Semmelweis’in El Yıkama Rutini 1847 – Hayat Kurtarıyor

Semmelweis’in El Yıkama Rutini 1847 – Hayat Kurtarıyor

Yazar K. Codell Carter ve Barbara Carter şöyle yazmaktadır: 

"Tıbbi ilerlemeler iki tür fedakarlıkla kazanılır: hastalığı anlamaya çalışan araştırmacıların fedakarlığı ve süreçte ölen hastaların fedakarlığı. Bunlara en iyi örneklerden biri 19. yüzyılın başlarında hayırsever doğum kliniklerinde yaygın olan doğum sonrası görülen korkunç bir hastalık olan lohusalık humması (ateşli enfeksiyon) sebebiyle ölen yüz binlerce genç kadının fedakarlığıydı.”

Birçok doktor, daha hastalık nedeni olarak mikroorganizmalar keşfedilmeden önce temizliğin enfeksiyonu önlemedeki önemini geniş kitlelere yaymaya çalışsa da dezenfeksiyonla alakalı sistemli çalışmalarıyla ünlenen ilk kişi Macar Obstetrist Ignaz Semmelweis'tir. 

Semmelweis, çalıştığı Viyana Hastanesi’nde benzer bir hastaneye göre lohusalık humması ateşi nedeniyle anne ölüm oranının çok daha yüksek olduğunu fark etti. Ayrıca, sadece kendi hastanesinde doktorların hastaları muayene etmeden önce rutin olarak cesetleri incelediklerini fark etti.

Lohusalık humması ya da kan zehirlenmesi, bakteri kaynaklı vücudun kendi içerisinde gelişen ağır enfeksiyonlara karşı verdiği aşırı tepkidir. Semmelweis, lohusalık ateşinin sokakta doğum yapan kadınlarda nadir olduğunu fark etti ve enfeksiyöz maddelerin cesetlerden kadınlara geçtiği sonucuna vardı. Hastane personeline herhangi bir kadını tedavi etmeden önce klorlu dezenfekte edici solüsyonla ellerini yıkamaları talimatını verdikten sonra ölüm sayısı dramatik bir şekilde azaldı.

Ne yazık ki, inanılmaz sonuçlarına rağmen, o dönemdeki birçok doktor belki de “farkında olmadan bu kadar çok ölüme sebep olduklarını kabul etmek” zorunda kalmamak için bulguları kabul etmedi. Ayrıca o dönemdeki birçok doktor, bu gibi hastalıkları miasma adı verilen bir tür toksik atmosfere bağlıyordu. 

Maalesef ki sonunda, Semmelweis aklını kaybetti, zorla bir akıl hastanesine kapatıldı ve burada sağlık çalışanları tarafından dövülerek öldürüldü. Ancak ölümünden sonra, Fransız mikrobiyolog Louis Pasteur'un mikrop çalışmaları ve İngiliz cerrah Joseph Lister'ın antiseptik cerrahideki yenilikleriyle Semmelweis’in haklılığı ortaya çıkarıldı.

Yazı Görselinin Açıklaması: Ameliyat öncesi ellerini yıkayan doktorlar

Yazıda Geçen Tarihi Kişiler: Ignaz Philipp Semmelweis (1818–1865), Louis Pasteur (1822– 1895), Sir Joseph Lister (1827–1912)

Semmelweis’s Hand Washing 1847. Page 194. The Medical Book: From Witch Doctors to Robot Surgeons, 250 Milestones in the History of Medicine. 2012

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


İnsan Klonlama 2008 – Bilim ve Etik Kaygılar

İnsan Klonlama 2008 – Bilim ve Etik Kaygılar

Bilim eğitimcisi Regina Bailey şöyle yazıyor: "Bir dünya hayal edin, hücreler belirli hastalıkların terapötik tedavisi için yaratılabilir...

Yeni Organların Üretilmesi 2006 – Yapay Organ Mühendisliği

Yeni Organların Üretilmesi 2006 – Yapay Organ Mühendisliği

CBS Haber muhabiri Wyatt Andrews şöyle yazıyor:  "Hayal edin... Laboratuvarda üretilebilecek ve reddedilme riski olmadan bir hastaya...

Yüz Nakli 2005 – Hayatın Değişen Yüzü

Yüz Nakli 2005 – Hayatın Değişen Yüzü

Mayıs 2005'te, Isabelle Dinoire, sakinleştirici aldıktan sonra yere düşmüştü, o sırada köpeği, Dinoi’e'nin yüzünü parçaladı.   “Uyandığımda bir...

İnsan Genom Projesi 2003 – Yaşamın Temel Kodu

İnsan Genom Projesi 2003 – Yaşamın Temel Kodu

İnsan Genom Projesi (Human Genom Project – HGP), DNA'mızdaki yaklaşık üç milyar kimyasal baz çiftinin genetik dizisini belirlemeye...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında