Kemoterapi hakkında bilinen 11 yanlış ve doğruları

Kemoterapi hakkında bilinen 11 yanlış ve doğruları

Kanser tedavilerinden kemoterapi hakkında etraftan duyulan, internet ve sosyal medya üzerinde dolaşan veya televizyon kanallarında çıkan birçok bilgi arasında hangisi doğru hangisi yanlış ayırt etmek kanserli hastalar ve yakınları için bir hayli zor. Maalesef bu bilgilerin çoğu yanlış. En çok duyulan ve önemli 11 yanlış bilineni bilimsel kaynaklardan yararlanarak sizler için bu yazımızda bir araya getirdik.

1-Doktorum kemoterapiye başlamam gerektiğini söyledi, muhtemelen son dönemlerimi yaşıyorum.

Otuz yıl önce, bir kemoterapi seansı almak genelde sağlık durumunuzun çok kötü olduğu anlamına geliyordu. Bugün aynı şekilde değil, çünkü kemoterapi sıklıkla adjuvan (koruyucu) tedavi olarak kullanılmakta; yani ameliyat ve / veya radyasyon terapisi gibi birincil tedaviden sonra, kanserin geri gelmesini önlemek için verilir.

2. Hastanede çok fazla vakit geçirmem gerekecek ve bu hayatımı çok zorlaştıracak.

Kemoterapi ilaçları, hastanın durumuna ve ihtiyaçlarına bağlı olarak günümüzde birçok farklı yolla uygulanmaktadır. Çoğu kemo iğne veya kateter ile intravenöz (toplardamardan) verilir. Bazen kemo ilaçları çok basit bir şekilde evde alabileceğiniz hap veya sıvı formda verilebilir.

- Kemoterapi nedir kısaca - nasıl yapılır? Kemoterapi neden gereklidir?

3. Uzun süre hasta olacağım ve mide bulantım olacak.

Bulantı ve kusma sık görülen yan etkilerdir, ancak yine de herkes aynı şikayeti yaşamaz. Yaşadığınız bir mide bulantısı, kusma veya ağrı hakkında doktorlarınızla konuşun. Bu şikayetlerinizi göz önünde bulundurarak rejimlerinizi ayarlayabilir ve bu şikayetleri hafifletebilirler.

- Kemoterapiye bağlı bulantı ve kusma önlenebilir! Nedeni ve tedavisi

4. Eğer hiç yan etki yaşamıyorsam, kemoterapi muhtemelen işe yaramıyordur.

Kanser tedavileri bazıları için oldukça zor olabildiği için hastalar acı çekmeden iyileşemeyeceklerini düşünebilirler. Aynı tedaviyi alan bazı hastalarda neden yan etkilerin az yaşandığı tam olarak bilinmemektedir. Yan etki yaşamamanız, tedavinizin işe yaramadığı anlamına gelmez.

5. Sadece bir tür kemoterapi vardır ve her türlü kanseri tedavi edebilir.

Birçok kişi, her kanser türünün aynı kemoterapi ilacı ile tedavi edilebileceğini sanıyor fakat durum böyle değil. Farklı ilaç türleri; farklı kanser türlerini hedefler ve değişik şekillerde çalışırlar. Bu hedeflerden bazıları; kanser hücrelerini yok etmek, tümörleri küçültmek ve kansere bağlı şikayetleri hafifletmektir. Bu ilaçlar, diğer tedavilerden önce, sonra veya diğer tedavilerle birlikte verilebilir.

6. Saçlarımın hepsi dökülecek.

Tüm kemo ilaçları saç dökülmesine neden olmaz. Ancak saç kaybı yaşayan hastalar için, kemoterapi tamamlandıktan yaklaşık 3 ay sonra saçlar büyük oranda geri kazanılmış olur. Bazı durumlarda, yeniden uzama tedavi bitmeden önce bile başlar.

- Kemoterapiye bağlı saç dökülmesi önlenebilir: Dignicap isimli saçlı deriyi soğutma sistemi FDA onayı aldı

7. Kanser oluşum bir kader, kimse bunu değiştiremez.

Bu bir inançtır, ancak tıbbi kanser tedavisi görmek hayatınızı kurtaracak en önemli şey olabilir. Uygulanan tedavi yöntemleri hastalığın gidişatını değiştirebilir, yaşamı kurtarabilir veya ömrü uzatabilir.

- KANSER NEDİR? Neden ve nasıl oluşur? Özetle tüm süreç!

8. Kemoterapi hayatı tehdit eden ciddi bir enfeksiyona neden olabilir.

Ciddi enfeksiyonlar kemoterapi alan hastalarda artık yaygın değildir, çünkü günümüzde kemoterapi tedavileri çok daha kontrollü bir şekilde uygulanmakta ve eğer lökopeni oluşması öngörülüyorsa koruyucu iğneler uygulanabilmektedir.

9. Kemoterapiden sonra çocuk sahibi olamayacağım.

Kemoterapi gören kişilerde çocuk sahibi olmayla ilgili endişelerin olması çok normaldir. Bu konuyla başa çıkmanın yolları vardır. Örneğin, kadınlar yumurtalarını ve erkekler daha sonraki kullanım için spermlerini doktorların uygun gördüğü şekilde saklayabilir. Tedaviden sonra çocuk sahibi olmak sizin için önemliyse, kemoterapiye başlamadan önce üremek için seçenekleriniz hakkında bir uzmanla görüşebilirsiniz.

- Kanseri atlatmış kadınların gebelik şansı üçte bir daha düşük - fakat

10. Kemoterapi tedavisi kanserle baş etmekten çok daha kötü hissettirecek.

Tedavi edilmeyen kanserle kemoterapinin artıları ve eksileri karşılaştırıldığında kesinlikle kemoterapi desteklenmelidir. Kemoterapinin denendiği birçok çalışmada, genellikle hayatta kalma süresinin uzaması veya hastalığa bağlı şikayetlerin azalması ve yaşam kalitesinin artması görülür.

- Kanser hastasında YAŞAM KALİTESİ

11. Eğer pozitif tutumumu ve normal rutinimi devam ettirirsem, iyi hissedeceğim.

Olumlu bir tutumda olmak önemlidir, ancak fiziksel yan etki yaşamanızı saylayan faktörler, genetik yapınız ve vücudunuzun ilaçları nasıl işlediğine bağlıdır. Bunun için düşünce gücünün pek etkisi olamayabiliyor. İleride, tedavilerin kişiye özel olmasıyla daha az şikayetle, daha başarılı tedaviler yapılabileceği öngörülüyor.

- Pozitif tutum meme kanserli bireylerin yaşam süresini etkiler mi?

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Kanser İlaçları Vücuttan Ne Kadar Sürede Atılır?

Kanser İlaçları Vücuttan Ne Kadar Sürede Atılır?

Kanser tedavisi sırasında kullanılan ilaçların vücuttan atılım süreleri, ilacın tipi, uygulanma şekli, hastanın böbrek ve karaciğer...

Kanser Tedavilerinde 30 Yılın Bilançosu – Neler Değişti ve ve Devam Eden Zorluklar?

Kanser Tedavilerinde 30 Yılın Bilançosu – Neler Değişti ve ve Devam Eden Zorluklar?

Kanser araştırmalarında ve tedavisinde son yıllarda kaydedilen olağanüstü ilerlemeler, milyonlarca yaşamı kurtarmaya devam ederken, kanser hâlâ...

2050'ye Kadar Kanser Salgınına Karşı Neler Yapılabilir?

2050'ye Kadar Kanser Salgınına Karşı Neler Yapılabilir?

Kanser, küresel sağlık sistemlerini ve toplumları etkileyen en büyük sorunlardan biri olarak karşımızda duruyor. Dünya Sağlık...

Yeni Bir Kanser İlacını Geliştirme Maliyeti 1.2 Milyar Dolar!

Yeni Bir Kanser İlacını Geliştirme Maliyeti 1.2 Milyar Dolar!

ABD pazarında yeni bir ilaç geliştirme maliyeti, hem ilaç geliştirme başarısızlıkları hem de sermaye maliyetleri dikkate...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında