Güney Kore, Çin ve Singapur, dışarıdan ülke içine gelen insanlar yüzünden tekrarlanan ikinci bir korona virüs dalgasıyla karşı karşıya kalan Asya ülkeleri arasında. Koronavirüsün ilk ortaya çıktığı Çin'in Wuhan bölgesi, büyük bir dönüm noktası olan salgının ilk kez başladığından buyana ülke içinde çarşamba günü hiç yeni vakanın olmadığını açıklamıştı. Ancak Çin’e geri dönüş yapan insanlar arasında 34 yeni vaka bildirildi. Singapur, 30’u ülkeye geri dönen Singapurlu olmak üzere 33’ü dışardan gelen 47 yeni vaka bildirdi. Güney Kore, tam olarak ülkeye dönüş yapanların sayısı bilmese de, 152 ile Perşembe günü yeni vakalarda bir sıçrama gördü. 74 hastanın pozitif sonuçlandığı Daegu bakım evinde merkezlenen yeni bir kümelenme var. Japonya Çarşamba günü 3 yeni vaka bildirdi. Ancak yetkililer virüsün yayılmasının durduğunu söyledikten sonra, 154 vaka ile en kötü etkilenen Japon Bölgesi Hokkaido geçtiğimiz Şubat ayından beri olan olağan üstü hal durumunu kaldırıyor. Yetkililer insanların tedbirli olmasında ve evde kalmalarında ısrar ediyorlar, fakat tıbbi çevrenin çöküşüne sebep olacak enfekte olan hastaların artışının olmadığını söylüyorlar: "Biz dışarıya çıkmaktan kaçınmak üzere güçlü önlemler aldık, fakat şu andan itibaren, sosyal ve ekonomik faaliyetleri korunurken enfeksiyonun yayılma risklerinin azaltılması aşamasına geçeceğiz."

Singapur'da Korona Virüs Vakaları Bulmak İçin Yarışan Dedektifler

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu (NHC), geçtiğimiz Aralık ayında doğan virüsten beri ilk kez Çin ülke içinde de bulaşıcı vakaların olmadığını bildirdi. Ayrıca bu yılın başlarında kapatılan ve virüsün merkezi olan Wuhan’ın tamamında vaka olmadığını ama yurtdışından gelen 34 vakanın olduğunu da söyledi. Çin’in toplam ölü sayısı 3245'te kaldı, ancak Çin’in verilerinin güvenirliği üzerine olan sorular devam etmektedir. Dört ülkenin tamamı da ülke içi vakalarında tam başarı gösteriyorlar, ancak başka yerlerdeki artışların onların ilerleyişini kötüye çekmesiyle ilgili endişeler var. Güney Kore enfeksiyonun izini sürmek, insanların büyük bir çoğunluğunu test etmek ve hastaları hızlıca izole etmeyi kapsayan salgına karşı müdahalelerinden dolayı övüldü. Salgının bu ayın başlarında zirveye ulaşmasından sonra günlük yeni enfeksiyonların temposu yavaşladı. Çarşamba günü yaşanan artıştan önce, virüs kapan insanların sayısı son dört gündür çift haneli rakamlardaydı. Sağlık yetkilileri rahatlayacak bir durum olmadığı konusundan uyarıyor ve bir kez daha halkın kiliseler, bakımevleri, internet kafeler ve karaoke salonları gibi kalabalık yerlerden uzak durmalarında ısrarcı oluyorlar. Macaristan’daki bir müsabakadan döndükten sonra korona virüs testi yapılan ulusal eskrim takımından 3 kişinin sonucu pozitif çıktı. 26 atletin ve koçların tamamı şu anda test ediliyor.

Lütfen Evde Kalın

Odak noktasının çoğu şu anda Avrupa ve Amerika’ya çevrildi, ama yeni sayılar salgının Asya’da sona ermiş olduğunu göstermiyor! Malezya üst düzey sağlık kurulu Çarşamba günü insanlara "evde kalın, kendinizi ve ailenizi koruyun, lütfen" diyerek yalvardı. Kısmen karantinada olan Malezya, virüslü kişi sayısının 710 olduğunu belirtti, ki bu Güney Doğu Asya’nın en kötüsü. Şubat ayında, vakaların çoğu başkent Kuala Lumpur’daki bir dini organizasyona bağlıdır. Malezya Sağlık yönetici şefi Noor Hisham Abdullah Facebook üzerinden "Bizim COVID-19 enfeksiyonunun zincirini kırmak için küçük bir şansımız var." dedi ve devam etti "Hata bu noktada bir seçenek değildir. Eğer böyle değilse ve ‘e ne olmuş’ şeklinde bir tavır takıınırsak, biz tsunamiden daha büyük olabilecek bu virüsün üçüncü bir dalgası ile karşı karşıya kalabiliriz."

Sonuç

Çin'in bir bölgesinden başlayıp, ciddi karantina önlemleri ile daha Çin'e tam yayılmadan dünyaya yayılan bu yeni koronavirüs, Asya'ya geri dönüyor gibi gözüküyor. Bu gelişmeler, salgının yaza kadar artarak devam edeceği, yazın azalacağı, fakat sonbaharla tekrar alevleneceği ve etkili bir aşı bulunana kadar da devam edebileceğine dair önemli bir işaretler sunmakta.