Çok merak edilen sorulardan biri daha yanıtını buldu! Kanada Tıp Derneği Dergisi’nde yayımlanan bir araştırmaya göre şeker yerine tatlandırıcı kullanmak zayıflamaya yardımcı olmuyor; sanıldığının aksine hem kilo alımına hem de farklı sağlık sorunlarına sebep olabiliyor.

Aspartam, stevioside ve sükraloz gibi doğal veya yapay tatlandırıcıların tüketimi oldukça yaygındır ve artmaktadır. Besin değeri olmayan bu tatlandırıcıların kesin olamamakla birlikte metabolizmaya zarar verdiği, bağırsak florasını ve iştahı etkilediği düşünülmektedir.

Çalışmada, düzenli ve uzun süre tatlandırıcı tüketiminin sağlığı nasıl etkilediğine yönelik yaklaşık 400.000 kişiyi kapsayan 37 farklı araştırmanın sonuçları analiz edilmiştir. Bu araştırmalar toplamda 10 yıldan fazla sürmüştür.

Araştırmaların sonucunda şeker yerine kullanılan tatlandırıcıların zayıflamaya yardımcı olmadığı, hatta kilo, obezite, yüksek tansiyon, diyabet, kalp hastalıkları ve diğer sağlık sorunlarına sebep olabildiği bulunmuştur. Peki nasıl buna sebep olmaktadır?

Gıdalarda (özelliklerde içeceklerde) sıfır şeker olduğu halde tatlandırıcı kullanmanın zayıflamaya yardımcı olmamasının sebebi, tatlandırıcıların yeme bağımlılığını tetikliyor olması olabilir. Yani tat duygumuz ve dolayısı ile daha fazla yeme isteği bu ürünlerle destekleniyor.

Sonuç olarak milyonlarca kişinin şeker kilo aldırıyor diye tercih ettiği tatlandırıcıların sanıldığının aksine kilo kontrolünde yardımı olmadığı ve sağlık problemlerine sebep olabildiği ortaya çıkmıştır. Tatlı ihtiyacı meyvelerle karşılanabilir, ayrıca zayıflamak için temel prensibin az tüketmek ve hareketli bir yaşam tarzını benimsemek olduğu unutulmamalıdır.