1 Ekim tarihinde NEJM'de yayımlanan çalışmada, dörtlü insan papilloma virüsü (HPVaşısının 2006-2017 yılları arasında aşılanan farklı yaş gruplarından kadınlarda rahim ağzı kanseri riskini önemli ölçüde azalttığı belirlendi. Bununla birlikte aşılanma yaşının önemi, 4'lü aşının tüm HPV türlerine karşı koruma sağlamayabileceğine ve yaşam tarzına da vurgu yapıldı.

Piyasada Gardasil ticari ismi ile satışta olan dörtlü HPV aşısının, genital siğilleri ve ileri evre servikal (rahim ağzı) lezyonları önlemeye yardımcı olduğu belirlense de, yeni yayınlanan bu çalışmaya kadar aşının rahim ağzı kanserini önlemeye ilişkin verileri eksikti.

Çalışmanın baş araştırmacısı, sonuçların aşılama programının asıl amacı olan yayılımsal (invaziv) rahim ağzı kanseri riskini önemli ölçüde azalttığını kanıtladıklarını, böylece kanserden korunmaya karşı güçlü bir kanıt elde ettiklerini belirtiyor. Ekibin diğer üyesi de sonuçları şu sözlerle özetliyor; "Çalışma sonuçları dörtlü HPV aşısının cinsel yolla bulaşan HPV enfeksiyonundan koruma sağladığını ve bu durumun 30 yaşına kadar genç kadınlarda rahim ağzı kanseri riskini azalttığını saptadık. Bu, kanserden korunma noktasında oldukça önemli bir gelişmedir. Ancak yine de HPV aşısı olan kadınların rahim ağzı kanseri geliştirebildiğini, ama bunun daha yavaş bir hızda olduğunu gözlemledik. Bu nedenle, erken yaşta aşılanma ve devam eden yaşlarda kontrol amaçlı tarama yaptırma rahim ağzı kanserinden korunmada son derece önemlidir."

HPV aşısı ile serviks kanserinde korunma çalışmasının detayları

Çalışmaya dörtlü HPV aşısı olan ve olmayan kadınlar dahil edilerek, rahim ağzı kanseri tanısı alma oranları karşılaştırıldı. Buna göre, aşılanan 100.000 kadından 47’si rahim ağzı kanseri tanısı alırken, bu sayı aşılanmayan 100.000 kadında 94’e çıkmaktadır.

Aşılama yaşının önemi

Aşılama yaşının da son derece önemli olduğunu belirten araştırmacılar, bu durumu kanıtlamak amacı ile 17 yaşından önce aşılanan 100.000 kadınla, 17 ila 30 yaş aralığında aşılanan kadınları karşılaştırdılar. Sonuçlara öre, erken yaşta aşılanan 100.000 kadında 4 kişi serviks kanseri tanısı alırken, aşılama ileri yaşlarda yapılırsa bu sayı 54’e yükseldi.

Elde edilen sonuçların ardından araştırmacılar verileri şu sözlerle yorumladılar; "Rahim ağzı kanserine yakalanma riski, 17 yaşından önce aşılanan kadınlarda hiç HPV aşısı olmamış kadınlara kıyasla %88 daha düşüktür. Bu nedenle kadınların HPV enfeksiyonuna maruz kalmadan önce olabildiğinde erken yaşlarda dörtlü HPV aşısı yaptırmalarını şiddetle tavsiye ediyoruz."

Aşılamanın rahim ağzı kanserinden korunmadaki önemini belirten araştırmacılar, yaşam tarzının da son derece önemli olduğunu vurguluyor. Aşırı kilolu olma, tütün kullanma ve cinsel hayatın da rahim ağzı kanseri için risk faktörleri arasında olması, yalnızca HPV aşısı ile korunmanın mümkün olmadığını aynı zamanda yaşam tarzımızı da değiştirmemiz gerektiğini gösteriyor.

Özet ve sonuç

HPV’nin aynı zamanda baş-boyun, vajina, vulva, makat, rektum ve penis kanserleriyle de ilişkili olduğu yapılan araştırmalar ile belirlendi. Rahim ağzı kanserinin dışında ki diğer kanserlerin oluşması daha uzun süreli olsa da HPV aşısı bu kanserlere karşı da koruma sağlamaktadır.

hpv ilişkili kanserler hangi kansere neden olur

Kansere karşı korunmada son derece kolay ve etkili bir yöntem sunan HPV aşısının yapılmasında hem kadın hem de erkekler için önerilen en ideal yaş 11-12 olarak tavsiye edilmektedir. Önerilen yaşlarda HPV aşısının yaptırılması ve yaşam tarzının değiştirilmesi, rahim ağzı başta olmak üzere pek çok kanser için koruma sağlamaya yardımcı olacak son derece etkili bir yöntemdir.

hpv aşı çeşitleri ikili dörtlü dokuzlu aşı gardasil cervarix

İLGİLİ KONULAR