Sigarayı bırakmak için 4 öneri – güncel yaklaşımlar

Sigarayı bırakmak için 4 öneri – güncel yaklaşımlar

Hayatınıza dair yeni bir karar mı verdiniz? Bu, sigarayı bırakmak istediğinize dair bir karar olabilir. Yalnız değilsiniz! Sigara içenlerin yaklaşık %70'i bırakmak istediklerini söylüyorlar. Sigara bırakmaya yardımcı olabilecek birçok ürün vardır ve çalışmalar, bir sigara bırakma ilacı/yöntemi kullanmanın başarı şansını iki kat artırdığını göstermiştir. Sigarayı bırakmak için atılan her adım değerlidir.

Sigarayı bırakabilmek için 4 öneri

1. Bırakma nedenlerinizi bilin

Bırakma nedeni bazıları için sağlıktır. Diğerlerinin ise, daha iyi bir şekilde koku almak, tat almak, yaşam tarzı ya da maddi nedenler olabilir. Sizi motive eden ne ise, bırakmaya karar verdiğinizde bunu netleştirin. Bir liste yaparak düşünün, böylece sigara içmek istediğiniz zaman bunu okuyabilirsiniz.

Eğer sağlığınız öncelikli ise, sigara içmenin hala önlenebilir bir hastalık nedeni olarak ölümlerin önde gelen nedenlerinden biri olduğunu ve her yıl dünya genelinde sadece sigaraya bağlı milyonlarca yaşam kaybı olduğunu hatırlamalısınız. Eğer bırakırsanız, sadece akciğer kanseri de dahil olmak üzere çeşitli kanserleri olma riskiniz değil aynı zamanda; kalp hastalığı, inme (beyin felci), amfizem, KOAH ve diğer ciddi hastalıklara yakalanma riskiniz de azalır. Sigarayı bırakmak ayrıca pasif ve üçüncü el içicilerin de kalp hastalığı ve akciğer kanseri riskini azaltmaktadır. Ayrıca ne kadar ya da ne zamandır sigara içtiğiniz önemli değil, bırakmanın size her türlü fayda sağlayacağını da bilin.

- İlginizi çekebilir: Bir zamanlar çok nadir görülen bir hastalık: Akciğer kanseri!

2. Kendinize iyi davranın

Sigarayı bırakmak özellikle de tütün içinde nikotin adı verilen bağımlılık yapıcı kimyasallar nedeniyle zor olabilir. Tütün kullanıcısıysanız fiziksel olarak nikotine bağımlısınız. Ve buna alıştığınız için bırakmaya çalıştığınızda bazı sıkıntılar (isteksizlik, uyku ve endişe gibi) yaşayabilirsiniz. Bu yoksunluk belirtileri bırakmayı zorlaştırabilir, ancak zaman içinde vücudunuz nikotinsiz kalmaya devam ettikçe bağımlılık ortadan kaybolur.

Sigarayı bırakmak için birkaç kez denemeniz gerekebilir. Sadece bunu yapabileceğinizi bilin ve kendinizi çok zorlamayın. Çalışmalar, tekrarlayan sigarayı bırakma girişimlerinin faydalı olacağını, sigarayı bırakmayı kolaylaştıracağını ve çoğu zaman sigarayı uzun vadede bırakmanın birçok girişim gerektirdiğini gösteriyor. Unutmayın her sigarayı bırakma denemesi takdire değer.

- Sigarayı bıraktıktan sonra akciğerler nasıl iyileşir?

3. Onaylı sigara bırakma ürünleri yardımcı olabilir

Tamamen kendi çabanızla bırakmak zorunda değilsiniz! Sigara bıraktırıcı ilaçları/ürünleri kullanmak, sigarayı temelli bırakma şansını iki katına çıkarır. Sigara krizlerini ve yoksunluk belirtilerini azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca tasarruf etmenizi de sağlarlar. Sigara bırakma ilaçları genellikle kısa süre kullanılır. Sigara içmeye devam etmek yerine, kısa bir süre bu ilaçları kullanarak çok daha az masraf etmiş olursunuz.

En yaygın kullanılan sigara bırakma ilaçları nikotin yerine koyma tedavisi (NYKT) ürünleridir. NYKT, vücuduna sigarada bulunan diğer tehlikeli kimyasalları vermeden küçük dozlarda nikotin vererek yoksunluk belirtilerini azaltır. Sigarayı bırakmanın ardından gittikçe daha az nikotin içeren NYKT ürünleri kullanacaksınız. Bu, vücudunun nikotinsiz yaşamaya kademeli olarak alışmasını sağlayacak.

Başlıca NYKT çeşitleri şunlardır: Nikotin bantları, sakızlar, pastiller, solunum spreyleri ve burun spreyleri. Nikotin bantları, sakızlar ve pastiller eczanelerden alınabilir.

Eğer hamileyseniz veya hamile kalmayı planlıyorsanız NYKT kullanmadan önce doktorunuza danışmalısınız.

NYKT kullanamıyorsan ya da etkili olmuyorsa, başka sigara bırakma ilaçları da mevcuttur. Bu ilaçlar da sigara krizlerini ve yoksunluk belirtilerini azaltır. Bu ilaçlar reçeteyle satılmaktadır. Tedavinizi planlamak için mutlaka doktora danışmalısınız.

Sigarayı bırakmak için “en iyi” olduğu söylenebilecek bir ilaç olmadığını aklınızdan çıkarmayın.

Sigara bırakma ilaçları doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Aşağıdaki durumlar söz konusuysa, ilaca başlamadan önce doktorunuzu bilgilendirmelisin.

  • Hamileyseniz veya bebek emziriyorsanız
  • Ciddi bir sağlık sorununuz varsa
  • Şu anda düzenli kullandığınız başka bir ilaç varsa
  • 18 yaşından küçükseniz

Her şeyi ilaçlar halledemez. Nikotin krizlerine ve yoksunluk belirtilerine iyi gelebilirler, ama sigara içme isteğini tamamen yok edemezler. Sigarayı bırakmak için ilaç kullansanız bile zaman zaman bu süreç zorlaşabilir. Sigara bırakma ilaçlarıyla birlikte diğer bırakma stratejilerini uygulamak, sigarayı bırakma şansını artıracaktır.

Aşağıdaki şekilde, sigarayı bıraktıktan sonra, vücudumuzun zamanla nasıl iyileştiği gösterilmiştir.

sigarayi biraktiktan sonra vucudumuza neler olur gunler haftalar aylar ve yillar 747358

4. Ücretsiz kaynaklardan yararlanın

Daha önce sigarayı bırakmayı denediyseniz ve bırakamadıysanız ülkemizde ücretsiz hizmet veren T.C. Sağlık Bakanlığı Alo 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı'nı deneyebilirsiniz. Şimdiye kadar 42 binin üzerinde kişi sigara bırakma destek programına katıldı. Neden siz de onlardan biri olmayasınız?! Alo 171 web sitesi üzerinden Sigara Bırakma Poliklinikleri ’ne randevu da alabilirsiniz.

Elektronik sigara, sigarayı bırakmaya yardımcı mıdır?

Elektronik sigaranın sigara bıraktırmadaki etkisi kanıtlanmamış olsa da sigarayı bırakmak isteyen birçok tüketici elektronik sigara kullanmaya başlamıştır. Hatta e-sigaranın, klasik sigarayı bıraktırmada etkili olmadığını gösteren bilimsel çalışmalar sonucu, artık e-sigara pazarlayıcıları, "sigarayı bırakmaya yardımcı" sloganı yerine "daha az zararlı" sloganını tercih etmeye başlamışlardır. Fakat e-sigaranın daha az zararlı olduğunu söylemek de mümkün gözükmemektedir.

- Elektronik sigara hakkındaki tüm bilimsel çalışmalar

Daha az zararlı olduğu "iddiası" ile pazarlanan e-sigaraların belki de en büyük tehlikesi, gençlerimizi ve çocuklarımızı hedef almasıdır. Bilimsel veriler özellikle gençlerin sigaraya başlamalarına eğilim yarattığı ve içenlerde ise sigarayı bırakma yönünde bir etki oluşturmadığı lehinedir. Ayrıca ne kadar erken nikotinle tanışılırsa, nikotinin bağımlılık derecesinin o kadar güçlü olduğu da çalışmalarla gösterilmiştir.

Sonuç

Sigarayı bırakmanın sağlığa faydaları ülke çapındaki hemen her yerde, şehirlerde, medya ve sosyal medyada görünür. Alışveriş merkezleri dahil sizi tekrar bırakabileceğinizi hatırlatan diğer kaynakları bir motivasyon aracı olarak değerlendirebilirsiniz. Ve sigaranızı kahve gibi tetikleyicilerinizi keşfederek takip edebilirsiniz. Hatta bu amaçla tasarlanmış mobil uygulamalar da var, onlardan kaçınmayı öğrenebilirsiniz.

Sigarayı bırakma hattını arayabilir, yakınlarınızdan sizi motive etmeleri konusunda destek talep edebilirsiniz.

Belki bu yaza sigarasız girmeyi denersiniz, unutmayın her bırakma denemesi takdire değer.

İLGİLİ KONULAR

- Akciğer kanserinde erken tanı mümkün mü? Tarama kılavuzu 2017

- İktidarsızlık ve sigara – tütün ürünlerinin tek zararı kanser değil!

- Sigara içmek meme kanseri riskini arttırır mı?

4 Tips to Quit Smoking.

fda.gov - Consumer Updates - January 5, 2018

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Kanserlerin Ne Kadarı Önlenebilir ve Önlenebilir Kanser Nedenleri Nelerdir?

Kanserlerin Ne Kadarı Önlenebilir ve Önlenebilir Kanser Nedenleri Nelerdir?

Yeni bir araştırma, kanser tanılarının %40'ının ve kansere bağlı yaşam kayıplarının %44'ünün önlenebilir risk faktörlerine bağlı...

Gece Geç Saatlerde Yemek Yiyenlerde Kolon-Rektum Kanseri Riski Daha Fazla Olabilir

Gece Geç Saatlerde Yemek Yiyenlerde Kolon-Rektum Kanseri Riski Daha Fazla Olabilir

Uzun zamandır gece geç saatlerde, özellikle yağ ve şeker açısından zengin büyük öğünlerden kaçınılması gerektiğini biliyoruz....

Genç Yaşta Kanser Vakaları Artıyor – Hızlı Yaşlanma Önemli Bir Neden Olabilir mi?

Genç Yaşta Kanser Vakaları Artıyor – Hızlı Yaşlanma Önemli Bir Neden Olabilir mi?

Son çalışmalara göre, 50 yaşın altındaki bireylerde kanser teşhisi, yalnızca ABD değil, küresel olarak da artmaktadır....

Az Uyku Kanser Riskini Artırıyor

Az Uyku Kanser Riskini Artırıyor

Uyku, vücudumuzun dinlenmesi ve düzenlenmesi için hayati öneme sahip bir süreçtir – özellikle beyin fonksiyonları için....

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında