Sigarayı bıraktıktan sonra akciğerler nasıl iyileşir?

Sigarayı bıraktıktan sonra akciğerler nasıl iyileşir?

Sigarayı bıraktıktan sonra akciğerin temizlenme süreci

Sigara ve tütün ürünleri bütün vücuda pek çok zarar verirken bundan en çok etkilenen solunum yolları ve akciğerlerdir. Merak edilen sorulardan biri ise sigarayı bırakmanın akciğerlere ne kadar faydası olup olmadığıyla ilgili. Live Science adlı dergide Haziran 2017’de yayımlanan bir araştırma, sigarayı bıraktıktan sonra akciğerlerin nasıl iyileştiğini bize anlatıyor.

Bir tek sigarayı bile içer içmez akciğerler, sigaranın içindeki kimyasallardan hemen zarar görmeye başlar. Gözümüzü dış etkenlerden koruyan kirpikler gibi akciğerlerin de içinde önemli görevleri olan silia isimli mikroskobik boyutta tüycükler (lung cilia) bulunur. Bu tüycükler fırçalayıp süpürür gibi solunum sırasında akciğeri koruyup temizler. Sigaradaki kimyasalların zararları bu tüycüklerin hareketlerini yavaşlatır ve işlevlerini azaltır, hatta tütün dumanı siliaları felç eder. Bu nedenle akciğerlerimiz havanın içindeki zararlı molekül, toz ve kimyasallara karşı savunmasız hale gelmeye başlarlar. Devamında yoğun balgam oluşumu gelir. Bahsettiğimiz bu tüylerin zarar görmesiyle atılamayan balgam akciğer iltihabına, enfeksiyona sebep olabilir.

akciger silialari 157752

Yukarıdaki resim: Akciğer siliaları, renklendirilmiş elektron mikroskobu görünümü.

Sigarayı bıraktıktan sonra vücudumuzda hangi değişiklikler gerçekleşir?

Sigarayı bıraktıktan sonra akciğer ve solunum yolları zararlı kimyasallarla daha fazla karşılaşmadığı için yeni tüycükler çıkar, büyür ve balgam ile enfeksiyon oluşumunu azaltır. Bir diğer iyileşme de soluk alış verişinde fark edilir. Sigara içenler özellikle spor yaparken, hatta tempolu yürürken bile nefessiz kalmanın ne demek olduğunu bilirler. Buna sebep olan karbonmonoksid seviyesi sigarayı bırakmayla azalır ve kırmızı kan hücreleri, yani alyuvarlar, oksijen taşıma görevini daha sağlıklı bir şekilde sürdürebilir.

sigarayi biraktiktan sonra vucudumuza neler olur 366949

Tütün tüketimi durdurulduktan sonraki ilk birkaç hafta öksürme devam edebilir. Bu aslında akciğerin kendine gelmeye ve temizlenmeye başladığının bir işaretidir. Koruyucu tüylerin yenilenip, uzayarak ve temizlik görevlerini yerine getirmeye başladıklarını gösterir.

Bununla birlikte uzun süre sigara tüketimi ile akciğerlerin en küçük hava birimi alveoller hasara uğrar ve elastikiyetini kaybedebilir. Bunun sonucunda bir hava yolu hastalığı olarak bilinen amfizem hastalığı ortaya çıkabilir. Bu solunumu oldukça zorlaştıran bir rahatsızlıktır. Akciğerdeki bu değişim kalıcıdır ve geri dönüşü zordur.

Beden kendini yenilemeye ve iyileştirmeye yatkın bir işleyişe sahiptir. Özellikle sağlıklı yaşama dair doğru alışkanlıklar artırılırsa yaşam süresi ve kalitesi artar. 10 yıl aradan sonra eski sigara tiryakilerinin başta akciğer kanseri olmak üzere diğer sigara ile ilişkili kanserlere yakalanma riskleri, hiç sigara kullanmamış olan kişilerle aynı seviyede olmasa bile, önemli ölçüde azalmaktadır. Sigarayı hemen şimdi bırakıp, hem kendiniz hem de sevdikleriniz için sağlıklı bir yaşama en önemli adımı atabilirsiniz.

Cari Nierenberg

Do Smokers' Lungs Heal After They Quit?

Live Science Contributor. June 30, 2017

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


İmmünoterapiden Sonra Kronik Cilt Yan Etkileri Kalıcı Olabilir

İmmünoterapiden Sonra Kronik Cilt Yan Etkileri Kalıcı Olabilir

Kanser tedavisinde devrim yaratan immünoterapiler, birçok hastaya yeni bir umut kapısı açarken, tedaviye bağlı yan etkiler...

En Yaygın 5 Kanserde, Erken Tanı Taramaları Ne Kadar Faydalı?

En Yaygın 5 Kanserde, Erken Tanı Taramaları Ne Kadar Faydalı?

Önleme ve Taramanın Gücü Son 45 yılda beş kanser türünde önleme ve tarama yaklaşımları, tedavi ilerlemelerinden daha...

Çoklu Kanser Erken Tanı Testlerinin Yararını Kanıtlamanın Zorluğu – NEJM Makalesi

Çoklu Kanser Erken Tanı Testlerinin Yararını Kanıtlamanın Zorluğu – NEJM Makalesi

Kanser taramasında büyük bir değişimin eşiğindeyiz. Son birkaç yıl, çeşitli kanser türlerini aynı anda taramayı amaçlayan...

Kanser Hastaları Lazer Epilasyon Yaptırabilir mi? Lazer Kanser Yapar mı?

Kanser Hastaları Lazer Epilasyon Yaptırabilir mi? Lazer Kanser Yapar mı?

Kanser hastaları ve tedavi sürecinde olan bireyler, yaşam kalitelerini artırmak ve kendilerini daha iyi hissetmek amacıyla...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında