
Böbrek hücreli karsinom nedir? Belirtileri ve Tedavisi
Böbrek hücreli karsinom nedir ?
Böbrek hücreli karsinom, böbrek kanserinin en sık görülen tipidir ve bu vakaların % 90'ını oluşturur.
İç organlarımızdan böbreğin başlıca fonksiyonu; kandaki atıkları filtrelemektir. Filtrelenen atıklar ve ekstra su idrara dönüşür. İdrar daha sonra üreter denilen tüplere iner ve idrar yapana kadar mesanede depolanır.
Önemli işlevleri olan böbreğin en sık görülen kanser çeşidi olan böbrek (renal) hücreli karsinomun nedenleri, risk faktörleri, belirtileri, teşhisi, tedavi yöntemleri ve korunma yollarını içeren bu yazıyı sizler için derledik.
Böbrek hücreli karsinomun nedenleri ve risk faktörleri
Böbrek hücreli karsinomun nedenleri kesin olarak henüz tespit edilmemiştir. Fakat araştırmacılar hastalığa ilişkin bilinen birkaç risk faktörü tespit etmişlerdir.
Böbrek kanseri için risk faktörleri arasında şunlar vardır:
- Erkek olmak
- 50 yaşın üstünde olmak
- Diyalizde olmak
- Obezite
- Von Hippel-Lindau hastalığı gibi bazı diğer genetik hastalıklar veya yatkınlıklar
- Sigara içmek (böbrek hücresi ve akciğer kanseri, sigara içilmesinin riskini artırdığı birçok kanserden sadece ikisidir)
- Ailede böbrek kanseri veya mesane kanseri öyküsü olması
- Aspirin ve asetaminofen gibi ağrı kesicilerinin uzun süreli kullanımı.
Böbrek hücreli kanserin belirtileri nelerdir?
Böbrek hücreli karsinom belirtileri maalesef genellikle hastalık ilerlediğinde tespit edilir. Bu hastalığa türüne özgü bir erken tanı kanser tarama yöntemi yoktur.
Renal hücreli karsinom belirtileri arasında şunlar vardır:
- İdrarda kan (çıplak gözle veya mikroskopik olarak görülen)
- Karında kütle
- Karnın yan tarafında veya sırtın altına doğru hissedilen ağrı
- İstenmeyen kilo kaybı
- Yorgunluk
- İlgili konu: İdrarda kan gelmesinin 10 nedeni
Teşhis
Böbrek kanseri teşhisi genellikle başka bir nedenden dolayı yapılan bir radyolojik görüntülemede doktorun böbrek kanserinden şüphelenmesi ile konulur.
Böbrek hücreli karsinomun teşhisi; çeşitli görüntüleme testleri ve kan testleri ile yapılır. Ultrason, bilgisayarlı tomografi, MR (emar) tarama ve intravenöz pyelogram (IVP) böbrek kanseri tanısında yardımcı olabilecek görüntüleme yöntemleridir. Sonrasında ise böbrek biyopsisi yapılır ve kanser var ise ya da hangi türü ise teyit edilir.
Kanser belirlenirse, yakındaki dokulara ve organlara yayılıp yayılmadığını belirlemek için daha fazla test yapılması gerekebilir. Buna evrelendirme denir. Böbrek kanseri evrelemesinde en sık kullanılan görüntüleme yöntemi PET-BT'dir.
-İlgili Konu: Böbrek kanserinin evreleri
Böbrek hücreli kanser nasıl tedavi edilir?
Böbrek hücreli karsinom tedavisinde genellikle farklı tedavilerin kombinasyonu bulunur:
- Böbreğin tamamını ameliyatla almak böbrek hücreli karsinomada sık görülen bir tedavi yöntemidir.
- Bir başka tedavi yöntemi; tümör embolizasyonudur, yani kanseri besleyen arterlerin tıkayarak tedavi etmek (embolize).
- Radyoterapi böbrek kanseri tedavisinde kullanılabilir, ancak diğer kanserlerle karşılaştırıldığında etkisi daha az olabilir.
- Kemoterapi böbrek hücreli karsinomanın tedavisinde yaygın olarak kullanılmamaktadır. İmmünoterapi ile birlikte veya immünoterapi etkili olmadığında kullanılabilir.
- İmmünoterapi, birçok böbrek kanseri türü için etkili bir tedavi seçeneğidir. İmmünoterapi ilaçları bağışıklık sistemini uyararak çalışır. Şu anda hem kontrol noktası inhibitörleri hem de sitokinler renal hücreli kanserler için kullanılmaktadır.
- Böbrek kanseri olan bazı insanlarda kullanılmak üzere çeşitli hedefe yönelik akıllı ilaçları onaylanmıştır. Bu ilaçlar kanser hücrelerin büyümesini veya yayılmasını engellemektedir. Bunu doğrudan hücrelere saldırarak veya tümörlerin beslenmesini sağlayan kan damarlarının büyümesini önleyerek yaparlar.
Bu ilaçlar şunlardır:
- Sutent (sunitinib)
- Nexavar (sorafenib)
- Votrient (pazopanib)
- Inlyta (aksitinib)
Böbrek kanseri için yeni ilaçlar araştıran klinik çalışmalar hala devam etmektedir. Bu seçeneklerle ilgili her hastanın doktoruyla konuşması gerekmektedir.
Korunma yolları
Kanıtlanmış bir böbrek kanseri önleme yöntemi yok iken, böbrek kanseri riskimizi azaltmak için atabileceğimiz adımlar vardır.
- Sigara içmek sadece böbrek hücreli karsinom riskini artırmakla kalmaz, sigara içmeye devam etmek tedaviyi daha az etkili hale getirebilir.
- İş yerinde dumana, toza ve kimyasallara maruz kalırsanız, maruz kaldıklarınızın farkında olun. Benzin, dizel egzozu, arsenik, berilyum, vinil klorür, nikel kromatlar, kömür ürünleri, hardal gazı ve klorometil eterler hepsi karsinojendir ve bazı çalışma ortamlarında bulunabilir. Kanserin mesleki nedenleriyle ilgili ve kendinizi nasıl koruyacağınız konusunda daha fazla bilgi edinin.
- Böbrek hücreli karsinomanın bir diğer önemli risk faktörü olan obezitedir. Bunu önlemek için sağlıklı ve dengeli beslenin. Meyve ve sebzeler açısından zengin, ancak hayvansal yağ ve tuzlarının düşük olduğu bir diyet tercih edip, düzenli yürüyüş ve egzersiz yapın.
İlgili Konu