daha genç olması anlamına geldiğini belirtmekte, ayrıca sigara kullanımıyla beyin yaşlanması arasında güçlü bir ilişki olduğunu da altını çizmektedir. Bu çalışmalar heyecan verici çünkü genç yaşta yapılan değişikliklerin sağlıklı ve uzun yaşam sağlayabileceğini göstermektedir. Sonuç olarak bu çalışma, erken yaşlarda kalp sağlığına dikkat etmenin ileri yaşlarda beyin sağlığı ve fonksiyonlarını olumlu etkileyebileceğini göstermektedir.
Bu noktada özellikle sağlıklı beslenmenin sadece ileri yaşlar için olmadığı bir kez daha hatırlatmak istiyoruz. Çocuklarımıza fiziksel egzersiz ve sağlıklı diyet alışkanlığı kazandırarak ileriki hayatında kalp damar hastalıklarından, beynin hızlı yaşlanmasından koruyabilir, uzun ve sağlıklı yaşamını sağlayabiliriz.