
Huangdi Neijing MÖ 300 – Doğa üstü güçlerden doğal nedenlere
Huangdi Neijing (Sarı İmparatorun İç Kanunu), Çin'in en eski ve en ünlü tıp klasiğidir ve M.Ö. 300 – M.Ö. 200 civarında çeşitli bilinmeyen yazarlar tarafından derlenmiştir. Çalışma, her biri 81 bölümden oluşan Su Wen (Temel Sorular) ve Ling Shu (Spiritüel Pivot) olmak üzere iki ana metinden oluşmaktadır.
Bilim adamı Paul Unschuld'a göre Huangdi Neijing, "Çin tıp tarihinde eski Avrupa'daki Hipokrat yazılarıyla karşılaştırılabilir bir rol oynamaktadır. İlerleme ve önemli paradigma değişiklikleri, Hipokrat'ı modası geçmiş bir geleneğin onurlu yaratıcısına indirgedi. Buna karşılık, Çin tıbbının pek çok uygulayıcısı Su Wen'i hala modern klinik ortamlarda değerli bir teorik ilham ve pratik bilgi kaynağı olarak görüyor."
Metin, efsanevi Sarı İmparator'un sorduğu ve daha sonra cevaplanan soruları içeriyor. İlk metin olan Su Wen, tıbbi teorileri ve teşhis yöntemlerini tartışıyor. İkinci metin olan Ling Shu, akupunktur tedavisini tartışıyor.
Sağlık üzerindeki şeytani etkilere vurgu yapan eski eserlerin aksine Neijing diyet, yaş, yaşam tarzı ve duygular dahil olmak üzere daha doğal nedenleri ele alıyor. Yin ve Yang gibi diğer güçleri ve kavramları ve ayrıca Qi/Ki'yi (bir yaşam süreci veya "enerji akışı") dikkate almanın yanı sıra, Neijing ayrıca insan vücudunun normal ve anormal işleyişinin birçok yönünü teşhislerle ve tedavilerle birlikte ele alır.
Neijing'e göre, insanların beş "iç organları" (kalp, dalak, akciğerler, karaciğer ve böbrekler) ve altı "iç kısım" (safra kesesi, mide, ince bağırsak, kalın bağırsak, mesane ve Üçlü Brülör (vücudun ısı, nem ve sıcaklığını düzenler)) vardır. Üçlü Brülör'nün katı bir anatomik formu yok gibi görünse de bazı akupunktur uzmanları çeşitli sıvıların dolaşımında rol oynadığına inanıyor. Bazı organlar, görünür kanalları olmayan ancak akupunktur sırasında iğnelerin sokulabileceği işlevsel bağlantılardır.
Neijing'deki bazı bölümlerde, vücudun parçalarına belirli görevlerin verildiği bürokratik bir iş bölümü benzetmesi kullanılır. Bazen organlara üstünlük için rakip olarak rol verilir. Organlar zihin üzerinde galip gelirse, bu sağlığı kötü etkileyebilir ve hatta ölüme neden olabilir.
Yazı görselinin açıklaması: Akupunktur (iğnelerin vücudun çeşitli noktalarına yerleştirilmesi ve yönlendirilmesi) Huangdi Neijing'de tartışılmaktadır. Burada gösterilen, Çinli Doktor Hua Shou'nun (1304–1386) Shi si jing fa hui'sinde (On Dört Meridyen İfadesi) yayınlanan bir akupunktur çizelgesidir.
- Önceki konu: Hipokrat Yemini MÖ 400 – Zaman üstü doğrular ve kurallar
- Sonraki konu: Mithridatium ve Theriac MÖ 100 – Zehirler ve panzehirler
Huangdi Neijing 300 B.C. Page 50. The Medical Book: From Witch Doctors to Robot Surgeons, 250 Milestones in the History of Medicine. 2012