Kendinizi stresli mi hissediyorsunuz? Resim yapın… Yapılan bir çalışma beceri düzeyiniz ne olursa olsun sanatla ilgilenmesinin stresi azaltabileceğini öne sürmektedir.

Sanat Terapisi Dergisi’nde yayımlanan bir çalışma, sadece 45 dakika seramik yapmak veya resim çizmek gibi sanatsal faaliyetlerin kandaki kortizol hormon seviyesini düşürdüğünü göstermiştir.

Kortizol “stres hormonu” olarak da adlandırılmaktadır. Böbreklerin üstünde yer alan böbreküstü bezlerinde üretilen kortizol hormonunun seviyesi yükselerek stres yanıtı oluşur. Bir başka deyişle kişide kortizol seviyesi ne kadar yüksekse o kişi o kadar stresli demektir.

Daha önce yapılan çalışmalar sanatla ilgilenmenin stresi azaltan potansiyel etkisini göstermiştir. 2010 yılında yapılan bir çalışmaya (1) göre resim yapmak, yazı yazmak veya müzikle uğraşmak gibi yaratıcı nitelikteki uğraşların sıkıntı ve stresi azalttığını ve kişinin ruh halini olumlu yönde etkilediğini göstermiştir. Uzmanlar bu bulguların altında yatan biyolojik mekanizmanın daha iyi anlaşılması için çalışmalarını sürdürmektedir.

Çalışmada Sanatla İlgilenen Katılımcıların % 75’inde Kortizol Seviyesinin Azaldığı Görülmüştür

Yazımızın konusu olan 18-59 yaşları arası 39 yetişkinle yapılan çalışmada (2), katılımcılar 45 dakika süreyle yeteneklerine uygun bir sanat dalıyla uğraşmıştır. Seramik, resim gibi çeşitli öneriler sunulan katılımcılardan yaratıcılıklarını kullanmaları istenmiştir. Sanat çalışması öncesi ve sonrasında kortizol seviyelerini ölçmek için katılımcılardan tükürük örneği alınmıştır.

Araştırmacılar stresi azalan katılımcıların % 75’inde kortizol seviyesinin azaldığını tespit etmiştir. Sanat çalışması sonrası da katılımcılarda aynı bulguların kaldığı gözlenmiştir.

Sanat Genç Yetişkinlerde Stresin Azalmasında Daha Güçlü Bir Etkendir

Bunun yanında sanat çalışmaları sırasında katılımcıların % 25’inde kortizol seviyesinin arttığı görülmüştür. Uzmanlar kortizolun işleyişine devam etmesi gerektiği için bunun beklenen bir sonuç olduğunu söylemiştir. Örneğin, gün içinde kişideki kortizol seviyesi farklı farklıdır. Sabahları güne başlamamızda bize enerji vermesi için kortizol seviyeleri en yüksek seviyesindedir. Sanat çalışması yapan katılımcılarda da kortizol seviyesinin canlandığı ve harekete geçtiği düşünülmektedir.

Ek olarak, yapılan çalışmada daha ileri yaştaki yetişkinlere nazaran genç yetişkinlerde sanat çalışması sırasında kortizon seviyesinin daha belirgin bir şekilde azaldığı görülmüştür. Bu bulgunun bir açıklaması; hayat tecrübesi olan ileri yaştaki yetişkinler stresle baş etmek için daha iyi yollar bulurken, genç yetişkinlerin gün içinde karşılaşılan zorluklarla baş etmek ve stresi yönetmek için halen yollar aradığını gösteriyor olduğu yönündedir.

Sonuçta yapılan çalışmada elde edilen bulgular, sanatla uğraşmanın stresi azaltmada etkin bir yol olduğunu göstermiştir. Uzmanlar, yaratıcı uğraşların psikolojik olarak ruh sağlığına nasıl iyi gelebildiğini ölçmek için daha fazla çalışma yapmayı planlamaktadır.

Kemoterapi ve Sanat Merkezlerimizin faaliyetlerine ulaşmak için tıklayınız.