Pazı ve kuşkonmazın 6 sağlık faydası

Pazı ve kuşkonmazın 6 sağlık faydası

Pazının 6 sağlık faydası

Diğer isimleri ıspanak pancarı, yengeç pancarı, İsveç pazısı ve mangold olan pazı, yapraklı yeşil bir bitkidir. Bilimsel adı Beta vulgaris var. cicla'dır. Pazının yaprak kısmı yeşil veya kırmızımsıdır ve sapları genellikle beyaz, sarı veya kırmızıdır. Akdeniz mutfağının vazgeçilmez sebzeleri arasındadır. Yaprakları ıspanak gibi diğer yeşilliklere göre daha kalın olduğu için daha dayanıklıdır, dolapta daha uzun süre saklanabilir.

1. Pazı diyabete yardımcı olabilir

Pazı alfa-glukosidaz enzimini inaktive ederek kan şekerini düzenleyen bileşik syringic asit içerir. Bu maddenin vücudun kompleks şekerleri basit şekerlere dönüştürmesini yavaşlatarak kan şekeri seviyesinin düzenlenmesine yardımcı olduğu gösterildi.

2. Pazı göz sağlığına iyi gelebilir

Pazı beta-karoten antioksidanı bakımından zengindir. Beta-karoten de göz sağlığı ve maküler bozulma, glokom, gece körlüğü ve diğer görme bozuklukları ile ilgili koşulların riskinin azalmasıyla ilişkilendirilmektedir. Not: Beta karotenin akciğer kanseri riskini artırması nedeni ile pazının çok yoğun, yani şifa amacı ile tüketilmesi önerilmez. Mevsiminde bir sebze olarak tüketilmesi uygundur.

3. Pazı kan basıncını düşürerek kalp sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilir

Pazı yüksek potasyum ve düşük sodyum içerir (tabii ki pişirirken tuz eklenmezse). Diğer yandan içeriğindeki zengin antioksidanlar kan basıncını düşürmeye ve kalp stresini azaltmaya yardımcı olur.

4. Pazı saç sağlığına iyi gelebilir

Pazı, sas foliküllerinin uyarılması ve saç dokusunun artmasına katkı sağlayan organik biyotin bileşiği içerir.

5. Pazı kemik sağlını iyileştirebilir

Pazı iyi bir kalsiyum, magnezyum ve K vitamini kaynağıdır. Bunların yeterli tüketimi kalsiyum emilimini artırarak; kemik kaybı ve osteoporozu önler.

6. Pazı kan dolaşımını artırabilir

Pazı kırmızı kan üretimini içeriğindeki demir ve bakır sayesinde artırır. Demir ve bakır eksikliği olan kişilerde; anemi (kansızlık), zayıflık, halsizlik, mide rahatsızlıkları ve konsantrasyon eksikliği gibi durumlar görülür. Düzenli pazı tüketimi bu sağlık sorunlarına karşı iyi gelebilir.

Kuskonmazin 6 saglik faydasi 100162

Kuşkonmazın 6 sağlık faydası

Kuşkonmaz, vitamin ve besin maddeleriyle doludur. Ayrıca, bu sebze kalp-damar sağlığına, doğum kusurlarını önlemeye ve adet öncesi şikayetlere (premenstüral sendrom) yardımcı olabilir. Bilimsel adı Asparagus officinalis olan kuşkonmaz, Avrupa, Kuzey Afrika ve Batı Asya’nın çoğuna özgü ve ticari değeri yüksek bir ilkbahar sebzesidir.

1. Kuşkonmaz homosistein seviyenizi düşürmede size yardımcı olabilir

Yüksek homosistein seviyeleri, kan damarlarının hasarlanması, damarlarda kan pıhtılaşması ve ateroskleroz (atardamar darlığı) gibi ciddi sorunların nedenlerindendir. Kuşkonmazda, B-vitamin kompleksleri bol miktarda bulunur ve bu da homosisteinin daha güvenli yan ürünler haline dönüştürülmesi için önemlidir.

2. Kuşkonmaz, konjenital (doğumsal) kusurların önlenmesine yardımcı olabilir

Kuşkonmaz, bebeklik ve gebelik süresince hızlı hücre bölünmesi ve büyümesine yardımcı olmak için önemli olan folik asit açısından zengin bir sebzedir. Hamile kadınlarda folik asit eksikliği, düşük kilolu bebeklerin doğumuna neden olabilir ve yenidoğanlarda nöral tüp kusurlarına neden olabilir.

3. Kuşkonmaz, güçlü kemikler inşa etmenize yardımcı olabilir

Bir bardak kuşkonmaz 55.7 mikrogram K vitaminini içerir (önerilen günlük ihtiyaçların yüzde 70'i). Yeterli miktarda K vitamini tüketimi, kemiklerin düzenlenmesi için gereklidir; K vitamini kalsiyum emilimini geliştirir, kemik kaybını ve osteoporozu önler.

4. Kuşkonmazın, Alzheimer hastalığına karşı olumlu etkisi olabilir

K vitamini ayrıca beyin ve sinir sağlığında çok önemli bir rol oynamaktadır. Beyin hücrelerinin oksidasyonunu önleyebilir ve bilişsel aktiviteyi teşvik eder, Alzheimer hastalığının başlamasını geciktirmeye veya hatta önlemeye yardımcı olur. - İlgili konu: Bunama - demans eşit değildir yaşlılık! Akıl sağlığımızı kaybetmeden neler yapabiliriz?

5. Kuşkonmaz kan dolaşımını artırabilir

Kuşkonmaz bakır ve demir bakımından zengindir. Her iki mineral de kırmızı kan hücresi oluşumu için gereklidir. Artan kırmızı kan hücresi üretimi hücrelere oksijeni arttırır ve metabolik aktiviteyi geliştirir. Bu, anemi (kansızlık) gibi durumları önlemeye yardımcı olabilir.

6. Kuşkonmaz, sindirim sağlığının iyileşmesine katkıda bulunabilir

Kuşkonmaz mükemmel bir lif kaynağıdır. Lifler, bağırsak düzenliliğini teşvik ederek kabızlığı önlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca liften zengin beslenmenin kolon ve rektum kanseri riskini azalttığı bilinmektedir. Ayrıca kuşkonmaz, iyi bakteriler için besin kaynağı olan önemli miktarda besin maddesi inulin içerir. Inulin alerji riskini azaltmaya yardımcı olabilecek besin maddelerinin daha iyi emilmesini sağlar.

Sonuç

Her iki sebze de ülkemizde yetişmektedir. Pazı, fiyatı uygun ve kolay ulaşılabilir olması ile ön plana çıkmaktadır. Pazıyı iyice yıkadıktan sonra taze salatasını, hafif kavurup yoğurtla karıştırarak mezesini, zeytin yağlı yemeğini, çorbasını veya pazı sarmasını yaparak farklı şekillerde tüketebilirsiniz. Pazı ve kuşkonmazın yukarıda sağdığımız sağlık faydalarının bir kısmı klinik çalışmalarla kanıtlanmamıştır. Her iki sebzenin en öne çıkan sağlık faydası zengin lif (posa) içermesidir. Sağlıklı beslenmenin belki de en önemli öğesidir lif. Sağlıklı beslenmenin, dolayısıyla sağlıklı yaşamın önemli kurallarından biri, sebzeleri tüm çeşitliliğiyle, renkleriyle hem taze hem de pişmiş tüketmektir. Diyetlerinizde tek başına pazı veya kuşkonmaz yeterli olamaz; ancak menülerinizin besin değerlerini zenginleştirirken oldukça düşük kalorileriyle kilo kontrolünüze, posasıyla uzun süre tok kalmanıza ve sindiriminize yardımcı olurlar.

- İlgili konu: Sağlıklı yemek pişirmenin 7 tekniği

1. Chard, swiss, raw Nutrition Facts & Calories. (n.d.). Retrieved September

nutritiondata.self.com, 2017.

2. Ninfali, P., Bacchiocca, M., Antonelli, A. Ve ark.

Characterization and biological activity of the main flavonoids from Swiss Chard (Beta vulgaris subspecies cycla).

Phytomedicine, 2007.

3. Ozsoy-Sacan, O., Karabulut-Bulan O., Bolkent, S., Yanardag, R., & Ozgey, Y.

Effects of chard (Beta vulgaris L. var cicla) on the liver of the diabetic rats: a morphological and biochemical study.

Bioscience, biotechnology, and biochemistry 2004.

4. Saxena, G., Singh, M., Meena, P. Ve ark

Neuroprotective Effects of Asparagus Racemosus Linn Root Extract: An Experimental and Clinical Evidence.

Annals of Neurosciences, 2007

5. Kim, J. M., Stewart, R., Kim, S. W. Ve ark.

Changes in folate, vitamin B12 and homocysteine associated with incident dementia.

Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry, 2008

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Bağırsak Sağlığı – Önemli Olan Ne Yediğiniz Değil, Gıda Kalitesi!

Bağırsak Sağlığı – Önemli Olan Ne Yediğiniz Değil, Gıda Kalitesi!

Beslenme ve Mikrobiyom Sağlığı: Diyetiniz Bağırsaklarınızı Nasıl Şekillendiriyor? Diyet ve bağırsak mikrobiyomu arasındaki ilişki, sağlıklı yaşamın önemli...

Hayır! Zayıflama İğneleri Tiroid Kanseri Yapmıyor

Hayır! Zayıflama İğneleri Tiroid Kanseri Yapmıyor

Son dönemde zayıflama iğneleri olarak bilinen GLP-1 reseptör agonistleri (GLP-1 RA) ile ilgili tiroid kanseri riski...

Bağırsak Mikrobiyota Testleri – Potansiyeller, Zorluklar ve Gelecekte Bizi Ne Bekliyor?

Bağırsak Mikrobiyota Testleri – Potansiyeller, Zorluklar ve Gelecekte Bizi Ne Bekliyor?

Mikrobiyota: Tıpta Yeni Ufuklar mı, Yoksa Geçici Bir Trend mi? Bağırsak mikrobiyotası, son yıllarda hem bilim dünyasının...

Hastalık ve Sağlık Arasında – Mikrobiyal Yükün Gizli Rolü

Hastalık ve Sağlık Arasında – Mikrobiyal Yükün Gizli Rolü

Yeni Çalışma, Mikrobiyal Yükün Bağırsak Sağlığını ve Hastalıklarını Nasıl Etkilediğini Gösteriyor Bağırsaklarımızda yaşayan milyarlarca mikroorganizma, yaşamımız boyunca...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında