0
Kolon Kanserinde Yaşam Süresini Uzatmak İçin: Sağlıklı Diyet ve Egzersiz

Kolon Kanserinde Yaşam Süresini Uzatmak İçin: Sağlıklı Diyet ve Egzersiz

12 Nisan'da JAMA Oncology'de yayımlanan gözlemsel bir çalışma sonuçlarına göre; iyi bir diyet ve egzersiz alışkanlığı, kolon kanserli kişilerin yaşam süresini uzatmada etkili.

Sağlıklı bir diyet diyet ve egzersiz alışkanlığını yaşam tarzı haline getiren 3. evre kolon kanseri hastaların yaşam kaybı oranının %42 daha düşük olduğu görüldü.

Araştırmacılar bu yeni çalışmayla daha önce söylenen kısmen belirsiz diyet ve egzersiz önerilerini netleştirerek; günde 5-6 porsiyon meyve ve sebze ile haftada en az 150 dakika egzersiz yapma tavsiyesinde bulunuyorlar. Bunu da özel bir kanser kontrol sırrı olarak tanımlıyorlar.

Çalışma, yaklaşık 20 yıl önce başlayan Kanser ve Lösemi Grub B (CALGB) klinik araştırmasıydı. Bu klinik çalışma, irinotekan adlı kemoterapiyi alan kolon kanserli hastaları kapsıyordu. Çalışma sırasında kemoterapi sırasında ve sonrasında bir yaşam tarzı anketi de uygulanmıştı. Bu gözlemsel çalışmada analiz için uygun 992 hasta vardı.

Yedi yıllık takipte, 335 nüks (yineleme, tekrar) ve 299 yaşam kaybı olmuştur; bunlar arasında 43 kişi nükssüz (kolon kanseri tekrarı ilişkili olmadan) yaşamını kaybetmiştir. Çalışmanın sonucuna göre Amerikan Kanser Derneği sağlıklı diyet ve egzersiz rehberine uyan hastaların, bu tarz bir yaşam alışkanlığı olmayanlara göre yaşam kaybı oranının %42 daha düşük ve 5 yıllık sağkalım oranlarının belirgin olarak daha fazla olduğu bulundu.

Çoğu hasta sağlıklı bir yaşam tarzını ertelemeleri için geçerli bir nedene sahip olmasa da, özellikle tedavi sırasında pek sıcak bakamıyor.

Kolon kanserli bireyler dahil genel olarak kanser hastaların bu yaşam tarzına dair sıklıkla sorduğu bazı sorular vardır: “Ne yemeliyim? Egzersiz ne yapmalıyım? gibi. Bu sorularınız için şu yazılarımızı inceleyebilirsiniz:

Araştırmanın Detayları

Kolon kanserli hastalarda yaşam tarzına bağlı sonuçları değerlendirmek için araştırmacılar belli faktörleri – vücut kitle indeksi, fiziksel aktivite, sebze, meyve, tam tahıllar, kırmızı ve işlenmiş et tüketimi – her hasta için Amerikan Kanser Derneği Rehberi puanlama sistemine göre değerlendirdi.

Puanlama 0’dan 6’ya kadar belirtildi ve puanın yüksek olması daha sağlıklı olan tercihleri temsil etti.

  • Vücut kitle indeksi 25.0 – 29.9 arası olan hastaların; beden kitle indeksi 30’un üstünde olan hastalara göre daha az yaşam kaybı riski olduğu bulundu.
  • Araştırmacılar alkol tüketmeyen hastalara kıyasla sık alkol kullananların yaşam kaybı riskinin – istatistiki olarak belirgin olmasa da arttığını belirtti. Bununla birlikte düşük ya da ılımlı alkol tüketenlerde yaşam kaybı riskinde anlamlı bir azalma tespit edilmedi.
  • Alkol içmenin kanser riskini artırdığı net bir şekilde ortaya kondu
  • Günde 5 veya daha fazla porsiyon meyve ve sebze tüketmek faydalı bulunurken; kırmızı ve işlenmiş et tüketiminin yaşam kaybı riskini artırdığı bulundu. İşlenmiş et tüketiminin kolon kanseri riskini artırdığı bilinmekte iken, kırmızı et tüketimi ve kanser ilişkisi net değildir. Bu nedenle direk bu konuyu hedefleyen daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
  • Artıları ve eksileri ile kırmızı et

Bu çalışmanın çok sayıda hastayı barındırması, standartlaştırılmış kanser tedavisi, tekrarlanan yaşam tarzı değerlendirmeleri ve tam takip gibi pek çok güçlü yanı vardır. Bununla birlikte, birkaç zayıflığı da var. Örneğin, hastaların tanı öncesi yaşam tarzının ya da tanı sonrası değişen davranışların gözlenen sonuçları etkilemediği sonucuna varamayız.

Sonuç olarak bu çalışmaya göre, sağlıklı bir vücut ağırlığına sahip olmak, fiziksel olarak aktif olmak ve evre III kolon kanseri tanısı konulduktan sonra sebzeler, meyveler ve kepekli tahıllar açısından zengin bir diyet yemek, daha uzun bir sağkalım ile ilişkilidir.

İLGİLİ KONULAR

Erin L. Van Blarigan, Charles S. Fuchs, Donna Niedzwiecki ve ark.

Association of Survival With Adherence to the American Cancer Society Nutrition and Physical Activity Guidelines for Cancer Survivors After Colon Cancer Diagnosis. The CALGB 89803/Alliance Trial.

JAMA Oncol. April 12 2018.

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Yağları Yaktıran Yeni Molekül: SANA ile Kaslar Korunuyor, Enerji Artıyor – Obezite Tedavisinde Yeni Adım

Yağları Yaktıran Yeni Molekül: SANA ile Kaslar Korunuyor, Enerji Artıyor – Obezite Tedavisinde Yeni Adım

Zayıflama İğnelerine Alternatif mi? Kreatinle Çalışan İlk Yağ Yakıcı Molekül: SANA Obezite ve tip 2 diyabet gibi...

Meme Kanseri Tanısından Sonra Kilo Alımı, Yaşam Süresini Etkiliyor mu?

Meme Kanseri Tanısından Sonra Kilo Alımı, Yaşam Süresini Etkiliyor mu?

Kanser denildiğinde çoğu kişinin aklına hâlâ zayıflamış, iştahsız ve güçsüz düşmüş hastalar gelir. Ancak özellikle erken...

Uzun Yaşamın Sırrı Olan Diyet Nedir?

Uzun Yaşamın Sırrı Olan Diyet Nedir?

Gün geçtikçe yaşlanan dünya nüfusu, sadece hastalıkları önlemeyi değil, aynı zamanda zihinsel, fiziksel ve ruhsal olarak...

Kolesterol Gerçeği: Bilmeniz Gereken 12 Şey – Yumurta, Kilo, Statinler ve Daha Fazlası

Kolesterol Gerçeği: Bilmeniz Gereken 12 Şey – Yumurta, Kilo, Statinler ve Daha Fazlası

Neden Bu Konu Önemli? Kolesterol, kalp krizi ve felç gibi ölümcül kalp-damar hastalıklarının en önemli risk faktörlerinden...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında