Meme Kanseri Sonrası Emzirme Güvenli ve Mümkün – ESMO 2024 Bulguları
Önemli Bir Endişe Kaynağı
Meme kanseri tedavisi gören genç kadınlar için hamilelik ve emzirme süreçleri büyük bir endişe kaynağıdır. ESMO 2024 Kongresi'nde sunulan yeni veriler, meme kanseri tedavisi gören kadınlar için emzirmenin hem güvenli hem de mümkün olduğunu ortaya koyuyor. Veriler, emzirmenin meme kanseri nüks (tekrar) riskini artırmadığını, ayrıca çocuk için de herhangi bir sağlık riski taşımadığını gösteriyor. Bu, meme kanseri sonrası kadınlar için büyük bir rahatlama kaynağı olabilir.
Meme Kanseri Sonrası Emzirmenin Güvenliği
Özellikle erken evre meme kanseri tanısı almış ve tedavi gören genç kadınlar arasında doğurganlığın korunması ve hamilelik planlaması öncelikli konular arasında yer alıyor. Ancak, bu süreçte emzirme ile ilgili birçok yanlış bilgi bulunuyor ve kadınlar sağlık profesyonellerinden yeterince destek görmeyebiliyor. Emzirme, iki taraflı mastektomi geçiren (her iki memesi alınan) kadınlarda mümkün olmasa da, meme koruyucu cerrahi geçiren kadınlar tek bir meme ile emzirebilir.
Yapılan çalışmalara göre, tek meme ile emzirmek, hem yeni doğanlar hem de ikizler için yeterlidir.
ESMO 2024'te Sunulan POSITIVE Çalışması Sonuçları
POSITIVE (Pregnancy Outcome and Safety of Interrupting Therapy for Women with Endocrine Responsive Breast Cancer) çalışmasının ikinci analizinde, emzirmenin meme kanseri sonuçları üzerindeki etkisi değerlendirildi.
POSITIVE çalışması, hormon reseptörü pozitif, erken evre meme kanseri tanısı almış ve en az 18 ay hormon tedavisi gören kadınların, tedaviyi geçici olarak keserek hamile kalmalarının güvenli olup olmadığını değerlendirmeyi amaçlamaktadır.
Bu çalışmanın en önemli tasarım özelliği, katılımcıların hormon tedavisine 2 yıla kadar ara vermelerine izin verilmesi ve bu sürede hamilelik süreci ve sonrasında kanser nüks riski üzerindeki etkilerin izlenmesidir. Ara analiz sonuçları, kısa vadeli kanser olaylarında bir artış olmadığını göstermiştir.
ESMO 2024'te Sunulan İkinci Analiz Sonuçları:
- Çalışmada, doğum yapan ve iki taraflı mastektomi geçirmemiş kadınların %63’ü emzirdi.
- Kadınların %37’si en az 6 ay boyunca emzirdi.
- Bu kadınların yaş ortalaması 35’in üzerindeydi ve çoğunun daha önce çocuğu yoktu.
- Emzirme, iki yıllık takiple meme kanseri tekrarı üzerinde olumsuz bir etki göstermedi.
Bu veriler, meme kanseri tedavisi gören kadınların emzirme konusunda cesaretlendirilmesi gerektiğini gösteriyor.
İLGİLİ KONULAR:
- Kanserli Hastalar İçin Embriyo Dondurma ve Kısırlık Tedavisi Hakkında Bilgiler
BRCA Mutasyonu Taşıyan Kadınlarda Emzirme
ESMO 2024'te sunulan bir diğer çalışma, BRCA mutasyonu taşıyan ve evre I-III meme kanseri tanısı almış 40 yaş altı kadınları inceledi.
- 4.904 hastanın 659'u meme kanseri tanısından sonra hamile kaldı ve 474'ü çocuk doğurdu.
- Bu kadınların %23’ü ortalama 5 ay emzirdi.
- Çalışma, emzirmenin lokal bölgesel nüks veya ikinci bir meme kanseri gelişimi üzerinde olumsuz bir etkisi olmadığını gösterdi.
Bu, BRCA mutasyonu taşıyan kadınlar için önemli bir bulgu, çünkü emzirme ve hamilelik bu grup için de güvenli kabul ediliyor.
Uzun Vadeli Etkiler ve Sağlık Faydaları
Emzirmenin, meme kanseri tedavisinden sonra anne ve çocuk için sağlık faydaları sunduğu biliniyor. Ancak, meme kanseri geçirmiş kadınların yaşam kalitesine etkisi henüz tam olarak araştırılmamıştır. Gelecekte yapılacak çalışmalar, emzirmenin bu kadınlar için biyolojik ve psikolojik iyileşme sürecinde nasıl bir rol oynadığını daha net ortaya koyabilir.
Sonuç olarak, bu çalışmalar, meme kanseri sonrası kadınların emzirme konusunda daha fazla bilgilendirilmesi ve desteklenmesi gerektiğini gösteriyor.
1. Peccatori FA, et al. Breastfeeding in women with hormone receptor-positive breast cancer who conceived after temporary interruption of endocrine therapy: Results from the POSITIVE trial. ESMO Congress 2024, Abstract 1814O
2. Blondeaux E, et al. Breastfeeding after breast cancer in young BRCA carriers: Results from an international cohort study. ESMO Congress 2024, Abstract 1815O