Kalp Akciğer Makinesi 1953 – Güvenli Karmaşık Operasyonlar

Kalp Akciğer Makinesi 1953 – Güvenli Karmaşık Operasyonlar

Kalp-akciğer makinesi (KAM), kalp kapakçıklarının veya kalbin iç duvarındaki deliklerin onarılmasını içeren işlemler sırasında kan dolaşımını sağlayan ve yeterli kan oksijen içeriğini sağlayan bir cihazdır. Kardiyopulmoner baypas olarak adlandırılan bu süreç, kalp ve akciğerleri atlayarak ve geçici olarak kalbi durduran kimyasallarla birlikte cerrahın nispeten kanı olmayan ve hareketsiz bir ortamda işlem yapmasına olanak tanır. Dolaşan kanın pıhtılaşmasını azaltmak için heparin kullanılır ve vücudun metabolizmasını yavaşlatmak için kan soğutulabilir, bu da oksijen ihtiyacını azaltır.

1953 yılında, Amerikalı Cerrah John Gibbon, 18 yaşındaki bir kadının iç kalp duvarındaki bir deliği onarırken bir KAM'ı başarıyla kullanan ilk kişi oldu. Onarım sırasında, kalbi ve akciğerleri 27 dakika boyunca durduruldu.

Yapay bir pompa tarafından neden olan kırmızı kan hücrelerine potansiyel zararı azaltmak için yenilikçi yaklaşımlar gerekiyordu. Örneğin, bilim insanları, kanı nazikçe tüplerle hareket ettiren silindir pompalar veya kanı döndürerek pompalama işlemi yaratan santrifüj pompalar ile deneyler yaptılar. Kalbin atışını değiştirmekten daha zor olan şey, akciğerin oksijenlenme işlevini geçici olarak değiştirmenin gerekliliğiydi. Tarihsel çözümler arasında oksijenin kabarcık yapılması (kabarcıkların ardından filtrelenmesi) ve membranların kullanılması gibi çeşitli çözümler kullanılmıştır. 

Doğal bir akciğerde, oksijen ve karbondioksitin değiş tokuş edildiği karmaşık yüzeyler, bir tenis kortunun bir tarafı kadar yaklaşık bir yüzeye sahiptir! 

Bazı hastalar KAM'dan sonra zihinsel yetenek kaybı yaşadıklarını bildirmişlerdir. Bu durum kardiyovasküler hastalık için benzer risk faktörleri olan hastalarda da oluşabileceğinden KAM bu kayıpların nedeni olmayabilir. 

Yazar Autumn Stanley'ye göre, KAM, "son tıbbi tarih boyunca yapılan en önemli cihaz icatlarından biri olup tüm açık kalp ameliyatlarını, genel olarak daha uzun cerrahi işlemleri ve kalp ve kalp-akciğer nakillerini mümkün kılmıştır."

Yazı Görselinin Açıklaması: 1980'lere ait bir kalp ameliyatının rekonstrüksiyonu. Bu gerçekçi model, Londra Bilim Müzesi'nin Lower Wellcome Galerisi'nde sergilenmektedir.

Yazıda Geçen Tarihi Kişiler: John Heysham Gibbon Jr. (1903–1973)

Heart-Lung Machine 1953. Page 417. The Medical Book: From Witch Doctors to Robot Surgeons, 250 Milestones in the History of Medicine. 2012.

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


İnsan Klonlama 2008 – Bilim ve Etik Kaygılar

İnsan Klonlama 2008 – Bilim ve Etik Kaygılar

Bilim eğitimcisi Regina Bailey şöyle yazıyor: "Bir dünya hayal edin, hücreler belirli hastalıkların terapötik tedavisi için yaratılabilir...

Yeni Organların Üretilmesi 2006 – Yapay Organ Mühendisliği

Yeni Organların Üretilmesi 2006 – Yapay Organ Mühendisliği

CBS Haber muhabiri Wyatt Andrews şöyle yazıyor:  "Hayal edin... Laboratuvarda üretilebilecek ve reddedilme riski olmadan bir hastaya...

Yüz Nakli 2005 – Hayatın Değişen Yüzü

Yüz Nakli 2005 – Hayatın Değişen Yüzü

Mayıs 2005'te, Isabelle Dinoire, sakinleştirici aldıktan sonra yere düşmüştü, o sırada köpeği, Dinoi’e'nin yüzünü parçaladı.   “Uyandığımda bir...

İnsan Genom Projesi 2003 – Yaşamın Temel Kodu

İnsan Genom Projesi 2003 – Yaşamın Temel Kodu

İnsan Genom Projesi (Human Genom Project – HGP), DNA'mızdaki yaklaşık üç milyar kimyasal baz çiftinin genetik dizisini belirlemeye...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında