İşitme Cihazları 1899 – Kulak Borularından Modern Cihazlara

İşitme Cihazları 1899 – Kulak Borularından Modern Cihazlara

İşitme engelli bireylerin işitmesine yardımcı olmak için sesleri artıran cihazlar, antik çağlara dayanmaktadır. O dönemlerde insanlar sesleri artırması için kulağın yanına yerleştirilen boş hayvan boynuzlarını kullanırdı. 

  • İtalyan bilim insanı Giambattista della Porta, 1558 tarihli Natural Magick adlı kitabında hayvan kulakları şeklindeki ahşap işitme cihazlarını tanımlamaktadır. 
  • 1600’lü yıllardan itibaren, çeşitli huni şeklindeki "kulak boruları" sesi kulağa yönlendirmek için kullanılmıştı. 
  • 1899'da Amerikalı mucit Miller Hutchison, karbon mikrofon kullanarak birden fazla kulaklıktan oluşan ilk elektrikli işitme cihazlarından birini yaptı. 

kulak borusu 985449

1600'lerde küçük "kulak borusu". Washington, D.C.'deki Bolling Field'da devasa iki boynuzlu bir sistem (1921).

1900'lerdeki "faydalı" elektrikli işitme cihazlarında ses amplifikasyonu için vakumun büyük olması nedeniyle kullanışsızdı. 1950'lerden itibaren, transistörler işitme cihazlarının daha küçük ve daha sofistike hale gelmesine olanak tanımasının yansıra sesleri işlemek ve iletmek konusunda daha ileri seviyede işlevsellik sağladı. Bazı işitme cihazları gözlük çerçevelerine bile yerleştirilebiliyordu. 

Günümüzde, birçok işitme cihazı stili mevcuttur. Bunlar arasında, kulak arkasına takılan cihazlar da bulunmaktadır; bu tür cihazlarda, bir kılıf (amplifikasyon sistemi ile birlikte) kulağın arkasındaki kapağın arkasında yer alır ve kulak kanalına doğru bir tüp gelir. Diğer işitme cihazları ise tamamen kulak kanalında bulunabilir. Kemikle sabitlenen işitme cihazları kafatasını ve iç kulağı titreştirir.

Genel olarak, işitme cihazları ses yakalama (mikrofon), amplifikasyon ve netlik sağlamak için kullanılan araçlardır. Günümüz işitme cihazları oldukça sofistike olup gürültü azaltma devreleri, programlanabilirlik ve seçilebilir modlar gibi özellikler içerebilmektedir. İşitme cihazlarında, bir kişiyle iletişim kurarken yararlı olan yönlü mikrofonlar da dahil olmak üzere hem her yöne açık hem de yönlü mikrofonlar kullanabilir. 

İşitme cihazının içinde, bir çubuğa sarılı küçük bir tel olan “telecoil,” bulunmaktadır. Bu, manyetik sinyalleri toplayan bir anten işlevi görerek topladığı sinyalleri sese dönüştürmektedir.

Yazı Görselinin Açıklaması: 1940 yılında akustik bir yer belirleyicinin kullanımını gösteren İsveçli askerlerin fotoğrafı. Bu tür cihazlar, radar yaygın hale gelmeden önce uçakların yerlerini belirlemek için kullanılırdı.

Yazıda Geçen Tarihi Kişiler:Giambattista della Porta (1535–1615), Thomas W. Graydon (1850–1900), Miller Reese Hutchison (1876–1944)

Hearing Aids 1899. Page 275. The Medical Book: From Witch Doctors to Robot Surgeons, 250 Milestones in the History of Medicine. 2012

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


İnsan Klonlama 2008 – Bilim ve Etik Kaygılar

İnsan Klonlama 2008 – Bilim ve Etik Kaygılar

Bilim eğitimcisi Regina Bailey şöyle yazıyor: "Bir dünya hayal edin, hücreler belirli hastalıkların terapötik tedavisi için yaratılabilir...

Yeni Organların Üretilmesi 2006 – Yapay Organ Mühendisliği

Yeni Organların Üretilmesi 2006 – Yapay Organ Mühendisliği

CBS Haber muhabiri Wyatt Andrews şöyle yazıyor:  "Hayal edin... Laboratuvarda üretilebilecek ve reddedilme riski olmadan bir hastaya...

Yüz Nakli 2005 – Hayatın Değişen Yüzü

Yüz Nakli 2005 – Hayatın Değişen Yüzü

Mayıs 2005'te, Isabelle Dinoire, sakinleştirici aldıktan sonra yere düşmüştü, o sırada köpeği, Dinoi’e'nin yüzünü parçaladı.   “Uyandığımda bir...

İnsan Genom Projesi 2003 – Yaşamın Temel Kodu

İnsan Genom Projesi 2003 – Yaşamın Temel Kodu

İnsan Genom Projesi (Human Genom Project – HGP), DNA'mızdaki yaklaşık üç milyar kimyasal baz çiftinin genetik dizisini belirlemeye...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında