Yazımız şu alt başlıklardan oluşmaktadır:

  • Endometriozis ve over kanserinin benzerlikleri
  • Endometriozis ve over kanseri tanımları
  • Endometriozis ve kanser riski
  • Korunma
  • Özet

Endometriozis ve yumurtalık kanseri, karında şişkinlik, basınç ve kasık ağrısı gibi benzer belirtilere sahip olsa da, ikisi belirgin şekilde farklı durumlardır. Endometriozis bir kanser çeşidi değildir; bununla birlikte, endometriozisli kişilerde yumurtalık kanseri gelişme riski biraz daha yüksek olabilir.

Endometriozis, rahim içindeki hücrelere benzeyen endometrial benzeri hücrelerin vücudun diğer bölgelerinde büyüdüğü kronik bir durumdur. Endometriozise sahip kişilerde kasık ağrısı, ağrılı adet kanaması ve hamile kalmakta zorluk olabilir.

Over (kadın yumurtalık) kanseri ayrıca üreme sistemini etkileyebilecek anormal doku büyümesini de içerir. Endometriozisteki endometriyal hücrelerin aksine, over kanserindeki büyümeler iyi huylu değildir. Sağlıklı hücrelere zarar verebilir ve vücudun diğer bölgelerine yayılabilirler.

Yumurtalık kanseri ve endometriozis belirtileri benzer olması rağmen, yumurtalık kanserinin belirtilerinin adet döngüsü ile ilişkili olma olasılığı daha düşüktür.

İki durum arasındaki benzerlikler, bunların nasıl ayırt edileceği ve endometriozisin yumurtalık kanseri riskine nasıl ve ne kadar katkıda bulunduğu hakkında bilgi edinmek için yazının devamını okuyabilirsiniz.

Endometriozis ve Yumurtalık Kanseri Benzerlikleri Nelerdir?

Endometriozis yaygın bir durumdur. Yaygınlığı için bir istatistik vermek gerekirse, ABD'de 15 ila 44 yaş arasındaki kadınların tahminen %11'inin teşhis edilmemiş endometriozisi vardır.

İnsanlarda endometriozis olduğunda, endometriyal dokuya benzer doku oluşumları rahmin dışında büyür. Bunlar yumurtalıklar ve periton (karın zarı) gibi kasık bölgesi organlarında büyürler.

Endometriozisli dokular üreme organlarına zarar verebilecek veya onları tıkayabilecek yara ve yapışıklıklara yol açabilir.

Bu büyümeler iyi huylu olmasına rağmen, endometriozis hala kanserli büyümelere neden olan yumurtlık kanseri ile benzerliklere sahiptir . Yumurtalık kanserinde olduğu gibi, endometriozis zamanla boyut olarak artabilir ve çevredeki organlara zarar verebilir.

Her iki durum da kasık bölgesinde anormal büyümelere neden olduğundan, bu bölgede ağrı, basınç ve şişkinlik gibi ortak belirtileri olabilir.

Tanı Nasıl Konur? Endometriozis mi Yoksa Yumurtalık Kanseri mi?

Endometriozisin bazı belirtileri yumurtalık kanserine benzer, ancak bu durumların bazı belirgin farklılıkları vardır.

Endometriozis belirtileri nelerdir?

Endometriozis genellikle aktif olarak adet gören insanları etkiler. Bununla birlikte, nadir durumlarda, menopozdan sonra ve histerektomi (rahmin ameliyatla alınması) geçirdikten sonra insanlarda endometriozis olabilir.

Hastalığın belirtileri şunları içerir:

  • alt karın bölgesinde şiddetli ağrı
  • şişkinlik
  • adet / mens ağrısı
  • cinsel ilişki sırasında veya sonrasında ağrı
  • adet dönemlerinde mide bulantısı, ishal veya kabızlık
  • adet döneminde idrarda kan
  • ağrılı bağırsak hareketleri veya adet sırasında idrar yaparken ağrı

Endometriozis ilerleyici bir hastalıktır, yani zamanla kötüleşebilir. Bir kişinin doğurganlığını olumsuz yönde etkileyerek hamile kalmayı zorlaştırabilir.

Yumurtalık kanseri belirtileri nelerdir?

Kadın yumurtalık kanseri, yumurtalığı olan herhangi bir kadını etkileyebilse de, en çok menopoza girmiş kişilerde görülür. Ancak ailesinde meme ve yumurtalık kanseri öyküsü olan kişilerde risk belirgin olarak daha yüksektir ve daha erken yaşlarda görülebilir.

- İlgili konu: Kalıtsal yumurtalık kanseri riskine sahip kişiler nasıl takip edilmeli?

Ek olarak, endometriozisli kişilerde yumurtalık kanseri görülme sıklığı, genel toplumdan hafif daha yüksektir.

Yumurtalık kanseri, genelde erken evrelerde belirti vermemekle birlikte, en sık görülen belirtileri şunlardır:

  • karında uzun süreli şişkinlik
  • geçmeyen mide ağrısı
  • normalden daha sık idrara çıkma dürtüsü
  • yeme zorluğu ve dolgunluk hissi
  • normalden daha sık veya daha az gaita yapma ihtiyacı gibi bağırsak alışkanlıklarındaki değişiklikler
  • yorgunluk
  • açıklanamayan kilo kaybı

Endometriozis Yumurtalık Kanserine Neden Olur mu?

Endometriozis mutlaka yumurtalık kanserine neden olmamakla birlikte, araştırmalar endometriozisli kadınların over kanseri riskinin, bu duruma sahip olmayanlara göre hafif yüksek olduğunu göstermketedir.

Bir çalışma, endometriozisli kişilerde, genel topluma kıyasla yumurtalık kanseri riskinin 1.7 kat daha yüksek olduğunu gösterdi. Ancak araştırmacılar, nedensellik ilişkisinin net olmadığını vurguluyor.

Endometriyozis sık gözüken, bununla birlikte sık atlanılan bir tanıdır. Birçok kadın, bu duruma sahiptir, fakat farkında değildir veya tanı almmaıştır. Ek olarak, endomatriozise yönelik kesin bir tanı almak için, bir kişiden anormal yerleşimli endometriyal dokuyu çıkarmak ve biyopsi yapmak için laparoskopik uygulamadan gerekir.

Endometriozisin bir kişinin kanser riskini ne kadar artırdığı belirsiz olsa da, koşullar arasında bir bağlantı olduğu açıktır. Endometriozis dokusu, şu yollarla kanser riskini ılımlı bir şekilde artırıyor olabilir:

  • tümör büyümesini teşvik edebilen yüksek bir östrojen konsantrasyonu üretmek
  • tümör baskılayıcı ARID1A geninde mutasyonlar
  • zamanla düzeni bozulan adet akışı ile endometriyal hücrelerin kasığa doğru yer değiştirmesi

Diğer araştırmalar, bazı insanlarda endometriozisin tip 1 epitelyal yumurtalık kanserlerinin öncüsü olabileceğini göstermektedir. Bu, anormal doku ve tümör büyümesine katkıda bulunan gen mutasyonlarından kaynaklanıyor olabilir.

Bununla birlikte, bu alanda çalışan bilim insanları, bu iki koşul arasındaki bağlantıyı henüz anlamadılar ve endometriozisin yumurtalık kanserine neden olup olmadığını ve nasıl olabileceğini keşfetmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.

Korunma

Endometriozisi "önlemek" için bilinen bir yol yok. Bununla birlikte, endometriozise sahip olan kadınlarda, durumun daha da kötüye gitmesini durdurmak için harekete geçebilir.

Bir kadın endometriozis belirtileri yaşıyorsa, bir kadın doğum uzmanına başvurmalıdır. Doktorlar durumu teşhis ettikten sonra, hastalığı yavaşlatmak için belirli doğum kontrol yöntemleri reçete edebilirler. Hastalığın ilerlemesi, laparoskopik cerrahi yöntemle endometriyal skar dokusunu kaldırılarak durdurulabilir.

Yumurtalık kanserini önlemenin kesin bir yolu olmasa da, kişi hastalığa yakalanma riskini azaltmak için belirli önlemler alabilir.

Belirli risk faktörlerinden kaçınmak

Fazla kilolu veya obez olmamak, sigara içmekten kaçınmak ve aktif bir yaşam tarzı yaşamak, bir kişinin yumurtalık kanserine yakalanma riskini azaltabilir.

Bazı araştırmalar, menopozdan sonra hormon replasman tedavisi (HRT) almanın bir kişinin over kanseri riskini artırabileceğini gösteriyor, ancak bu tartışmalıdır. Yakın zamanlı büyük çaplı araştırmalar, hormon replasman tedavisinin, yumurtalık kanseri riskini artırdığını bulamadı.

Oral kontraseptif almak

Doğum kontrol hapları kullanmak, özellikle bir kişi onları birkaç yıl kullanıyorsa, yumurtalık kanseri riskini azaltır. Bireyler kendileri için en iyi seçeneği tartışmak için bir doktora başvurabilirler.

Genetik test ve danışmanlık alma

Genetik testler, bir kişinin yumurtalık kanseri geliştirme genetik riskini değerlendirmesine yardımcı olabilir. Bireyler, genetik danışmanlığın gerekli olup olmadığına karar vermek için bir doktorla konuşmak isteyebilir.

Koruyucu jinekolojik cerrahi

Rahmin veya yumurtalıkların alınması - ki bu uygulamalara tıp dilinde sırasıyla histerektomi ve salpenjektomi diyoruz - yumurtalık kanseri riskini azaltır. Koroyucu amaçla bu ameliyatlar, bir kişinin yalnızca ailede yumurtalık kanseri, meme kanseri veya her ikisine birden sahip olmak gibi geçerli nedenlerle göz önünde bulundurması gereken ciddi uygulamalardır.

Özet

Endometriozis ve yumurtalık kanseri ortak belirtileri paylaşır, ancak bu ikisi tamamen farklı iki hastalıktır. Araştırmalar henüz ikisini kesin olarak ilişkilendirememiş olsa da, çalışmalar endometriozisli kişilerin yumurtalık kanseri geliştirme riskinin biraz daha yüksek olduğunu göstermiştir.

Endometriozisi önlemenin bir yolu yoktur, ancak insanlar durumu tedavi etmek için kadın doğum uzmanına başvurabilir. Kişisel risk faktörlerini yönetebilir, genetik danışmanlık alabilir ve yumurtalık kanseri risklerini azaltmak için doğum kontrol hapları alabilirler.

İnsanlarda yumurtalık kanseri veya endometriozis belirtileri varsa, bir doktor veya jinekolog ile iletişime geçmelidirler.