Karaciğer kanseri, normal karaciğer dokusunu istila edebilir ve karaciğer ile diğer organlar arasındaki bağlantıları engelleyebilir. Bu nedenle, karaciğer kanseri, karaciğer tarafından üretilen bilirubin adı verilen bir maddenin normal işleyişini engelleyebilir. Bu da kanda bilirubin birikmesine neden olur ve sarılığa yol açar.

Bilirubin, kısmen karaciğer tarafından üretilen ve vücutta hemoglobin adlı proteinin parçalanması sonucunda oluşan bir madde. Bilirubin vücutta oluşan kırmızı kan hücrelerinin parçalanması sonucu oluşur ve karaciğer tarafından metabolize edilir. Bilirubin vücutta özellikle safra yoluyla idrar ve dışkıda atılır. Bilirubin seviyesinin yükselmesi, karaciğer, safra yolları veya kırmızı kan hücreleri ile ilgili bir sorun göstergesi olabilir.

Karaciğer Kanseri Cildi Nasıl Etkiler?

Kanser, kontrolsüz, anormal hücre büyümesidir. Vücudun birçok hücresinde başlayabilir. Karaciğer hücrelerinde başladığında karaciğer kanseri olarak adlandırılır.

Sarılığın karaciğer kanserinin yaygın bir belirtisi olduğu biliniyor. Sarılık ile birlikte kişinin diş etleri ve göz beyazları gibi mukoza zarları ve cildi sarı bir renk alır. Buna ikter deriz. Bu renk yeşilimsi bir renk tonuna dönüşebilir ve bununla birlikte cilt kaşınabilir de.

Sarılık, Karaciğer Kanserinin Hangi Evresini Gösterir?

Karaciğer kanserinde hastalık gidişatı ve tedavi planı için hastalığın evresi/aşaması dikkate alınır. Bu evreler, kanserin ciddiyetine karşılık gelir. Son/ileri evreler, kanserin çok daha ciddi olduğunu göstermektedir. Karaciğer kanserinin 1'den 4'e kadar olmak üzere dört ana evresi vardır; 1. evre en erken evre iken, 4. evre kanserin diğer organlara yayıldığı ileri evredir.

Sarılık genellikle ileri evre karaciğer kanserinin bir belirtisidir. Bu tür sarılık genel olarak kanserin büyümesini ve safranın olması gerektiği gibi akmasını engellemesini temsil etmektedir. Yani karaciğer kanserinde safra yolu tıkanıklığı sonucu sarılık olur.

Ancak sarılığın tek nedeninin karaciğer kanseri olmadığını unutmamak gerekir. Sarılığın nispeten diğer yaygın nedenleri şunlardır:

Sarılık belirtisi gösteren kişilerin bir doktora başvurmalıdır.

Karaciğer Kanseri Neden Sarılığa Neden Olur?

Karaciğerin birçok fonksiyonu vardır ve bunlardan biri de bilirubin adı verilen sarımsı bir pigmentin işlenmesidir. Yaşlanan kırmızı kan hücreleri parçalandığında vücut, bilirubini oluşturmaktadır ve karaciğer işlenen bilirubin bağırsaklara iletmektedir.

Karaciğer kanseri de karaciğer fonksiyonlarını etkileyebilir ve önemli miktarda karaciğer hücrelerinin yok edilmesine neden olabilir. Bunun sonucu olarak da karaciğer belli miktarlarda bilirubini işleyemez. Ayrıca kanser, karaciğerden karaciğere yakın organlara yayılırsa bilirubinin bağırsaklara girmesini de engelleyebilir.

Bu tür işlemlerin bir sonucu olarak, kanda bir bilirubin birikmesi meydana gelebilir, ki bu da sarılığa neden olmaktadır.

Total ve Direkt Bilirubin Nedir? Farkları Nelerdir?

Total bilirubin ve direk bilirubin, karaciğer veya böbreklerin bozuklukları gibi birçok sağlık durumunda arttığı için karaciğer ve böbrek fonksiyonlarının ölçülmesinde kullanılan laboratuvar testleridir.

Bilirubin, çeşitli proteinlerde demiri koordine etmeye yarayan bir koordinasyon kompleksi olan hemin önemli bir metabolitidir. Potansiyel olarak toksik bir maddedir. Bununla birlikte, vücut güvenli detoksifikasyon ve atılım için mekanizmalar geliştirmiştir. Bilirubin ve metabolitleri ayrıca safra ve dışkıya ve daha az derecede idrara belirgin sarı rengi sağlar.

Bilirubin iki ana kaynaktan elde edilir. Kabaca, bilirubinin %80'i yaşlanan kırmızı kan hücrelerinde, oksijen taşınmasından sorumlu olan hemoglobinin parçalanmasından ve kemik iliğindeki erken tahrip olmuş eritroid hücrelerden yapılır. Geri kalanı, başta karaciğer ve kaslar olmak üzere diğer dokularda bulunan çeşitli "heme" içeren proteinlerin dönüşümünden kaynaklanır. Günde yaklaşık 4 mg/kg vücut ağırlığı bilirubin üretilir.

Total bilirubin, karaciğerde oluşan bilirubinin tüm formlarının (direk ve indirek) miktarını ölçer. Direk bilirubin ise sadece karaciğerde oluşan ve idrarla atılan bilirubin formudur. Safra yolunda bir tıkanıklık varsa direkt bilirubinin yükselmesini bekleriz. Buna karşın indirek bilirubin yüksekliği, bilirubin metabolizmasındaki bir bozukluk sonucu oluşur. En sık indirekt bilirubin yükseliğine yol açan durumların başında hepatitler (örneğin, viral hepatit, kronik alkolik hepatit, siroz) ve hemolitik anemi (kırmızı kan hücrelerinin anormal parçalanması) gelir. Karaciğerin bilirubin metabolizmasını yavaşlatmasına neden olan herhangi bir durumda, indirek bilirubin yüksekliği görülebilir.

Direk bilirubin, indirekt bilirubinden daha az toksiktir.

Karaciğer Kanserinin Diğer Belirtileri Nelerdir?

Karaciğer kanseri sadece cildi etkilememektedir. Aynı zamanda karaciğer kanserinin birçok olası belirtisi de vardır. Bazı belirtiler, kanserin karaciğer üzerindeki etkilerinden kaynaklanmaktadır. Karaciğer kanseri belirtileri şunları içermektedir;

  • İştah ve kilo kaybı
  • Genelden daha az yemeye karşın tokluk hissi
  • Mide bulantısı, kusma
  • Karaciğer ve dalak genişlemesi
  • Büyümüş bir karaciğer veya dalak
  • Karında sıvı birikmesi (asit)
  • Karın üzerinde genişlemiş damarlar
  • Ateş
  • Anormal kanama veya morarma
  • Kaşıntı
  • Karın ağrısı

Bazı durumlarda, karaciğer tümörleri belirli hormonları serbest bırakabilir. Bu hormonlar vücutta dengesizlikler yaratabilir ve bu da karaciğere ek olarak diğer organları da etkileyebilmektedir.

Bu tür süreçler, karaciğer kanserinin diğer belirtilerine neden olabilir:

  • Kanda yüksek kalsiyum seviyesine neden olan hormonlar: Mide bulantısı, kabızlık, kafa karışıklığı, halsizlik ve kas problemlerine neden olabilir.
  • Düşük kan şekeri seviyesine neden olan hormonlar: Yorgunluğa veya bayılmaya neden olabilir.
  • Yüksek sayıda kırmızı kan hücresine neden olan hormonlar: Kızarık bir görünüme neden olabilir.

Karaciğer kanseri ayrıca yüksek kolesterol seviyelerine, memelerin büyümesine (jinekomasti) ve testislerin küçülmesine neden olabilmektedir.

Ne Zaman Doktora Başvurmalı?

Karaciğer kanseri her zaman sarılık belirtisine neden olmaz. Ancak sarılık belirtisi yaşayan herkesin tıbbi yardım alması gereklidir. Sarılık, her zaman karaciğer kanserini işaret etmez, ama yine de araştırılması gerekir.

Erken doktora başvurmak, karaciğer kanserinden erken tanıyı da beraberinden getirebilir ve daha iyi hastalık gidişatı ve sonuçlarını sağlayabilir.

ABD istatistiklerine göre, erken evre karaciğer kanseri için göreceli 5 yıllık sağkalım oranı yaklaşık %35'tir. İleri evre karaciğer kanserinde maalesef bu rakam yaklaşık %3'e kadar düşmektedir. Bunun nedeni, uzmanların karaciğer kanserini kısmen erken evrelerinde daha kolay bir şekilde tedavi edebiliyor olmasındır.

Özellikle bazı tedavi seçenekleri erken evre karaciğer kanserlerinde çok etkili olabilmektedir. Erken evre karaciğer kanserinde karaciğer nakli yapılması, kişilerin 5 yıllık sağkalım oranını %60-70’e kadar yükseltmektedir.

Özet

Karaciğer kanseri, karaciğer hücrelerinin anormal şekilde büyümesi ve çoğalması ile ortaya çıkmaktadır. Bu da karaciğer fonksiyon bozuklukları ile birlikte kan bilirubin seviyesinin yükselmesine neden olabilmektedir. Bunun sonucu olarak sarılık meydana gelebilir. Sarılık olan kişilerde kaşıntılı ve sarımsı bir cilt görülmektedir.

Karaciğer kanserinin, mide bulantısı, ateş ve kafa karışıklığı gibi başka birçok belirtisi vardır. Bu belirtilere sahip kişilerin vakit kaybetmeden bir uzmandan yardım alması, erken tanı ve tedavileri beraberinde getirebilir. Bu da daha olumlu bir hastalık gidişatı ve sonuçlar anlamına gelir.