Laparoskopik cerrahi, aynı zamanda anahtardeliği cerrahisi ya da minimal invaziv cerrahi olarak da adlandırılır ve küçük kesiler yoluyla gerçekleştirilir.

Endoskop, uzmanların genellikle ağız gibi var olan bir delikten vücut içine bakmalarını sağlayan tüp şeklinde bir cihazdır. Karın ya da pelvik cerrahide sıklıkla bir laparoskop kullanılır; bu, laparoskopun ucuna yerleştirilen bir yük bağlantılı cihaz gibi dijital elektronikler içerir ve video görüntülerini yakalar. Ek olarak, bir fiber-optik sistem vücut içinde aydınlatma sağlar. 

Endoskopik işlemlerde, aletler genellikle endoskopun kendisindeki küçük kanallardan geçirilirken laparoskopik cerrahide genellikle aletler, vücuda giriş kapıları olarak kullanılan trokarlar (keskin uçlu cerrahi miller) aracılığıyla geçirilir. Bu, cerrahi aletlerin manipülasyonu için farklı kanallar sağlar. Laparoskopik cerrahinin geleneksel cerrahiye göre birkaç potansiyel avantajı vardır;

  • Daha az kanama,
  • Hastanın daha hızlı iyileşmesi,
  • Daha az ağrı 
  • Daha az yara izleri
  • Daha az enfeksiyon

Laparoskopik işlemlerin öncüleri arasında şu isimler yer alır;

  • Yaklaşık 1910 yılında başlayan İsveçli Doktor Hans Jacobaeus, ilk işlemleri gerçekleştirmiştir.
  • Alman Cerrah Kurt Semm, 1981 yılında ilk laparoskopik apandektomiyi gerçekleştirdi. 
  • Alman cerrah Erich Mühe (1985'te) ve Fransız cerrah Philippe Mouret (1987'de) ilk laparoskopik kolesistektomileri (safra kesesi çıkarmaları) gerçekleştirdiler. 

Bununla birlikte, görüntülerin televizyon ekranlarına büyütülerek yansıtılmasını sağlayan bir video bilgisayar çipi geliştirilmesinin ardından laparoskopik cerrahi yöntemlerin genel cerrahiye entegre edilmesi 1986 yılında gerçekleşti.

Dr. Shelly Spaner ve Dr. Garth Warnock, şöyle yazmıştı: "Laparoskopik cerrahi tekniğinin genel popülasyon tarafından hızlı kabulü, cerrahi tarihinde eşsizdir. Genel cerrahi alanındaki herhangi bir cerrahi kilometre taşından daha radikal ve daha hızlı bir şekilde değişim yaratmıştır."

Yazıda Geçen Tarihi Kişiler: Georg Kelling (1866–1945), Hans Christian Jacobaeus (1879– 1937), Kurt Karl Stephan Semm (1927–2003), Philippe Mouret (1938–2008), Erich Mühe (1938–2005)