
HPV aşısı ne kadar güvenli?
Mayıs 2018'de yayımlanan yeni bir araştırma, serviks (rahim ağzı) kanserinden korumak için bulunan HPV aşısının güvenirliği ve etkinliğini onayladı. Bu yeni ve en kapsamlı araştırmaya göre; insan papilloma virüsü-HPV aşısı, kanser öncesi değişimleri ciddi yan etkiler olmadan azaltıyor. Bu haberin bulgularına bakılırsa ebeveynler, ortaokul çağındayken çocuklarına bu aşıyı güvenerek yaptırmaları için daha fazla teşvik edilmeli.
HPV aşısı, serviks kanseri başta olmak üzere baş-boyun, vajina, vulva, penis, makat ve rektum kanserleri ile ilişkilendirilen insan papillom virüsüne karşı koruma sağlar. Bu enfeksiyona karşı koruma sağlayarak rahim ağzı hücrelerindeki anormal değişimlere engel olur ve kanser vakalarının sayısını önemli oranda azaltır.
- İlgili konu: Rahim ağzı kanseri belirtileri ve tedavisi
HPV aşı güvenliği çalışmasında ne bulundu?
- Çalışma kapsamında dünya genelinde 73.000 kadını içeren 26 çalışmaya bakıldı. Kadınların çoğu 26 yaşın altındaydı ve aşılamadan 8 yıl sonrasına kadar olan süreç incelendi.
- Beklendiği üzere, HPV aşısının 15-26 yaş arasındaki kadınları, rahim ağzında kansere dönüşebilecek hücresel değişikliklere karşı koruduğuna dair güçlü kanıtlar bulundu.
- 25-45 yaş aralığında HPV aşısı yapılmış kadınlarda, kanser öncesi lezyonlardan koruyucu etkisi daha azdır. Araştırmacılar bunun ana nedenlerini, aşının öncesinde HPV’ye maruz kalma ihtimali ve bağışıklık sisteminin gelişme döneminde daha yoğun çalışması olarak ifade ettiler.
- Ayrıca HPV aşısının, herhangi bir ciddi yan etkiye neden olmadığı görüldü.
Bu geniş çaplı çalışmaların sonuçlarına baktığımızda HPV aşısının güvenli ve etkili olduğunu söylemek mümkün.
2007 yılında Avustralya, HPV aşısını ilk uygulayan ülkeydi. İngiltere'de ise 2008'den bu yana uygulanmaktadır. Ülkemizde ise HPV aşısı daha yeni yapılmaya başlandığı için serviks kanserinde şimdilik bir düşüş görmek için çok erken, ancak zaman içinde önlediği daha belirgin görülecektir.
HPV aşısı uygulama önerileri
- Kızlarda ve kadınlarda 9-26 yaş arasında; erkeklerin ise 9-21 yaş aralığında aşı yaptırmaları önerilir.
- HPV aşısı bağışıklığında yaş önemlidir. Aşının yapılmasında her iki cins için en ideal yaş 11-12 olarak tavsiye edilmektedir. Ancak doktorunuz aşının 9 yaşından itibaren yapılmasını önerebilir.
- İlk cinsel temastan önce HPV aşısı yapılması önemlidir. Çünkü aşı sayesinde HPV’ye maruz kalmamış çocuklarda en yaygın görülen 4 HPV tipine karşı %100 koruyuculuk sağlanması mümkün olacaktır.
- İlk HPV aşısının, 11-12 yaşlarında rutin olarak başlatılması önerilmektedir. 9-14 yaş arasındakiler için ise aşının 2 doz olarak yapılması planlanıp ve ikinci dozun ilk dozdan 6 ila 12 ay sonra verilmesi önerilmektedir.
- 9-14 yaş arasında olup ta, 6 aydan daha kısa bir sürede 2 doz HPV aşısı yaptıran çocuklar ve gençlere üçüncü bir dozun uygulanması önerilmektedir. Ancak bu yaş gurubu için yapılmış iki doz aşı arasındaki sürede en az 6 ay geçmişse 2 doz verilmesi yeterli olacağı bildirilmiştir.
- 15-26 yaş grubunda aşılamaya başlayan gençler ve genç yetişkinlerin kansere neden olan HPV enfeksiyonlarına karşı korunmak için HPV aşısını 3 doz yaptırmasının uygun olacağı bildirilmiştir.
- Zayıf bağışıklık sistemine sahip 9-26 yaş arası her iki cins çocuk ve gençlerin aşılarını üç doza tamamlaması önerilmektedir. Günümüzde 3 çeşit HPV aşısı bulunmaktadır: 2'li (bivalent) aşı, 4'lü (quadrivalent) aşı ve 9'lu (nonavalent) HPV aşısı.
İlgili Konular:
- HPV aşısının keşfinin arkasındaki hikaye, aşının çeşitleri ve uygulama önerileri
- Avustralya bu kanseri tamamen bitirmek üzere
- Jinekolojik (kadınlara özgü) kanserlerin tedavisi – yenilikler 2017 ve 2018
1. Marc Arbyn, Lan Xu, Cindy Simoens, Pierre PL Martin-Hirsch.
Prophylactic vaccination against human papillomaviruses to prevent cervical cancer and its precursors
The Cochrane Library, May 2018.
2. Ahmet Unlu, Dogukan Kalenderoglu, Hale Ay, Ceren Kabaoglu, Lutfullah Koc, Ozel Erkan, Seyda Gunduz, Onder Kirca, Saadettin Kılıckap, Mustafa Ozdogan.
National survey study on the approaches of pediatricians, family physicians, medical oncologists and gynecologists to the HPV vaccine.
Journal of Oncological Sciences, May 2018.