Meme Kanseri Riskine Dair Kulaktan Kulağa Dolaşan Yanlış Duyumları Düzeltmek İstiyoruz.

Deodorantlar Meme Kanseri Yapar

Antiperspirant yani terleme önleyici deodorantların kanser yaptığını kanıtlayan bir araştırma henüz yoktur! Ter önleyici ürünler ile meme kanseri riski arasında henüz net bir bağlantı mevcut değildir.

Meme Kanseri Ailede Yoksa Sizde de Görülmez

Erkek ya da kadın fark etmez, meme dokusu olan herkes meme kanseri riski taşır. Ancak eğer kan bağınız olan kişilerde meme kanseri görüldüyse, sizin riskiniz artar. Ailedeki kanser geçmişiniz ve riskiniz ile ilgili doktorunuza danışabilirsiniz.

Meme Kanseri Ölümcüldür

20-25 yıl öncesine göre bakıldığında artık meme kanseri çok daha erken tespit edilmekte ve daha başarılı tedavi edilebilmektedir. Günümüzde, bizim de içinde bulunduğumuz sağlık alanında gelişmiş ülkelerde, meme kanseri tanısı %90 oranında 1. – 3. evrede konuluyor; 4. evrede meme kanseri tanısı konulma oranları %10’un altındadır. Büyük oranda buna ve tedavideki gelişmelere bağlık olarak, tüm meme kanserleri için hastalıktan tamamen kurtulmayı ifade eden 5 yıllık yaşam süreleri oranları da %90 civarındadır. Metastatik meme kanseri bile olsa artık yeni terapi ve tedavi yöntemleri ile sağ kalım oranları ve yaşam kaliteleri iyileşmiştir.

Meme kanseri sadece yaşlı kadınlarda görünmez

Meme Kanseri Sadece Yaşlı Kadınlarda Görünür

Meme kanseri riski yaşlandıkça artar, ancak 30’lu yaşlardaki bir kadında da meme kanseri görülebilir. 40-59 yaşları arasında risk %4, 60-79 yaş aralığında %7 artmaktadır. Sağlıklı bir yaşam tarzı ile bu riski azaltabilirsiniz.

İlgili Yazı:

Doğum Kontrol Hapları Kanser Yapar

Doğum kontrol hapları günümüzde östrojen ve progesteron hormonlarını düşük dozda içerir ve bu dozdaki hormonların meme kanseri riski ile ilişkilendirilmemektedir. Doğum kontrol haplarını kullanmadan önce uzman doktorunuza danışınız.

Şeker Meme Kanseri Yapar

Yanlış anlamaların en fazla olduğu konuların başında gelmektedir şeker tüketimi! Şeker tüketmenin kendisi meme veya başka bir kansere yol açmaz. Hatta şeker bağımlılığı yoktur, tat / yeme bağımlılığı vardır ve şekerin kendisinden ziyade hem şekerli hem yağlı gıdalar daha güçlü bir tat uyarımı yaparlar (baklavalara lezzet verenin hem şeker hem yağ olduğunu hatırlayın). Fazla şeker almak fazla kalori (enerji) almak anlamına gelir ve eğer tüketilenden fazla kalori alınıyorsa bu da yağ olarak depolanacak ve obeziteye neden olacaktır. Yağ dokusu östrojen kaynaklarından biridir ve vücutta fazladan depolanan yağ, obezitenin diğer olumsuz etkilerinden bağımsız olarak, fazla östrojen üretimine neden olabilir. Bu fazladan östrojen hormonu da bazı meme tümörlerini besleyebilir. Kalp ve meme sağlığınız için hem yüksek kalorili hem de yağlı gıdaları mümkün olduğunca az tüketin.

İlginizi Çekebilir:

Ailemde Meme Kanseri Var, Bende Olmasını Engelleyemem

Elbette anne-babamızdan aldığımız genler bizi oluşturur, fakat her birey farklıdır ve tektir. Ayrıca genetiğin yanısıra epigenetik faktörler de etkilidir; kalıtsal yatkınlığınız olsa bile, sağlıklı diyet, sigaradan ve alkolden uzak, düzenli egzersizin olduğu bir yaşam tarzıyla bu riski çok daha azaltabilirsiniz.

Çocuk sahibi olmak ve emzirmek meme kanserinden kesin korumaz

Çocuk Sahibi Olmak ve Emzirmek Meme Kanserinden Kesin Korur

30 yaşından önce bebek sahibi olmanın ve emzirmenin meme kanseri riskini azalttığı doğru. Fakat meme kanserinden koruma garantisi yoktur. Çocuk sahibi olup emziren bir anne olduysanız, yine sağlıklı bir yaşam biçimi ile kanser riskini en aza indirebilirsiniz.

Sütyen Meme Kanseri Yapar

Sütyen dahil herhangi bir giysinin meme kanserine neden olduğunu gösteren geçerli bir bilimsel çalışma bulunmamaktadır. Bunun tersi de doğru değildir; meme kanserinden koruyan sütyen veya başka bir kıyafet yoktur.

Ameliyat (Bıçak Değmesi) Meme Kanserini Yayar

Eskiden radyolojik görüntüleme yöntemleri şimdiki kadar gelişmemişti ve ameliyat öncesi kanserin ne kadar yayılım gösterdiğinin tespiti için görüntüleme yöntemleri de yeteri kadar kullanılmamaktaydı. Bu nedenle metastaz doğru tespit edilemiyordu ve metastaz varlığına rağmen hastalar ameliyat edilebiliyordu. Ameliyatla kanserli bölge alınırken yayıldığı bölgeler öncesinde tespit edilemediği için ameliyatın, kanseri vücuda yaydığı düşünülüyordu. Ancak günümüzde modern tıbbi cihazlar ve bilimsel gelişmeler ile çok daha başarılı sonuçlar alınmaktadır. Cerrahi müdahale, kanseri, vücudun diğer bölgelerine yaymaz. Fakat bazı özel durumlarda 4. evre meme kanserli hastalar da ameliyat edilebilir, bu konudaki yazımıza şuradan ulaşabilirsiniz.