0
Kanserde Belirsizliklerle Nasıl Başa Çıkabiliriz?

Kanserde Belirsizliklerle Nasıl Başa Çıkabiliriz?

Kanser tanısı almanın şokunun ardından gelen tedavi sürecine dair belirsizlikler pek çok kanser hastasının geleceğini tehdit altında görmesine neden olabilir. Kanser teşhisi konduktan sonra hasta, yaşamı daha güvensiz hissedebilir. Bu tür belirsizlik ve güvensizlik hisseden hastaların desteğe ihtiyacı olabilir.

Kanser Teşhisi Almış Hastaların Ortak Kaygıları Nelerdir?

Planları İptal Etmek

Hastalık sürecinde uzun süreli hayaller ya da planlardan vazgeçilebiliyor. Çünkü tedavi sürecinin ve sağlık durumunun neler getireceği tam olarak bilinemiyor. Hastalar sanki bundan sonra aktif yaşama geri dönmek mümkün değilmiş gibi bir hisse kapılabiliyor. Örneğin ailecek tatil planlarını iptal etmek gibi, ya da gün içinde arkadaşlarla bir yemek için bile söz vermek zor olabilir, çünkü birkaç saat sonra nasıl hissedeceğinizi tahmin edemeyebilirsiniz. Kanser hastaları için iyi olabilecek bir yaklaşım; daha esnek kalmak ve planların değişkenliğini kabullenmektir.

Kanser tedavisi ve yan etkilerinden korkmak

Tedavilerin ağrı, mide bulantısı veya halsizlik gibi yan etkileri endişe verici ya da korkutucu bulabilirsiniz. Günümüzde tedavi yan etkileri konusunda onkoloji pratiği oldukça gelişmiş durumdadır ve deneyimli ekipler birçok yan etkiyi daha oluşmadan önleyecek tedbirleri almaktadır. Bunun için onkoloğunuz, onkoloji hemşireniz ve sizinle ilgilenen diğer sağlık çalışanları yan etkileri nasıl azaltabileceğinize dair sizlere bilgi verecektir.

Tedavinin İşe Yaramayacağını Düşünmek

Hiçbir tedavi bütün hastalarda aynı etkiyi gösteremez. Bazı tedaviler bazı hastalarda daha etkili veya daha az etkili olabilir. Tedavi seçeneklerini bilmek ve anlamak beklentilerinizi şekillendirmeye yardımcı olabilir. Tüm tedavi seçeneklerinizi öğrenmek için ikinci bir uzman görüşü alabilirsiniz.

Tedavi İşe Yaramayı Durduracak Diye Korkmak

Çoğu zaman insanlar tedavi işe yaramayıncaya kadar alırlar. Bu kanser hastalığının tedavi sürecinde daha çok karşılaşılan bir durumdur. Tedavinin işe yaramamaya başlamasını düşünmek korkutucu olabilir. Bazen bir ilaç tedavi etmeyi durdurduğu zaman başka bir tedaviye geçilebilir.

İlginizi Çekebilir:

Nüksetme (Kanserin Tekrarlama) Korkusu

Kanseri atlatmış çoğu kişide hastalığın ilerleyen zamanlarda nüksetmesi (tekrar) korkusu vardır. Bununla ilgili kaygınız var ise belirtilere karşı daha dikkatli olabilirsiniz ve kontrollerinizi düzenli yaptırabilirsiniz. Bu sayede korkularınız ve kaygılarınız biraz daha hafifleyecektir

Sevdiğiniz Kişiyi Kaybetme Korkusu

Sevdiğiniz kişinin yaşadığı bu hastalığın sizde kaybetmekten korkma duygusunu uyandırması çok doğal. Sürekli bunun kaygısıyla yaşıyorsanız psikoonkoloji uzmanlarından destek almaktan çekinmeyin. Kanserin belirsiz ve bilmediğiniz yönleri kaygı (anksiyete), öfke, üzüntü veya korku yaratabilir. Bunlar çoğu hastanın yaşadığı benzer duygulardır. Bu zorluklarla başa çıkmayı öğrenmek ve sağlıklı yaşamı bir bütün olarak hayata geçirmek oldukça önem taşımaktadır.

İlginizi Çekebilir:

Coping With Uncertainty.

cancer.net

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Kanser Tanısı Sonrası Boşanma: Bilimsel Bulgular Eşliğinde Sosyal Bir Gerçeğin Anatomisi

Kanser Tanısı Sonrası Boşanma: Bilimsel Bulgular Eşliğinde Sosyal Bir Gerçeğin Anatomisi

Hastalıkla Değişen Sadece Beden mi? Kanser, yalnızca biyolojik bir hastalık değil; aynı zamanda bireyin yakın ilişkilerini, psikolojik...

Ciddi Hastalıklarda Hastayla İletişim: Söylenmemesi Gerekenler

Ciddi Hastalıklarda Hastayla İletişim: Söylenmemesi Gerekenler

Ciddi hastalıklara sahip hastalarla etkili iletişim kurmak, tıbbi bilginiz kadar önemlidir. Yanlış seçilen kelimeler, hastaların psikolojisine...

Stresin Kanser Üzerindeki Gizli Etkileri: Bilim Ne Diyor?

Stresin Kanser Üzerindeki Gizli Etkileri: Bilim Ne Diyor?

Stres Kanserin Seyrini Nasıl Şekillendiriyor? Stres sadece zihni değil, tümörleri de etkiliyor olabilir mi? Tarihte ilk kez Hipokrat...

Kanser Hasta Yakınlarında Travma Sonrası Stres Bozukluğu: Sessiz Bir Salgın mı?

Kanser Hasta Yakınlarında Travma Sonrası Stres Bozukluğu: Sessiz Bir Salgın mı?

Her yıl milyonlarca insan, kanserle mücadele eden sevdiklerine bakım veriyor. Bu süreç, sadece hastalar için değil,...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında