Pet (evcil hayvan) terapisi nedir? Kimler için uygundur ve nasıl uygulanır?
Evcil hayvan terapisi nedir?
Evcil hayvan terapisi, bir kişi ile eğitimli bir hayvan arasında rehberli bir etkileşimdir. Aynı zamanda hayvanın eğiticisini de içerir. Evcil hayvan terapisinin amacı, birisinin sağlık sorunu veya zihinsel bir bozukluktan kurtulmasına veya onlarla başa çıkmasına yardımcı olmaktır.
Evcil hayvan terapisinde en çok köpekler ve kediler kullanılır. Ancak, yunus, gine domuzu, at ve eleme kriterlerini karşılayan diğer hayvanlar da kullanılabilir. Seçilen hayvanın türü, bir kişinin tedavi planının hedeflerine bağlıdır.
Hayvan destekli tedavi ve hayvan destekli faaliyet farklı şeylerdir?
Evcil hayvan terapisi ayrıca hayvan destekli tedavi olarak da adlandırılır. Hayvan destekli tedavi bazen hayvan destekli faaliyetlerle karıştırılmaktadır. Hayvan destekli tedavi, insanların tedavilerinde belirli hedeflere ulaşmalarına yardımcı olan resmi ve yapılandırılmış oturumlardır. Hayvan destekli faaliyetler, bir hayvanın ve onun işleyicisinin konfor veya eğlence için bir veya daha fazla kişi ile etkileşime girdiği daha fazla gündelik toplantıları içerir.
Evcil hayvan terapisinin faydaları nelerdir?
Evcil hayvan terapisi, önceden var olan insan-hayvan bağı üzerinde kuruludur. Arkadaş canlısı bir hayvanla etkileşim kurmak birçok fiziksel ve zihinsel sorunlara yardımcı olabilir. Kan basıncını düşürmeye ve genel kardiyovasküler sağlığı iyileştirmeye yardımcı olabilir.
Ayrıca sakinleştirici bir etki yaratan endorfinleri de serbest bırakabilir. Bu, ağrıyı hafifletmeye, stresi azaltmaya ve genel psikolojik durumunuzu iyileştirmeye yardımcı olabilir. Evcil hayvan terapisi birçok farklı şekilde kullanılabilir. Tanımlanan hedefler tedavinin önemli bir parçasıdır ve ilerlemeniz yapılandırılmış seanslarda kaydedilecek ve izlenecektir.
Bir evcil hayvan terapisi programının amaçları şunları içerebilir:
- motor becerileri ve ortak hareketi geliştirmek
- yardımlı veya bağımsız hareketi geliştirmek
- artan özgüven
- sözlü iletişimin artması
- sosyal beceriler geliştirmek
- faaliyetlere katılma istekliliğinin artması
- başkalarıyla etkileşimi geliştirmek
- egzersiz yapmaya istekli olmak
Evcil hayvan terapisinin diğer faydaları:
- kişiyi daha mutlu etmek, depresyonu azaltmak ve hayata bakış açını geliştirmek
- kişiye bir arkadaş vererek yalnızlığı ve izolasyonu azaltmak
- can sıkıntısını azaltmak
- sakinleştirici etkileri nedeniyle anksiyeteyi azaltmak
- çocukların empatik ve besleyici becerilerini öğrenmelerine yardımcı olmak
- kişi ile sağlık profesyonelleri arasındaki ilişkiyi geliştirmek
Evcil hayvan terapisini kimler düşünmelidir?
- kemoterapi ve diğer kanser tedavileri gören hastalar
- uzun süreli bakım merkezlerinde yaşayanlar
- palyatif bakım hastaları
- kronik kalp yetmezliği ile hastaneye yatırılan insanlar
- travma sonrası stres bozukluğu olan gaziler
- fiziksel veya diş prosedürleri olan çocuklar
- felç mağdurları ve motor becerilerini yeniden kazanmak için fizik tedavi gören insanlar
- akıl sağlığı bozukluğu olan insanlar
Tıbbi bir prosedür sırasında, evcil hayvan varsa insanlar daha az kaygı yaşayabilir. Rehabilitasyonda, insanlar evcil hayvanlarıyla çalışırken tedavilerini iyileştirmek ve uygulamak için daha fazla motive olabilirler. Duyusal engelli kişiler bazen bir hayvanla daha kolay iletişim kurabilir. Bu, sağlık hizmeti sağlayıcıları ve diğer insanlarla daha fazla etkileşimi teşvik eder.
- İlgili konu: Can dostlarımız evcil hayvanlar kanser tedavisinde yanımızda
Evcil hayvan terapisinin riskleri nelerdir?
En büyük evcil hayvan terapisi riskleri arasında güvenlik ve sanitasyon (hijyen ve sağlık koşulların oluşturulması ve devam ettirilmesi) bulunmaktadır. Alerjisi olan kişiler, evcil hayvan terapisi sırasında reaksiyona girebilir. Evcil hayvan terapisi programlarındaki hayvanlar genellikle davranış ve sağlık açısından taranır. Bir hayvanın sahibi ve eğitimcisi aynı zamanda olumlu bir deneyim sağlamak için eğitim ve değerlendirmeye tabi tutulmalıdır.
Seyrek rastlanmakla birlikte, uygun olmayan hayvanlar kullanıldığında insanlarda yaralanma meydana gelebilir. Hayvanlar ayrıca uygun kullanılmadığında yaralanma veya istismara maruz kalabilir. Bazı durumlarda insanlar, onlara yardım eden hayvanlara sahip olabilir ve bir seanstan sonra onları bırakmakta isteksiz olabilirler. Bu düşük özgüvene ve depresyona neden olabilir.
Evcil hayvan terapisi nasıl uygulanır?
Doktorunuz veya tedavinizi yöneten terapist hayvan terapisini uygulayacaktır. Genellikle evcil hayvanın sahibi olan eğitimli bir antrenör, hayvanı her toplantıya götürecek ve hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olmak için doktorunuz veya terapistinizin yönlendirmesi altında çalışacaktır. Çoğu durumda, antrenörler gönüllü olarak çalışırlar. Hem tedavi gören kişinin hem de evcil hayvanın güvenliğini sağlamak için uygun hayvan kullanımının tartışılması gerekir.
Evcil hayvan terapisinde ilk adım uygun bir hayvanın seçimidir
Birçok grup ve kuruluş, evcil hayvan sahiplerini ve evcil hayvanları sağlık hizmeti sağlayıcılarıyla buluşturur ve eğitir. Bir hayvanının evcil hayvan terapisine katılmasından önce, ekibin belirli şartları yerine getirmesi gerekir. Bu işlem tipik olarak şunları içerir:
- Hayvanın aşılanmış ve hastalıksız olduğunu doğrulamak için yapılan fiziksel muayene
- Uygun hayvan kontrolünü sağlamak için bir itaat eğitim kursu
- Eğitimciye diğer insanlarla etkileşim için bir kurs
- Hayvanın mizaç ve eğitimciyle davranışının değerlendirilmesi
- Sponsor organizasyondan sertifika alınması
- Bir hayvandan oluşan bir ekip ve bir eğitimci onaylandıktan sonra, hayvanlar belirli bir kişinin ihtiyaçlarına göre tedavi için atanır. Hayvanın cinsi, büyüklüğü, yaşı ve doğal davranışı en çok nerede yardımcı olacağını belirleyecektir.
Sonuç
Evcil hayvan terapisinin başarısı, gerçekçi hedef ve beklentilerin belirlenmesine ve bu hedeflere ulaşılmasına bağlıdır. Siz ve doktorunuz veya terapistiniz tedavinin başlangıcında bu hedefleri oluşturmalı, ayrıca bu hedeflere nasıl ulaşacağınızı ve ne kadar süreceğini de tartışmalısınız.
Doktorunuz veya terapistiniz ilerlemenizi izler ve hedeflerinize ulaşmak için belirlenen yolda kalmanıza yardımcı olur. İlerlemeniz beklenenden daha yavaş veya daha hızlıysa, tedavi planınızı değiştirebilirler.
Evcil hayvan terapisi hem çocuklar hem de yetişkinlere çeşitli fiziksel ve zihinsel konularda yardımcı olabilir. Stresi, kaygıyı ve depresyonu azaltabilir ve pozitifliği ve sosyalleşmeyi artırabilir. Evcil hayvan terapisi ve sizin için uygun olup olmadığı hakkında daha fazla bilgi için doktorunuzla konuşun.
1. Animal-Assisted Activities/Therapy 101. (2012). Pet Partners. Retrieved October 1, 2013
petpartners.org/AAA-Tinformation
2. ASPCA Animal-Assisted Therapy Programs. (n.d.). American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ASPCA). Retrieved October 5, 2013
aspca.org/nyc/aspca-animal-assisted-therapy-programs
3. Cole, K. M., Gawlinski, A., Steers, N., & Kotlerman, J. (2007, November). Animal-Assisted Therapy in Patients Hospitalized With Heart Failure. American Journal of Critical Care, 16(6), 575-585. Retrieved October 4, 2013
ajcc.aacnjournals.org/content/16/6/575.full
4. Guidelines for Animal Assisted Activity, Animal-Assisted Therapy and Resident Animal Programs. (2013). American Veterinary Medical Association. Retrieved October 1, 2013
https://www.avma.org/KB/Policies/Pages/Guidelines-for-Animal-Assisted-Activity-Animal-Assisted-Therapy-and-Resident-Animal-Programs.aspx
5. Halm, M.A. (2008, July). The Healing Power of the Human-Animal Connection. American Journal of Critical Care, 17(4) 373-376. Retrieved October 5, 2013
ajcc.aacnjournals.org/content/17/4/373.short
6. Pet Therapy: Man’s Best Friend as Healer. (2012, August 25). Mayo Clinic. Retrieved October 1, 2013
mayoclinic.com/health/pet-therapy/MY02122