Mücadele etmiş bir hasta olarak, hayatımda yeni bir amacım var; diğer kadınların kanser tedavi süreçlerinde güçlenmelerine yardımcı olmak!

Kendi kendime meme muayenesi yapmaktan hep uzak durdum, çünkü dens meme yapısına sahip oldum için; bir yumru ya da kitle olup olmadığını anlayamıyordum. Bunun yerine yıllık düzenli olarak mamografi yaptırıyordum. Dört yıl önce bir mamografi testimin sonucu negatif çıkmıştı ve rahatlamıştım. Ancak, doktorumdan aldığım rapora göre dens (yoğun) meme dokusuna sahip olduğum için ek test olarak ultrasona ihtiyacım olduğunu belirtmişti. Ultrason çektirdikten sonra sol mememde mamografide çıkmayan küçük bir kitle göründü.

Şanslıydım! Kitleden alınan biyopsinin patoloji sonucunda ve radyolojik incelemeler sonucunda 1. evre meme kanseri görüldü. Cerrahım başta, meme koruyucu cerrahi olan lumpektominin ardından radyoterapi önerdi, fakat tanı koyulduğu andan itibaren her iki mememin birden alınmasına dair içimde yoğun bir his yaşıyordum; bu kanserden tamamen kurtulmamla ilgili daha girişken davranmam gerektiğine dair şiddetli bir duyguydu bu. Çünkü sonrasında, mamografide gizli kalacak ya da ultrasonla bulanamayan daha fazla kanser veya kanser nüksü (tekrarı) gibi bir durumla karşılaşmak istemiyordum.

Sol göğsümdeki kanser küçük ve derindeydi, sağ göğsümde ise kanser belirtisi yoktu, fakat profilaktik mastektomi (koruyucu olarak her iki memenin birlikte alınması) istedim. Çünkü, bende Aşkenaz Yahudi köken var ve bu; BRCA mutasyonu için beni daha yüksek risk altına sokmakta. Mutasyon taraması yapmak için bir genetik test yaptırmıştım. İki genç kızı olan bir anne olarak bu kanser risk faktörleri beni hem kaygılandırıyor hem de onların geleceklerini düşünüyordum. Ayrıca bu durumda riski azaltmak için ne gerekiyorsa yapmalıydık.

- İlgili Konu: Kimler kalıtsal meme kanseri için genetik test yaptırmalı?

Zor seçimler yapmak

Genetik test BRCA2-pozitif olduğumu gösterdi ve bu bilgi meme kanserim için iki taraflı koruyucu meme kanseri ameliyatı ve memenin estetik cerrahi ile yeniden yapılandırması (rekonstrüksiyon) isteğimi daha da artırdı. Artan over (yumurtalık) kanseri riski nedeniyle overlerimi de aldırdım. Ayrıca pankreas kanseri ve malign melanom için de yüksek risk altında olduğumu biliyorum ve dikkat ediyorum.

Kaygılarımı dinleyen ve ihtiyaçlarımla ilgilenen sağlık ekibine sahip olduğum ve bakımımı ilgilendiren tüm kararlara beni de dahil ettikleri için çok şanslıyım; ancak kanserden her kurtulanın bu imkanlara ve tecrübeye sahip olmadığını biliyorum.

Benim asıl kaygılarım kızlarımla ilgili. Küçük kızım 27 yaşında, mamografisinde sol memesinde büyük bir kitle görüldükten sonra ona da koruyucu olarak iki taraflı mastektomi yapıldı. Kitle iyi huylu çıkmıştı, fakat kalıtsal risk ve yaşadığı yoğun endişe nedeniyle bu ameliyatı oldu. Şimdi, ne zaman yumurtalıkların alınacağı planlıyor. Büyük kızım için ise tiroid kanseri, meme ve yumurtalık kanseri riski artmış durumda. O da henüz memelerini ya da yumurtalıklarını aldırıp aldırmama konusunda kararsız. Bu durum, henüz çocuk sahibi olmamış genç kadınlar için hiç de kolay kararlar değiller.

Başkalarının sesi olmak

Anne babamın yaşamlarının sonlarına doğru olan sağlık kararlarında aktif bir katılımcıydım. Meme kanseri teşhisi aldığımda kendi en iyi tıbbi bakımımı nasıl olması gerektiğini biliyordum, radikal tedavileri seçerek ve genetik testleri takip ederek hayatımı kurtarabilirdim.

Tanı aldığımdan itibaren birçok meme kanseri destek gruplarına dahil oldum; tedaviler ve yan etkilerle ilgili tereddütleri olan kadınlarla karşılaştım. Onlarla bu konularla ilgili konuştum, çünkü onların doktorlarıyla ilgili hayal kırıklığına uğramalarını ya da kızgın olmalarını istemiyorum. Bu kadınlar yardım etmekten dolayı mutluyum ve aldıkları bakımla ilgili kendi hissettiklerine ve duygularına dikkat etmelerini ve onkologlarının veya tıbbi sağlık ekibiyle ilgili endişeleri olursa konuşmalarını öneriyorum. Korkulardan bahsedilmeli ve çözüm önerileri aranmalı. Sonuçta, bedenlerimize en iyi biz hakimiz.

Dolu dolu yaşamak

Kanser beni değiştirdi, ancak değişimim olumlu oldu. Hayatımda yeni bir amaç edindim ve diğer kadınların kanser deneyimlerinde güçlenmelerine ve güç bulmalarına yardım etmekten çok memnunum. Kanser olmak istemedim, ama bu hayatıma artılar da kattı.

.

Yazımız, Sherri Rosenthal’ın ascopost adlı web sitesine verdiği röportajın çevirisidir. Bu kişi kalıtsal meme kanserli kişiler nasıl takip ve tedavi edilmeli sorusuna iyi bir örnektir. Bununla birlikte kalıtsal olmayan meme kanserlerinde sağlıklı olan diğer memenin ameliyat edilmesi, gereksiz olduğu kadar maliyetli ve yaşam kalitesini düşürücü bir uygulamadır. Tüm meme kanserleri aynı şekilde tedavi edilmezler, tedavi kararını etkileyen onlarca risk faktörü ve hastaya bağlı durumlar vardır. Tıbbi onkoloğunuz, öncesi ve sonrası ile tüm hastalık seyrine hakim kişi olarak, hangi tedavilerin sizin için en uygun olduğu kadar, hangilerinin uygun olmadığını sizlerin de aktif katıldığı bir karar süreci ile belirleyecektir.