0
Kansere Bağlı Yaşam Kayıpları, Akıllı İlaçlar ve İmmünoterapiyle Üçte Bir Azaldı

Kansere Bağlı Yaşam Kayıpları, Akıllı İlaçlar ve İmmünoterapiyle Üçte Bir Azaldı

Amerikan Kanser Araştırmaları Derneği'nin (AACR) 2023 Kanser İlerleme Raporu, kanser tedavisindeki son yenilikleri ve bu yeniliklerin hastaların yaşam süresi beklentisi ve yaşam kalitesini nasıl artırdığını detaylı bir şekilde ele alıyor.

  • 1991-2020 yılları arasında kansere bağlı yaşam kayıplarında %33'lük bir düşüş saptandı.
  • Bu oran, sadece ABD'de 3,3 milyon kişinin hayatının kurtulmasına karşılık geliyor.
  • Kansere bağlı yaşam kayıplarında en fazla azalma meme, akciğer ve prostat kanserlerinde görüldü.
  • Bu düşüşteki en önemli rol hedefe yönelik terapilere (akıllı ilaçlar) ve immünoterapilere atfedilmekte.

Hedefe Yönelik Terapi ve İmmünoterapi Çağı

İnsan Genom Projesi ve Kanser Genom Atlası'nı, çağımız kanser tedavilerinin en önemli adımları oldu. Bu önemli genomik çalışmalar sayesinde daha az yan etkiye, buna karşın daha fazla anti-kanser etkisine sahip hedefe yönelik tedavilerin gelişimi hız kazandı. İmmünoterapiler ise kanser tedavisine yepyeni bir soluk getirdi.

AACR raporu, 2000'lerin başından bu yana ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından onaylanan birkaç hedefe yönelik terapiyi ve bu ilaçların eşsiz etki mekanizmalarını vurguladı. Bu terapiler arasında 2003'te gefitinib, 2011'de krizotinib ve 2021'de sotorasib bulunuyor. Bu terapilerin tümü akciğer kanserini tedavi etmek için onaylandı ve bu onaylar, akciğer kanserine bağlı yaşam kayıplarındaki azalmanın aktörlerinden.

Yıllık akciğer kanseri yaşam kayıplarındaki azalma, 1995 ve 2005 yılları arasında %0.9'dan, 2014 ve 2020 yılları arasında neredeyse %5'e çıktı.

Rapor, 1 Ağustos 2022 ile 31 Temmuz 2023 tarihleri arasında FDA'nın 14 yeni kanser terapisini onayladığını ve 12 terapinin kullanımını yeni kanser türlerini kapsayacak şekilde genişlettiğini de belirtti. Bu terapiler, hücre sinyalizasyon inhibitörleri, antikor-ilaç konjugatları, bispesifik antikorlar ve immün kontrol noktası inhibitörleri gibi sofistike etki mekanizmasına sahiptir.

On yıl önce, sadece bir tane immün kontrol noktası inhibitörü (immünoterapi) vardı,. Şimdi 2023'e kadar FDA tarafından 11 kontrol noktası inhibitörü onaylandı. Ve on yıl önce onaylandığı tek bir hastalığı tedavi etmek yerine, şimdi 20 hastalığı tedavi etmek için kullanıyoruz.

1 Ağustos 2022 ile 31 Temmuz 2023 tarihleri arasında, pafolacianine ve flotufolastat florin-18 olmak üzere iki yeni görüntüleme ajanı da FDA tarafından onaylandı.

Süregelen Zorluklar

Elbette, tüm bu ilerlemelere rağmen, yapılması gereken çok iş var. Hala birçok kişi için yapısal engeller var. Medikal olarak yetersiz hizmet alan hasta gruplarına açıkça orantısız bir tıbbi bakım sunuluyor. Bu, elbette, ırksal ve etnik azınlıkları içerir, ama aynı zamanda kırsal toplumları da içerir, bu genellikle göz ardı edilir, ancak kırsal toplumlar kanser klinik araştırmalarına çok az katılır.

Benzer şekilde, hassas onkoloji gerçekten sonuçları iyileştirdi, ancak bunu daha fazla hastalığı içerecek şekilde genişletmenin yollarını bulmamız gerekiyor. Örneğin pankreas kanseri ve glioblastom (agresif beyin tümörü) hala oldukça düşük 5 yıllık hayatta kalma oranlarına sahip, bu yüzden yeni ilerlemelere ihtiyacımız var.

Tüm bunlarla birlikte kanser araştırmalarının geleceği oldukça parlak. Umut dolu olmamak için bir neden yok. Eşi benzeri görülmemiş fırsatlar sunan bir zamandayız.

1. AACR Cancer Progress Report 2023. American Association for Cancer Research. Published September 13, 2023. Accessed September 14, 2023.

2. Arteaga CL, Cleveland JL, Foti M, et al. AACR Cancer Centers Alliance: Fostering collaboration and innovation to advance lifesaving scientific discoveries for patients. Cancer Discov. Published online September 13, 2023. doi:10.1158/2159-8290.CD-23-0988

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Biological Clock Disruption: The Overlooked Risk Factor for Cancer?

Biological Clock Disruption: The Overlooked Risk Factor for Cancer?

Circadian rhythm not only regulates our sleep but also controls hormones, metabolism, immune responses, and even...

Sirkadiyen-Biyolojik Ritim Bozukluğu: Görünmeyen Bir Kanser Riski mi?

Sirkadiyen-Biyolojik Ritim Bozukluğu: Görünmeyen Bir Kanser Riski mi?

Sirkadiyen ritim, sadece uykumuzu değil; hormonlarımızı, metabolizmamızı, bağışıklık sistemimizi, hatta hücresel DNA onarım süreçlerimizi bile yönlendirir. Ancak...

Melanomda İmmünoterapi Direncini Kırmada Önemli Adım: Onkolitik Virüs Aşısı RP1

Melanomda İmmünoterapi Direncini Kırmada Önemli Adım: Onkolitik Virüs Aşısı RP1

İleri Evre Melanomun Önemi Melanom, tüm cilt kanserlerinin %5 kadarını oluşturan agresif alt türüdür.  Erken tanıyla kurtulma şansı...

Ameliyatsız Kanser Tedavisi Mümkün! dMMR Tümörlerde İmmünoterapi ile Organ Koruma Başarısı

Ameliyatsız Kanser Tedavisi Mümkün! dMMR Tümörlerde İmmünoterapi ile Organ Koruma Başarısı

Kanser tedavisinin temel taşlarından biri olan cerrahi, erken evre solid (organ kaynaklı) tümörlerde hâlâ en etkili...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında