Yaratıcı Sanat Aktivitelerinin Zihinsel ve Fiziksel Sağlığa Büyük Faydaları
Yaratıcı sanat aktivitelerinden yazı, çizim veya dans gibi disiplinler eğlenceli oldukları kadar sağlık faydaları da sunmaktadır. Sanatın işe yaramadığı veya sadece "süs" gibi düşünülmesi doğru değildir; tıp alanında yapılan çok sayıda araştırma, sanatın ve daha özel olarak yaratıcı olmanın, zihinsel ve fiziksel farkındalık ve zenginlik için oldukça yararlı olduğunu ortaya koymaktadır.
Aşağıda, yazmaktan, çizmekten dansa kadar yaratıcı çabaların bize getirebileceği faydalarından bazılarına bakmayı ve kendi hayatınıza daha fazla yaratıcılık kazandırmanızı öneriyoruz.
Bazılarımız hobi olarak yaratıcı aktiviteler yapmayı severken bazılarımız ise duygularını ifade edebildikleri özgür bir yol bulmuş olmanın mutluluğu içinde seçtikleri hobiyi sürdürürler. Ancak her türlü şu bir gerçek; yeni bir şeyler ortaya koymak ve farklı bir iletişim biçimi aramak insanlığın doğasında var. 39.900 yıl öncesine dayanan mağara resimlerini yapmış olan atalarımızdan bunu anlamak hiç de zor değil.
Yeni bir şeyler yaratarak, keşfederek, deneyerek günümüze geldik. Ateşi de bu şekilde bulduk, yemekleri pişirmeye başladık, aletleri de aynı şekilde denedik ve her seferinde yeni bir şey keşfettik. Yani yaratmanın doğamızda olduğu reddedilemez bir gerçek iken bu anlamda sanat aktivitelerinin hem zihinsel hem de fiziksel pek çok yararı bulunmaktadır.
Sanatın Zihinsel Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Kil gibi malzemelerle üç boyutlu çalışma, çizim ve boyama yapma bilimsel olarak insanların farklı travma türleri ile başa çıkmalarına yardımcı olduğunu kanıtlamıştır. Heather L. Stuckey ve Jeremy Nobel, "Sanat, Şifa ve Halk Sağlığı Arasındaki Bağlantı" hakkındaki kapsamlı makalelerinde yaratıcı sanat hakkında; "İnsanların kanser tanısı gibi, sözcüklerle anlatmanın zor olduğu deneyimleri ifade etmelerine yardımcı oluyor" diyor.
Ayrıca bir dizi çalışma, kişilerin bir olayı anlatmaları ve bunlardan nasıl etkilediğini açıklayabilmeleri için yazmanın insanların travmayı aşmalarına ve olumsuz duyguları yönetmelerine yardımcı olabileceğini bulmuştur. Görsel anlatımda veya bu tür yazılarla insanlara, değiştirilemeyen olumsuz durumları almalarını ve hayatlarında daha çözüm odaklı gitmelerine yardımcı olmaktadır.
Durumlarını ifade eden anlatım yazıları sadece travma ve olumsuz duygulara yardımcı olmakla kalmaz; insanlardan olumlu deneyimler ve gelecekte geliştirmek istedikleri benlikleri hakkında yazmalarının psikolojik anlamda iyi olmalarına katkı sağladığı ortaya çıktı. Aynı şekilde pozitif deneyimler hakkında yazmaları istenen katılımcılarda daha sonraki bir çalışmada da benzer sonuçlar kaydedilmiş.
Beyine İyi Gelen Etkinlikler Arasında Yazı ve Müzik De Var
Yazıyla ilgili araştırmalar ayrıca yazmanın öğrenmede yardımcı olabileceğini de göstermiştir. Bununla birlikte, hatırlamak istediğiniz fikirleri kağıt kalemle yazarsanız çok faydasını görebilirsiniz. Yazının yanı sıra müzik de iyi hissetmek için önemli bir rol üstleniyor. Albert Einstein, müziğin hayatının çok önemli bir parçası olduğunu, fizikçi olmasaydı kesinlikle bir müzisyen olabileceğini söylemiştir. Bunun nedeni ise müziğin ona yaşattığı olumlu duygulardan gelir.
Müzik yapmak, beynimizin farklı bölgelerinin birbirleriyle nasıl iyi iletişim kurabildiğine önemli etkisi olabilir. 2014'te yayınlanan bir inceleme, müzik eğitimi alan kişilerin, örneğin bir enstrüman çalmayı öğrenmiş insanların beyinlerinin iki bölümü arasında daha iyi bağlara sahip olduklarını ortaya koyuyor.
Bir başka yaratıcı sanat olarak tiyatro oyunlarının bilişsel fonksiyonlarımızı geliştirdiği ileri sürülüyor. 2004 yılındaki bir araştırma, tiyatro gösterilerine katılmaya teşvik edilen yaşlı bireylerin 4 hafta sonra psikolojik olarak olumlu anlamda geliştirdiklerini ortaya koymuştur. Ayrıca daha iyi bilişsel işlevsellik sergilemişler. Ayrıca, katılımcılar daha iyi dinleme hatırlama deneyiminin yanı sıra problem çözme yeteneklerini de geliştirmişler.
Sanatın Fiziksel Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Konuyla ilgili araştırma yapan uzmanlar çalışmaların sonucunda travmatik deneyimlerini yazan bireylerin fiziksel şikayetlerle doktora gitmelerinin azaldığını ve bağışıklık sistemini fonksiyonlarının iyileştiğini belirtiyorlar.
HIV tedavisine katılan kişilerin katıldığı bir klinik çalışmada sanatın, katılımcıların bağışıklık sistemini düzenlemeye yardımcı olduğu görülmüştür. CD4+ T lenfositleri, bağışıklık sisteminin işleyişi açısından kilit unsurlardır ve bağışıklık yetersizliği virüsünün ana hedeflerinden biridir. Bu çalışmada yaratıcı sanatla uğraşan kişilerin kanlarında CD4+ T lenfositlerin sayısının arttığı saptanmış. Yaratıcı sanat terpisinin ayrıca kronik ağrı yönetiminde yardımcı olduğu görülmüş.
Müzik terapisinin de bağışıklık sistemini güçlendirici etkilere sahip olduğu belirtiliyor. Müzik, beynin limbik sistemi uyarıyor ve stresli uyaranlara tepkimizi hafifletiyor. Araştırmacılara göre müzik dinlemek kısmen amigdala ve hipotalamus eylemleri yoluyla bağışıklık sisteminde etkili bir şekilde çalışmaya yardımcı olabilir. Bu beyin bölgeleri, ruh halinin düzenlenmesi ve hormonal süreçlerin yanı sıra vücudun inflamasyon tepkisinde de rol oynadığı yaklaşımındalar.
Yaratıcılık çok hareketli de uygulanabilir ve bu hareketlilik farklı faydaları beraberinde getirir. Örneğin, meme kanseri tedavisi görmüş kişiler üzerine odaklanan bir araştırma, dansın katılımcıların omuz işlevini geliştirmesine yardımcı olduğunu ve vücudun dış görünüşü üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu bulmuştur. Ayrıca eğlenmenin ve fit kalmanın keyifli bir yoludur.
Yaratıcılıkla yapılan sanat aktivitelerinin faydasını tedavi sürecinde ve sonrasında hastalarımızda ve yakınlarında biz de gözlemliyoruz. Dolayısıyla, günlük olarak kağıda farklı renk lekeleri sürmek veya gitar çalmayı öğrenmek yoluyla zihinsel veya fiziksel durumlarımıza bazı düzen getirerek daha fazla sanatı yaşamımıza katabiliriz.
İlginizi Çekebilir:
1. Heather L. Stuckey ve ark.
The Connection Between Art, Healing, and Public Health: A Review of Current Literature.
Am J Public Health, 2010.
2. Karen A. Baikie and Kay Wilhelm.
Emotional and physical health benefits of expressive writing.
Access Advances in Psychiatric Treatment, 2005.
3. Laura A. King.
The Health Benefits of Writing about Life Goals.
Personality and Social Psychology Bulletin, 2001.
4. Chad MBurton, Laura A. King.
The health benefits of writing about intensely positive.
Journal of Research in Personality, 2004.
5. Emma Moore ve ark.
Can Musical Training Influence Brain Connectivity? Evidence from Diffusion Tensor MRI.
Brain Sci, 2014.
6. Helga Noice ve ark.
A Short-Term Intervention to Enhance Cognitive and Affective Functioning in Older Adults.
Journal of Aging and Health, 2004.
7. Petrie KJ, Fontanilla I, Thomas MG, Booth RJ, Pennebaker JW.
Effect of written emotional expression on immune function in patients with human immunodeficiency virus infection: a randomized trial.
Psychosom Med, 2004.