Kanserin Tekrar Etme Korkusu ile Baş Etmek İçin 6 Öneri
Kanser tedavisinin sonunda beklenmeyen karışık duygular oluşabilir. Tedavinin bitişiyle ve iyileşmenin verdiği mutlulukla bir yandan daha sağlıklı olup diğer yandan ise gelecekte sizi neyin beklediğinden emin olamayıp endişelenebilirsiniz. Özellikle kanserin tekrar yani nüks etmesi ihtimali kaygı ve stres seviyenizi artırabilir. Bu yazımızda duygularla baş etmeye yardımcı 6 öneride bulunacağız.
1- Sizi Tetikleyen Şeyi Bulun
Çoğu kişi kanserin tekrarlamasıyla ilgili yoğun endişeler yaşarken bu hisleri özellikle tetikleyerek fazla hissettiren bazı durumlar olabilmektedir. Örneğin, teşhis veya ameliyat yıldönümü ya da kanser nedeniyle kaybettiğiniz bir kişinin doğum günü gibi anlar, çekme duygularını tetikleyebilir ve unutmaya çalıştığınız zor zamanları hatırlatabilir. Diğer yandan ise vücudunuzda bir değişiklik veya bir yerde yumru hissederseniz bunlar da tetikleyici olabilir. Örneğin basit bir baş ağrısı kanser tedavisi sonrasında bu kişilerde beyin tümörü gibi hissedilebilir ve kaygı uyandırabilir. Sizi tetikleyen durumları bulun.
2- Plan Yapın
Kanser tedavi sonrasında belirli aralıklarda testler yaptırmanız gerekir. Test randevu gününü düşünmek stres yaratabilir. Randevu gününe dair olumsuz düşünceleri zihninizden uzaklaştırmak ve kanseri düşünmemek için bazı aktiviteler listesi oluşturun. Kendinizi yürüyüş, arkadaşlarla görüşme, el işi yapma, oyun oynama gibi aktiviteler yapmaya zorlayın ve bu duygunun geçeceğini unutmayın.
3- Bu Konu Hakkında Konuşun
Kanser tedaviniz sırasında ailenizle, arkadaşlarınız en önemli destekçilerinizdir. Fakat tedavi bittikten sonra ise kaygılarınızın devam ettiğini anlayamayabilirler. Tedavi sırasındaki duygusal desteklerini memnuniyetle karşıladığınızı belirtin, teşekkür edin.
Deneyimlediğiniz şeyleri yaşamış olan başka insanlarla konuşmak rahatlatıcıdır. Konuyla ilgili endişelerinizi tartışabileceğiniz destek gruplarının programlarına dahil olabilirsiniz. Kanser tedavisi gören ve tedavisi bitmiş kişilerin oluşturduğu dernek ya da topluluğa katılmak bu kişiler arasındaki korkularını tartışma imkanı da sunar.
4- Sağlığınıza Odaklanın
Anksiyeteyi (kaygı) azaltmak ve kendinizi daha rahat hissetmek için tamamlayıcı tedavilerden destek alabilirsiniz, örneğin; akupunktur, müzik terapisi, sanat terapileri, yoga, meditasyon. Sizi daha iyi hissettiriyorsa dua ve ibadet etmek de rahatlatıcı olabilir.
Genel sağlık durumunuz için sağlıklı ve dengeli bir diyet olmazsa olmaz. Sağlıklı beslenmeyle birlikte egzersiz de çok önemli. Bu alışkanlıkları edindiğiniz takdirde daha iyi hissedecek ve hayatınıza dair bazı şeylerin kontrol edilebilir olduğunu anlayacaksınız.
5- Danışmanlık Desteği Alın
Sosyal hizmet uzmanları, tercihen psikoonkoloji alanında deneyimli psikologlar ve psikiyatristler, kanser deneyiminin normal bir parçası olarak hastalığın tekrarlama riskini kabul etmelerine yardımcı olmak için çalışırlar. Danışabileceğiniz bu uzman kişiler korkularınızı gidermek ve hayatınızla ilgili planlar yapmanıza yardımcı olabilirler. Kanserin tekrar etme korkusuna karşı, kaygı ve depresyon azaltılmaya yardımcı olduğu gösterilen bir psikoterapi biçimi olarak bilişsel davranış terapisi faydalı olabilir. Bilişsel terapi kendiliğinden çıkan düşünce kalıplarını belirleyip değiştirmeye yardımcı bir konuşma terapisi türüdür. Davranış terapisi ile birleştirerek insanların sağlıklı olmayan inanç ve davranışların belirlenip olumlu bir şekilde değiştirilmesine yardımcı olur. Bazı durdurulamaz ve yaşam kalitesini etkiler boyuttaki düşünceler için ise ilaç tedavi desteği gerekebilir. Bir uzmanla görüşmekte yarar var.
6- Kendinize Karşı Sabırlı Olun
Genellikle kanser nüks korkusu zaman geçtikçe hafifler. Tamamen ortadan kalkmasa da doktor ve test randevuları arasındaki zaman uzadıkça, farklı aktivitelere ve sağlıklı yaşam alışkanlıklarına odaklandıkça bu tekrar etme korkusu azalmaktadır.
İLGİLİ KONULAR: