Sağlıklı yemek pişirmenin 7 tekniği
1. Fırında pişirme
Deniz ürünlerini, tavuk, hindi, yağsız et, sebzeleri ve meyveleri fırında pişirebilirsiniz. Fırındaki kuru havayla yiyecekleri az yağla pişirmeniz mümkün. Üstünü kapayabilir veya biraz kızarmasını istiyorsanız üzerini açık bırakarak pişirebilirsiniz.
Fırınlamanın olumlu yanı, ekstra yağ ilave etmenize gerek kalmamasıdır. Besinler içerdikleri yağ veya suyla pişer ve bu şekilde lezzetlerinden hiçbir şey kaybetmezler bu nedenle sağlıklı pişirme yöntemleri arasındadır.
Uygun besinler: Et ve sebze karışımları, meyveler, patates, sütlü ve yumurtalı yiyecekler, unlu yiyecekler, sebzeli / vejetaryen kekler.
- İlgili Konu: Limonlu Balık ve Patates: bir yemek tarifi ile sağlıklı ve dengeli beslenme hakkında bilgiler
2. Izgara ve Kavurma
Her iki yöntemde de besinlerin her bölümünün eşit pişmesi önemlidir. Izgara yaparken besinlerin yeterli ısıyı alıp almadığından emin olmak için besinin her iki tarafını da 3 - 5 dakika pişirilmesi önerilir. Açık havada ızgara / mangal yapacaksanız öncelikle kömürün gerçekten kor olduğundan emin olmalısınız. Yiyecekler alevle temas etmemelidir en önemli nokta budur.
Kavurma işlemi, ülkemizde Kurban Bayramı ile anılan bir pişirme yöntemdir. Izgara ve kavurma yöntemlerinde besinden yağ dışarı atılmış olur.
Uygun besinler: taze etler, sakatatlar, kümes hayvanları, balık ve deniz ürünleri, sebzeler (özellikle mantar ve domates), hazır gıdalar, burgerler.
3. Haşlama
Haşlama yöntemi ile yiyeceğin içeriğindeki nişastanın kırılması veya yumuşaması, selüloz, protein ve lifli yapının kırılması ile yemeğin daha yumuşak hale gelmesi sağlanır. Haşlama ile yemeği damak tadına uygun, sindirilebilir hale getirebilirsiniz. Aynı zamanda besinleri haşlama yöntemiyle pişirerek, besin zehirlenmesine yol açabilecek bakteri içeriğini yok etmiş olursunuz, bu da yemeği güvenilir hale getirir.
- İlgili Konu: Özel soslu nohut ve bulgurlu besleyici bir Salata Tarifi
4. Derin yağda kızartma
Yağda kızartma çok tercih edilmemesi gereken bir yöntemdir. Derin yağda kızartma yönteminde, besin yüzeyi karışımdaki (süt ve un gibi) proteinler koagüle olur ve halk arasında bilinenin aksine besin daha az yağ çeker. Süre de çok önemlidir; kalın parçalar pişirilirken ısı düşürülmeli, yeterli süre tanınmalıdır, aksi takdirde yemek az pişebilir. Bunun tersi de doğrudur; küçük parçalar daha sıcak yağda ve daha kısa sürede pişirilmelidir.
Uygun besinler: Balıklar, kümes hayvanları, hazır gıdalar, sebzeler, patates, hamurlar
5. Ağır ateşte pişirme
Bu pişirme yönteminde önce besinler yüksek ateşte renk değiştirinceye kadar, kısa süre tutulur. Ardından çok az miktarda su ilave edilerek ağır ateşte pişirilir. Pişireceğiniz yemeğin türüne göre bu yöntemde su ilavesi yerine besleyici özellikleri bakımından zengin olan domates suyunu da kullanabilirsiniz. Özellikle sebzeli yemekleri pişirmek için uygun bir yöntemdir.
6. Sıvıda pişirme
- Az sıvıda pişirme: Balık, tavuk gibi gıdalar, minimum sıvı ile (su, sıvı, süt ve şarap) pişirilirler. Sıvının asla kaynamasına izin verilmemeli, ancak mümkün olduğunca kaynama noktasına yakın ısıda muhafaza edilmelidir. Ortalama 100 °C’lik sıcak fırında pişirme bu yöntem için uygundur.
- Derin sıvıda pişirme: Haşlama terimi Fransızca’da “Poche” olarak tanımlanır. Bu yönteme 8 cm’lik su ile simmering yöntemi ile pişirme örnek verilebilir. Bütün balık ve tavuklar soğuk su ile kaplanır ve kaynamaya bırakılır, pişinceye kadar orta ateşte yavaş pişirme uygulanır.
Pek çok besine bu yöntem uygulanabilir:
- Derin sıvıda pişirme; tüm balık, parçalanmış / porsiyonlanmış balık, deniz ürünleri, tüm tavuk, yumurta, taze / dondurulmuş meyveler.
- Az sıvıda pişirme; küçük tam balık, balık bonfile, balık fileto.
7. Sote yapma
Küçük ve ince parçalanmış besinlerin çabucak pişirilmesi için sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Yapışma yapmayan tava kullanıyorsanız yağ ilave etmenize kesinlikle gerek yoktur. Ancak böyle bir tavanız yoksa bir tatlı kaşığı yağ ilave ederek sote işlemini yapmanız mümkün olabilir. Sürekli karıştırılarak pişen besinlerde besinin özsuyunun dışarı çıkması engellenmiş ve besin öğelerinin muhafazası sağlanmış olur.
İlgili Konu
Mikrodalga fırın kanser yapar mı?
En sağlıklı beslenme programları listesi 2018 – adı sıkça duyulan diyetler nerede?
1. Int J Food Sci Nutr. 2016 Oct 20
Effect of different cooking methods on nutritional value and antioxidant activity of cultivated mushrooms.
2. Choi YS, Hwang KE, Jeong TJ, Kim YB, Jeon KH, Kim EM, Sung JM, Kim HW, Kim CJ.
Comparative Study on the Effects of Boiling, Steaming, Grilling, Microwaving and Superheated Steaming on Quality Characteristics of Marinated Chicken Steak.
Korean J Food Sci Anim Resour. Epub 2016 Feb 28.