Erken Bir Akşam Yemeği, Yağ Yakmaya ve Kan Şekerini Düşürmeye Yardımcıdır

Erken Bir Akşam Yemeği, Yağ Yakmaya ve Kan Şekerini Düşürmeye Yardımcıdır

Her bir akşam yemeğinin kendi ritüeli vardır. Hafta içi akşam yemeği, hafta sonu akşam yemeği, aileyle yenen akşam yemeği, doğum günü akşam yemeği, ödül sonrası kazanılan kazanan akşam yemeği. Ancak en iyi akşam yemeği, erken yenen akşam yemeğidir!.. Çeşitli nedenlerden akşam yemekleri geç saatlere sarkabilir. Günlük yaşantıda genellikle kahvaltı ve öğle yemeği hızlı bir şekilde yapılır. Akşam yemeğine ise daha geniş yer verilir. Bu da akşam yemeğini kalori açısından günün en büyük yemeği haline getirebilir. Geç vakitlerde yenen akşam yemeği obezite, diyabet ve kalp hastalığı gibi kronik rahatsızlıkların riskini artırmakla ilişkilendirilir. Eken bir akşam yemeği ise kilo yönetimini sağlar ve daha iyi bir uyku uyumanıza yardımcı olur. Bunlara ek olarak erken yenen akşam yemeğinin yağ yakımını artırabildiği ve kan şekerini düşürmenize yardımcı olabileceği görüldü.

Yemek Aynı Yemek, Kalori Aynı Kaloridir.

Peki Kilo Alımına Neden Olan Durum Nedir?

Son yıllarda sıkça kullandığımız bir terim olan biyolojik saat (sirkadiyan ritim) beslenmenin vücudun günlük ritmine uygun olarak yapılmasını ifade eder. Biyolojik saat en çok aydınlık/karanlık döngüsünden etkilenir. Sabahın olmasıyla birlikte vücudumuzda uyanıklık ve beslenme uyarılır. Akşam karanlıkla birlikte uyuma ve aç kalma aktif hale gelir. Buna bağlı olarak sabah alınan kaloriler akşama göre vücudumuz için daha yararlı halde kullanılır. 11 Haziran 2020'de yayımlanan bir çalışmada vücudun biyolojik saatine ters beslenildiğinde (örneğin saat akşam 6 yerine saat 10) vücudun glikozu/şekeri aynı şekilde metabolize etmediği görüldü. Akşam yemeği geç yendiğinde kan şekeri seviyesi % 20 daha fazla arttı. Yağ yakımı da % 10 oranında azaldı. Uyku düzenin de bu durum üzerinde etkisi oldu. Gece geç vakitte uyuyanlar geç yemenin vücut üzerinde yarattığı etkiden daha az etkilendi. Bu çalışma bize gıda zamanlamasının, vücudumuzun kalorileri ele alma şeklini nasıl etkilenebileceğini gösteriyor. Sadece yemek içeriği ve büyüklüğü gibi geleneksel faktörleri yemek zamanlamasını ile desteklemek son derece önemlidir.

Ne Yapmalıyız?

  • Eve geç kalacağınızı biliyorsanız, yoğurt gibi proteinli bir atıştırmalık aşırı açlığı yatıştırır. İştahı azaltmak bir anda daha fazla yemenizi önler.
  • Günün ilk yarısında yeterince yemelisiniz. Amaç gün boyunca vücudunuzu iyi beslemektir.
  • Gün içinde yeterince protein aldığınızdan emin olun. Protein uzun süreli tokluk ve enerji sağlar. Vücudunuz sadece enerjiden yoksun hissettiğinde yemek çağrısı yapar.
  • En büyük öğünün kahvaltı veya öğle yemeği olmasını sağlamalısınız. Akşam yemeğini erken yediğinizde sabah aç mideyle uyanırsınız ve bir süre sonra bu düzen oturmaya başlar. Büyük öğünlerinizi erken yapmak için uyum sağlamamanız birkaç gün sürebilir. Her zaman aynı saatte yemeye çalışmak ve ona bağlı kalmak değişimi hızlı bir şekilde sağlayabilir.
  • Akşam yemeğini geç yapmak mecburiyetindeyseniz düşük kalorili, protein bakımından zengin, düşük karbonhidratlı gıdalardan yararlanabilirsiniz. Izgara tavuk yanına salata veya bir sandviç yanına sebze çorbası geç kalınan bir akşam yemeği için iyi bir alternatif olabilir.

* - İlgili konu: 2020'nin en iyi diyetleri

Chenjuan Gu ve ark.

Metabolic Effects of Late Dinner in Healthy Volunteers – A Randomized Crossover Clinical Tria.

The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 11 June 2020.

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Kanser Geçirenlerde Akdeniz Diyeti Yaşam Kaybı Riskini %30 Azaltıyor

Kanser Geçirenlerde Akdeniz Diyeti Yaşam Kaybı Riskini %30 Azaltıyor

Sesli Haber: 2 Temmuz 2024 tarihinde JACC: CardioOncology dergisinde yer alan araştırmaya göre, Akdeniz diyetine sıkı bir...

Kanser Tedavisinde Besin ve İlaç Etkileşimleri: Temel Bakış

Kanser Tedavisinde Besin ve İlaç Etkileşimleri: Temel Bakış

Kanser hastaları için besin – ilaç etkileşimlerinin farkında olmak, tedavilerin başarılı sonuçları için hayati öneme sahiptir....

Aşırı İşlenmiş Gıdalar, Baş-Boyun Kanseri ile Yemek Borusu Kanseri Riskini Artırıyor

Aşırı İşlenmiş Gıdalar, Baş-Boyun Kanseri ile Yemek Borusu Kanseri Riskini Artırıyor

Gıda tüketim alışkanlıklarımızın sağlığımız üzerindeki etkileri, günümüzde bilim insanları tarafından sıkça incelenen ve halk sağlığı için...

Akdeniz Yaşam Tarzı – Yaşam Kaybı Riskini Azaltan Sadece Beslenme Şekli Değil!

Akdeniz Yaşam Tarzı – Yaşam Kaybı Riskini Azaltan Sadece Beslenme Şekli Değil!

Sadece Akdeniz diyetine uymanın değil, Akdeniz yaşam tarzına bağlı kalmanın tüm nedenlere ve kansere bağlı yaşam...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında