
Meme kanseri sırasında ve sonrası gebelik-emzirme hakkında bilgiler
Meme kanseri ve emzirme
Birçok kadın meme kanseri tanısı öncesi veya tedavisi sonrası gebe kalmaktadır. Ancak, bazı tedaviler gebe kalmayı zorlaştırabilir veya emzirmeye engel olabilir. Tedavi sırasında ve sonrasında bu konuları anneler ve anne adayları doktoruyla birlikte değerlendirmelidir.
Meme kanserinin ortanca tanı konma yaşı 62'dir. Ancak meme kanseri olan genç bir kadınsanız, bu hastalığın ve tedavisinin çocuk sahibi olmaya etkileri ve riskleri hakkında olan sorularınızı cevaplamaya çalışacağız.
Meme kanseri tedavisi, doğmamış bebeğimi etkileyebilir mi?
Kemoterapi, hormon tedavisi veya hedefe yönelik akıllı ilaçlar dahil olmak üzere meme kanseri için herhangi bir tür tedavi alıyorsanız, hamile kalmadan önce doktorunuzla konuşun. Bu ilaçlar büyüyen bir fetusu etkileyebilir, bu nedenle hamile kalmadan önce tüm tedavinin tamamlanmasını beklemek daha güvenlidir. Tedavinin erkenden durdurulması da kanserin büyümesi veya nüks riskini artırabileceğini bilmek önemlidir. Bununla birlikte hamile kalmak için hormon tedavisini erken kesmek isterseniz, meme kanseri ameliyatı sonrası en az 2 yıl hormon tedavisi kullanmış olmak önerilmektedir. Hamilelik için hormon tedavisini erken kesmenin yarar ve risklerini onkoloğunuzla birlikte konuşmalısınız.
- İlgili Konu: Kanserli Hastalar için Embriyo Dondurma ve Kısırlık Tedavisi Hakkında Bilgiler
Meme kanseri tedavisi sonrası emzirebilir miyim?
Meme cerrahisi ve / veya radyasyon tedavisi gördüyseniz, tedavi gördüğünüz memede emzirme sorunu olabilir. Çalışmalar, bu memede süt üretimini azalttığını ve emzirmeyi ağrılı hale getirebildiğini göstermiştir. Yine de birçok meme kanseri tedavisi görmüş kadın emzirebiliyor. Eğer meme kanseri tedavisi için kemoterapi veya hormonal tedavi (örneğin tamoksifen) alıyorsanız emzirmeniz önerilmez.
- İlgili Konu: Hamilelik ve emzirme döneminde meme kanseri – belirtileri, tanı ve tedavisi
Kemoterapi sırasında emzirmek güvenli midir?
Hayır. Bebeğin güvenliği için, kemoterapi sırasında emzirme önerilmez. Birçok kemoterapi ilacı, özellikle siklofosfamid ve metotreksat, anne sütünde yüksek seviyelerde görünebilir ve bebeğinize zarar verebilir. Pompayla sütünüzü atmaya devam ederek süt üretiminize devam edebilirsiniz. Onkoloğunuz emzirmeye güvenli duruma geldiğinizde devam edebilirsiniz.
Emzirmediğinizde bebeğinizin sağlığı riske girer mi?
Anne sütü bebek için, elbette en sağlıklı ve az maliyetli beslenme şeklidir. Fakat birçok anne sağlık gerekçeleri veya yeterli sütü gelmediği için mama desteğine zaten başvurmaktadır. Kanser tanılı anneler emziremediğinde kendilerini suçlu hissetmemeli ve bebeğinin gelişiminin olumsuz etkileneceği kaygısına girmemeli. 2014 yılında 1.773 kardeş üzerinde yapılan bir araştırmada bir kardeş anne sütü diğer kardeş bebek mamasıyla beslenmiştir. Çalışma sonunda 11 sağlık sorunu (obezite ve astım dahil) ve zihinsel yetkinliğin herhangi birinin anne sütü ile beslenen bebekler ile mama ile beslenen bebekler arasında önemli bir fark bulamadı (matematik yeteneği ve hafıza tabanlı zeka dahil).
Meme kanseri tedavisi sırasında bebeğinizin sağlığına ilişkin herhangi bir endişeniz varsa, doktorunuzla konuşun ve mama tavsiyesi alın.
Ameliyattan önce ve hemen sonra emzirmeli miyim?
Hayır. Meme kanseri için ameliyat yapmayı planlıyorsanız, meme kan akışını azaltmak için emzirmeyi bırakın. Bu enfeksiyon riskini azaltır ve ayrıca anne sütünün biyopside veya ameliyat alanlarında toplanmasını önlemeye yardımcı olur.
Emziriyorsanız, ameliyat öncesi pompalayarak bebeğinizin anne sütü ile beslenmesine devam edebilirsiniz. Ameliyattan sonra emzirmeye devam etmek için biraz beklemeniz gerekebilir, çünkü anestezi anne sütüne karışarak bebeğinize zarar verebilir.
Radyasyon tedavisi sırasında emzirebilir misiniz?
Genel olarak önerilmez. Radyoterapi sırasında emzirmenizin güvenli olup olmadığını onkologunuza sorun. Ne tür radyasyona maruz kaldığınıza ve vücudunuzun hangi kısmının tedavi edildiğine bağlı olarak güvenirliği değişebilir.
Meme kanseri geçirdikten sonra bebeğim olabilir mi?
Evet. Bazı meme kanseri tedavileri, bir kadının doğurganlığını (bebek sahibi olma) etkileyebilir. Örneğin, meme kanseri için kemoterapi yumurtalıklara zarar verebilir. Yine de, birçok kadın tedaviden sonra gebe kalabilir. Doktorunuzla bu konuyu tedavi öncesinde konuşarak gerekli önlemleri de alabilirsiniz.
Hamilelik ve emzirme, meme kanserini geri getirebilir mi?
Hayır. Birçok meme kanseri östrojene duyarlı olduğu için hamilelik nedenli yüksek hormon düzeylerinin kanserin nüks riskini artıracağı endişesi vardır. Çalışmalar, gebeliğin başarılı tedaviden sonra kanserin geri gelme riskini artırmadığını göstermiştir.
Meme kanseri tedavisinin ardından emzirmenin tekrarlama riskini artırdığına dair bir kanıt yoktur.
Gebe kalmak için meme kanseri tedavisinden sonra beklemeli miyim?
Evet. Çocuk sahibi olmak isteyen kadınlara bazı doktorlar, hamile kalmadan önce tüm tedavi bittikten sonra en az 2 yıl beklemelerini önerirler. Beklemek için en uygun zaman çok net değildir. Bu tavsiye herhangi bir klinik denemeye dayanmaz. Ve bazı meme kanserleri 2 yıl sonra nüks edebilmektedir (tekrarlama), bu yüzden her vaka farklıdır. Yaşınız, hamilelik isteği, meme kanseri türü ve kanser nüks (tekrarlama) riski gibi birçok faktöre göre düşünülmelidir.
Hamile kalırsam meme kanseri geçirmiş olmam bebeğimi riske atar mı?
Bir kadının sahip olduğu meme kanseri öyküsünün bebeğine doğrudan etkisi olduğuna dair kanıt yoktur. Bilim insanları, meme kanseri olan kadınların çocuklarında doğum kusurları ya da diğer uzun süreli sağlık sorunlarının artmadığını tespit etmişlerdir. Bununla birlikte meme kanserlerinin %10 kadarı kalıtsaldır. Eğer siz de bu %10’luk gruptan bir meme kanseri tespit edilirse, çocuğunuzun yetişkinlik döneminde kanser yönünden takibi bu göz önünde bulundurularak yapılmalıdır.
- İlgili Konu: Kalıtsal meme kanserli kişiler nasıl takip ve tedavi edilmeli?
Doktorunuzla konuşun
Meme kanseri tanısı aldıysanız ve bebeğiniz var ise veya bebek sahibi olmayı düşünüyorsanız, tedavinizin emzirme sürecine ve hamilelik şansınızı nasıl etkileyebileceği konusunda doktorunuzla konuşun. Bu değerlendirme, kanserin tekrar etme riskini de içermelidir.
İlgili Konular:
1. Breastfeeding during cancer treatment.
utswmed.org - October 2016
2. Pregnancy After Breast Cancer.
cancer.org - Last Revised: August 2017